REGNSTÄLL 2007

REGNSTÄLL 2007

De ska skydda mot regn och rusk, men också vara lätta att bära i ryggsäcken när solen skiner. Utemagasinets test har vaskat fram flera regnställ som får klart godkänt. Läs hela testet här intill>>

TESTADE STÄLL:

Halti Thoran 400

Marmot Oracle

Bergans Rask

Vaude Escape IV

66 North Askja

Fjällräven Storm Set

Haglöfs Aquarius Storm

Lundhags Axis Pro

Norröna NansenÖnskelistan är lång på ett regnställ som ska stå pall för fjällturer. Det ska klara ösregn, ventilera ut kroppsvärmen, ge god rörelsefrihet, ha smarta detaljer och gärna se snyggt ut. Ett skyddande ställ med låg vikt är det optimala, eftersom plaggen förhoppningsvis mest ligger nerpackade.

Lättast blir tunnare skaljackor utan löst innerfoder. Problemet kan vara att jackans insida då inte är skön mot huden, men tillverkarna gör sitt bästa för att göra den bekväm. För den som trivs bäst i plagg med nätfoder finns hopp, de traditionella jackorna verkar finnas kvar för evigt. En fördel med dessa är att väven vanligtvis är mjuk, vilket gör att de inte prasslar. Ett klart minus är att jackor med löst foder blir rätt bylsiga och mängden tyg gör dem tunga. I testet skiljer det ett halvt kilo mellan det lättaste och tyngsta stället.

Men det finns en gräns när de lätta skaljackorna blir mindre skyddande. När de hänger smetade mot kroppen i regnet, och fort slits ut vid vandring i snårig terräng och klippiga passager. I testet finns ingen extrem lågviktare, den typer av jackor testade vi i nummer 4/07. Däremot skriver vi om Montanes ultralätta ställ i artikeln om lätt packning i den här tidningen. För visst är det stor njutning att gå med lätt packning!

Den som söker lätta ställ men inte vill ge avkall på hållbarhet ska välja avskalade kläder utan alltför mycket detaljer. Många och stora fi ckor ger extra vikt och svettig mage. Ett bra regnställ ska ha en kroppsnära skärning så att den varma kroppsfukten lättare ventilerar ut.

Innan du köper bör du också prova med ett värmande plagg under för att se att jackan inte är för trång. En skyddande huva är bland det viktigaste. Vi kan nöjt konstatera att huvorna i testet får godkänt, och en del med beröm godkänt. Så när du står där i butiken och provar regnställ: Dra på huvan och se till att den sitter bra.


HUVA En lite hårdare skärm är bra, och huvan ska gå att justera för att sitt a perfekt

BENSLUT Det ska finnas möjlighet att dra åt byxbenen nertill vid vandring i blöt terräng.

FICKOR Få och välplacerade fickor är bäst. Se till att de inte hamnar under ryggsäckens höftbälte.

ÄRMSLUT Undvik resår i ärmslut, det är bätt re att kunna ventilera ut värmen även här. Kardborrejustering är bra.

DRAGKEDJOR Med tvåvägs dragkedjor går det att öppna jackan nertill för att vädra.

FÖRSTÄRKNINGAR På utsatt a partier, som vid axlar och vader, kan det finnas extra slitstark väv.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!