Värmande prylar

Värmande prylar

1 Hett om öronen

The Bump termomössa på bilden säljs tyvärr inte längre. – Vi rekommenderar Klättermusens Mysse: 80 g lätt och ryms väl i fickan. Sömmarna är tejpade för vattentäthet, värme och komfort. Mjukt foder i merinoull för värme. Vind och vattentät i stretchmaterial. Vik tillbaka skärmen om du ska använda den under hjälm. Passar alla vinteraktiviteter. Materialet är Cutan Stetch med vattenpelare > 25 m, och merinoull. Pris ca 700. www.klattermusen.se

2 Skomakarns Merino

Lundhags lanserar i år en serie underställ i mjuk merinoull. Underställen heter Merino och i serien ingår flera modeller i samma tjocklek sydda med flatlocksömmar för komfort. För män är färgställningen grön/svart medan damplaggen är i rött och svart. De tvättas i 40 grader i maskin med ulltvättmedel. Pris för polon med dragkedjeöppning i halsen är 600 kronor.

3 Maximal fotisolering

Millet Everest är en sko för extrema förhållanden som klarar kyla ned till minus 60 grader. Så är det också den enda skomodell som varit upp på alla 14 8 000-meterstopparna och till syd- och nordpolen. Den är det vanligaste skovalet på dagens Himalayaexpeditioner. Skalet är halvhårt i Gore-tex och kevlar med snölås upptill och dubbel dragkedjeöppning framtill. Innerskon är löstagbar och går att gå i i baslägret tack vare en tunn yttersula. Den invändiga mikrocellsulan och innerskon ger maximal isolering, karbonförstärkningar ger stöd och slitstyrka. Gjord för step-in stegjärn. Vikt 2 640 gram i storlek åtta och priset 6 000 kronor.

4 Tål tuffa tag

För att hålla händerna varma gäller det att hitta en vattentät andande skalhandske. Extremities Mountain Mitts är en slitstark sådan tillverkad i Gore-texväv med kraftig läderförstärkning i handflatan. Gelkuddar skyddar knogar och fingrar mot stötar. Du kan köpa endast skalhandsken för 1 460 kronor eller skal plus innervante i Windstopper fleece för 1 900 kronor.

5 Benvärmare delux

Mountain Equipment Redline Down Pant är dunbyxor för expeditioner och andra aktiviteter i sträng kyla. Dunet är 700+ och yttertyget är vindtätt och vattenavstötande Drilite loft. De genomsydda kanalerna håller dunet jämnt fördelat. Byxan är högt skuren i ryggen med fleece i ryggpartiet för värme och behaglig passform. Knän och slitytan mellan fötterna är förstärkta. Hellånga dragkedjor ger ventilation och underlättar toalettbesök. Priset är 4 300 kronor.

6 Rätt under

Lika viktigt som att alla andra lager släpper igenom fukt är det förstås att trosor eller kalsonger gör det. Smartwools Microweight Boy Brief är supertunna och transporterar bort fukten från huden och vidare till nästa skikt. Pris 400 kronor.

7 Het sammetsask

Markills handvärmare består av en ask klädd med ett mjukt tyg som förvaras i fickan eller handsken. Kolstaven är själva värmekällan och köps i 12-pack. Vid användning tas stavens aluminiumfolie bort, sedan antänds den i ena änden och stoppas i asken. Brinntiden är cirka tre till fyra timmar. 45 kronor kostar asken och ett pack med tolv kolstavar 25 kronor.

8 Militär favorit

Rejäla storstövlar tillverkade i Finland får du med Nokian Naali. Dessa ska med sina löstagbara filtinnerskor klara temperaturer ner till minus 40 och används av många skandinaviska militärförband som vistas ute vintertid. Helt vattentäta betyder i det här fallet att de inte andas, vilket ökar vikten av att ta ur och torka innerskon. Pris 1 200 kronor.

9 Tjockaste fleece

Haglöfs Syberia Jacket är i Polartecs mest värmande fleece i förhållande till vikten. Undantaget är paneler under ärmarna där materialet är tunnare och stretchigt för bästa passform och effektiv fukttransport. Jackan är figursydd för att inte bli bylsig under ett skalplagg. Bröstfickorna ventilerar. Pris 1 600 kronor.

10 Klassisk rånarluva

Turtle Fur Lightweight Balaclava i mikrofleece är tillräckligt tunn och smidig för att rymmas innanför skalplagg, tjock mössa eller hjälm. Priset är 250 kronor för vuxenmodellen och 200 kronor i barnstorlek.

11 Tjock funkissocka

Smartwool Mountaineering är tillverkarens ungviktarstrumpa i det tjockaste utförandet för värme, komfort och slitstyrka. Tjockleken ger extra mycket isolering och stötdämpning. Mer elastiska partier över fot och vrist för passform och minskad risk för att materialet knölar sig när du flexar foten. Materialet är en blandning av 80 procent ull, 19 procent nylon och en procent spandex. Priset är 220 kronor.

12 Smarta detaljer

Fjällräven Polar Parka ger effektiv isolering utan att ge dig känslan av orörlig Michelingubbe som många andra dunjackor gör. Yttermaterialet är vind- och vattentätt och sömmarna är tejpade för optimal funktion och minimalt läckage av dun. Skärningen är anatomisk och fyllningen är 700+ dun. Värmande detaljer är fleecemuddar i ärmarna, fickor i fleece, löstagbar syntetisk pälskant och ficka för värmare (typ Markill på förra uppslaget eller värmande gelékudde) i nacken. Priset är 5 000 kronor.

13 Storsko-damask

Extremities Terragaiters är en rejäl damask som förstärker en vanlig storsko när det är riktigt kallt. Den är tillverkad i trelagers Gore-tex med PU-förstärkt tådel och uppdraget randgummi runt nederdelen vid skon. Undersidan är öppen för storskons yttersula. Finns i fyra storlekar och kostar 1 500 kronor.

14 Varm överallt

Maximal värme i förhållande till vikt får du i en dunoverall. Fyllningen är lätt och du slipper extra material i de överlappningar delade plagg innebär. Marmot 8 000 Meter Down Suit påminner mycket om en sovsäck, fast med armar och ben. Dunet är av kvaliteten 800+. Invändigt finns hängslen och stödpaneler för komfort. Dragkedjeöppningen löper över hela baken. Andra detaljer är fast och justerbar huva, många och rymliga fickor, bland annat invändig flaskficka och handvärmare i fleece. 8 000 kronor kostar denna dundräkt.

VILKA ÄR DINA BÄSTA TIPS FÖR ATT KLARA STRÄNG KYLA?

Svante Lysén, äventyrare,författare och fotograf som gärna sover i arktisk kyla.

Jag brukar klä mig i kanadabyxor, gröna vadderade bävernylonbyxor som man inte behöver ha långkalsonger under förrän det är kallare än minus 20. Ullunderställ är bäst. Våra händer är ömtåliga, därför är handskar extra viktigt. Den typen det går att sticka ut fingrarna igenom när man ska pilla med något är bra. Och så har jag muddar i kamelhår, de drar jag ner över händerna när fingrarna ska vara bara.

Det är viktigt att ha ett par extra vantar eftersom man svettas mycket. Fötterna är ett problem. Själv håller jag mig varm i vanliga ofodrade läderpjäxor så länge jag åker skidor, men inte när jag pulsar omkring. Då kan jag rekommendera ett par Mukluks som används av många hundspannsförare i USA och Kanada. De är gjorda i mjukt skinn i själva skodelen medan skaftdelen är i vattentät canvas. Inuti finns värmande filt. Mukluks är perfekta att byta till när man kommit fram till lägerplatsen.

När jag tältar har jag ett par bivacksockor, dunsockor med grovt tyg i botten att byta till. I Sibirien används vanliga jympaskor med galoscher som liksom Mukluks har tygben. De är inte stabila nog att skida i men perfekta att gå i. Tänk på att man förbrukar mycket energi när det är kallt. För mig är fruktsoppa en mirakeldryck, den ger olika sockerarter och vätska. Efter en kvart är man fulladdad med energi. Ha gärna soppan färdig i termos.

Elin Engerström, har gåttlängs hela fjällkedjan två gånger vintertid.

Att hålla sig varm handlarmycket om att hålla sig torr. Jag väljer en klädsel och ett rörelsemönster så att jag inte blir alltför svettig, att torka blöta kläder tar energi och kyler. På vinterfjället har jag alltid underställ i ull. Skalplagg använder jag endast vid blötväder, kraftigt snöfall eller blåst eftersom ventilationen är begränsad i dessa kläder. Skaljackan ska ha en rejäl huva som ger bra skydd vid blåst. Betydligt bättre ventileraren vindjacka och softshellbyxor.

Istället för tjocka plagg klär jag mig enligt lager på lager-principen som gör det enkelt att justera klädseln efter arbetstemperatur. För att undvika kalla fingrar fixar jag det mesta pysslet med vantar på, ett par tunna innerhandskar skyddar händerna när jag måste ta av vantarna. På fötterna har jag tunna nylonstrumpor, plastpåsar, tjocksockor och ofodrade skidpjäxor. Tack vare plastpåsarna blir tjocksockor och pjäxor aldrig blöta av svett. Ha en värmejacka lättillgänglig för att dra på vid paus. Jag tycker det är skönt om den går ner en bit över låren. Stanna i lä, vinden kyler mycket. Fyll hela tiden på med energi och varmt att dricka, kroppen måste ha bränsle för att hålla värmen.

Magnus Fischer är rutineradåret-runt-paddlare som gärna bryter sig fram genom isen.

Efter att under många vintrar ha balanserat på isflak med enmanskajak paddlar jag på veckoturer numera istället en stabil tvåmanskajak.

Isen försöker jag undvika genom att paddla långt ut i skärgården, utanför iskanten. Isyxor använder jag nuförtiden sällan på grund av risken att ha sönder annan utrustning. Kajaken inklusive sitsen isolerar jag med liggunderlag. Närmast kroppen klär jag mig i ylle och ytterst med Paclite/Gore-tex.

På huvudet har jag en rånarluva. En fördel med minusgrader är att det är lättare att hålla sig torr eftersom vattenstänk fryser till is, men det är viktigt att isen är lätt att ta bort. Därför använder jag kapell, jacka och paddelhandskar i glatta yttermaterial. Isen fäster för bra i de neoprenkapell jag provat, därför använder jag släta nylonkapell då det är riktigt kallt. För att undvika kondens och kyla har jag ett liggunderlag under kapellet. På händerna använder jag Snap Dragons Hyper Hands i Hypalon. En träpinne är praktisk för att slå loss is från kajaken.

Helena Läntha, fjällguide med rötterna i samiskt renskötarliv.

Det är händer och fötter som är mest utsatta. Vi samer brukar använda lappskor av mjukt renskinn. Håret är kvar eftersom håren innehåller luft som värmer. Renskinnsskon ska vara stor eftersom den ska rymma en sula och en ylletoffla. Fördelen

med skorna är att de är så mjuka att fötterna rör sig naturligt och så länge de rör sig är det inga problem att hålla värmen. Eftersom det är renskinn även på undersidan tillverkas de av skinn från renens ben som är slitstarkt, men skorna slits ändå snabbare än andra skor då de saknar gummisula. Lappskor är lätta och går att knövla ihop i packningen. Samma sak gäller handskarna som också är av renskinn.

De går ända upp till armbågarna och träs utanpå de vantar eller handskar man bär i vanliga fall. De här skorna och handskarna finns att köpa uppe i lappmarkerna och blir alltmer populära. Jag vill även rekommendera päls- eller renskinnsmössa eftersom håret kring ansiktet ger skydd, luften värms upp och blir mjuk mot kinden.

Thure Björk, skridskofantast som gillar det mesta inom friluftsliv.

Att hålla sig varm på skridskoisen skiljer sig inte mycket från hur man håller sig varm på kalfjället. Behovet av kläder varierar

beroende på hur mycket man jobbar. När det är bra isar står man på, blir varm och behöver ventilerande plagg. När det tvärt om är dåliga isar kan man inte åka lika fort och kyls snabbt ner, speciellt i kall vind. Det handlar om att anpassa klädseln. Flera saker talar för tajta och ventilerande kläder. Har man stora och fladdriga plagg tappar man värme. En annan aspekt är att det är roligare att åka i tajta kläder, det minskade luftmotståndet gör att man åker snabbare.

Det är också lättare att få sådan klädsel att fungera så att man inte blir kall. Jag tycker att elastiska softshell sitter och ventilerar bra medan skalplagg i material som Gore-tex och liknande är alltför täta. Vätskebalansen är viktig och med anpassad klädsel förlorar man minst vätska. Både då man fryser och är för varm förlorar man vätska. Ha koll på vita fläckar på huden vid tempertaurer under minus 10 eller vid blåst. För att förebygga fläckarna i ansiktet är det bra att använda balaclava, ansiktsmask eller en bra huva. Det är praktiskt att ha en mössa som man kan variera beroende på temperatur, vindar och aktivitetsnivå

Värmande prylar Värmande prylar Värmande prylar

Värmande prylar Värmande prylar