Sydön runt på 94 dagar

Sydön runt på 94 dagar

Grattis! Babs, Barbro Lindman, avslutade igår sin rundpaddling av Nya Zeelands sydö. 2 400 tuffa kilometer har hon avverkat på 94 dagar.

Alltihop började i julas - mitt I den nyzeeländska sommaren. Startort var Picton på sydöns östkust och sedan bar det söderut.


Få har klarat den fysiskt krävande paddlingen runt sydön. De stora dyningarna och starka vindarna från söderhavet gör att en solopaddlare är mycket utsatt. Babs råkade ut för att bli inblåst i fyra dagar när hon skulle ta sig från Barns Bay till port Jackson i norra delen av Fjordland. När hon slutligen kom iväg blev hon attackerad av västkustens ökända fenomen; sandflugor.

Flera gånger var landningarna tuffa, så kallade surflandningar resulterade ibland i att paddlar och till och med kajaken skadades.

Allt uppvägs dock av alla postitiva delar av paddlingen. Drivkraften har bestått av möten med delfiner och människor som visat stor hjälpsamhet eller gästfrihet. Motivationen i grund och botten var att fotografera djur och natur längs de dramatiska kusterna.


Nu kommer Babs att stanna kvar på sydön och låta infekterade blåsor i händerna läka ut, försöka återhämta något av de tio kilo hon tappat i vikt innan det är dags att resa runt och tacka folk som hjälpt till under rundturen. Dessutom ska hon föreläsa på KASK (Kiwi Association of Sea Kayakers) symposium på Ohope Beach, den 25-27 april. Sedan är det dags att styra kosan hemåt och direkt påföljande svensk sommar.


www.barbrolindman.com

barbrolindman.blogspot.com

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!