Strumpor för glada fötter

Visst är det skönt att vandra i fräscha funktionsstrumpor – det tycker nog de flesta vandrare. Trenden är ullblandning som ju har fördelarna av ullens oöverträffade egenskaper att värma även när den är fuktig, och att inte lukta illa, vilket är syntetmaterialens stora aber. Men helt utan syntet tappar ullmaterialet formen. Ullstrumpor med syntetblandning blir mer slitstarka och kan tvättas i maskin.

Strumpor med flossad insida av öglor är luftiga och värmer bättre än kompakt material oavsett om de är av ull eller syntet. Passformen är avgörande. Den som går på långtur med strumpor som hasar ner riskerar att få skavsår. Rätt storlek och detaljer, som resår runt vaden och under foten, håller strumpan på plats och ger foten lite stöd. Men se till så att inte resåren är för hård, då försämras blodflödet och du får kalla fötter. Alltför tunna strumpor fungerar bara i kängor med mycket bra passform och generös vaddering.

Bekvämast är en tjockare strumpa och skavsår förebyggs med en tunn fodersocka innanför. Den som går på tur med tung packning ska välja strumpmodeller med förstärkningar under foten och vid tårna eller runt hela foten. Det bäddar in foten, dämpar och skyddar.

Rena strumpor värmer bäst och de ska hålla för många tvättar. Det är en fördel om det går att tvätta ull- och syntetblandningar i 60 grader, då blir strumporna riktigt rena. Det är bara Woolpower som rekommenderar den tvättemperaturen. Använd ulltvättmedel som är återfettande och bevarar ullens naturliga spänst.

Kvalitetsstrumpor kostar en slant, och det beror bland annat på att det är dyrare material som merinoull, som är mjukast bland ullsorterna, även om få numera sticks. Det är hundralappar som du snabbt tjänar in på komfort och fotglädje på turen. Förhoppningsvis håller strumporna också länge.

Av: Uteredaktionen