KAJAKTEST – fyra plastkajaker 2008

Utemagasinet har testat fyra tåliga plastkajaker för långfärd. Egenskaperna och detaljerna varierar – liksom våra testares uppfattning om dem. LÄS HELA TESTET I PDFn TILL HÖGER

Den som besökt kajakdagarna vid Sjöhistoriska museet tidigt i maj vet vilket hav av kajakmodeller som säljs bara i Sverige. Att hitta rätt är lika vanskligt som att träffa sitt livs partner på krogen.

När du väl vet att det är en plastkajak du vill ha har du nytta av vårt test. Den viktigaste fördelen med plast är uppenbar: materialet är hållbart och säkert, inget skrov som går sönder under färden. Men det finns andra egenskaper som gör plastkajakerna mer eller mindre lämpade för olika vatten.

Checklista före köpet

qHur mycket vikt ska kajaken tåla: din/övriga användares vikt plus eventuell packning

qVilken typ av paddling kommer du ägna dig åt?

qVilken utrustning vill du att kajaken ska ha?

Provpaddla helst långfärdskajaken i flera dagar innan du bestämmer dig.

TESTADE MODELLER

Boreal Design Inukshuk

Point 65 Seacruiser

Necky Eliza

Prijon Motion

NYCKELORD I ARTIKELN:

qPaddelegenskaper och skrovform

Havskajak, brittiska skolan, tajt sits, snäv sittbrun ger möjlighet att rolla, tekniska paddeltag, surfa i vågor.skädda och/eller rodersystem och packutrymmen. Grönlandskajakens med hög stäv men tjockare form för att packning ska gå i. Botten är platt eller svagt v-formad.

Nordisk långfärdskajak inspirerad av tävlingsmodeller, långsmal och rundbottnad, stor sittbrunn med fasta fotstöd för paddelteknik tävlingspaddlare använder, med benrörelser och bålvridning. stadig med packutrymmen. Den är kursstabil men trög att svänga och kräver därför roder.

qSkädda eller roder

qSittbrunn

qSits

qPackutrymmen och luckor

Att packluckorna, eller skotten, är vattentäta är en

förutsättning för att kajaken ska vara säker.

qDäckslinor