Duo på drömtur

Duo på drömtur

EXPEDITION Ylva-Li Göransson och Joakim Danielsson skidade drömsträckan - hela fjällkedjan. På 64 dagar tog de sig genom alla sorters väder 112 mil från Grövelsjön till Abisko.

Paret har tidigare paddlat Blå bandet, hela Sveriges kust, men ville denna gång uppleva fjällen i vinterskrud. Starten i Grövelsjön den första februari var oväntat tuff:

-- Första dagen var speciell, allt ställdes på sin spets, säger Ylva-Li. Det hade snöat 30 centimeter blötsnö och när vi vek av från leden fastnade vi i lössnön.

Det tog paret hela eftermiddagen att ta sig 700 meter uppför en lätt lutande uppförsbacke, till fots, den ena drog medan den andra sköt på en pulka i taget. Självförtroendet sjönk men bara för att höjas allt eftersom milen och utmaningarna avklarades. Som att tälta i temperaturer ner till minus 35 grader.

--I fyrtio dagar hade vi alla sorters väder, sol, regn och snö, säger Ylva-Li. Det blåste mycket och hårt under den perioden. När vi sedan nådde och passerade Tärnaby, vår enda matdepå, hade vi bara kanonväder.

De flesta som går svenska fjällkedjan väljer målgång vid Treriksröset. Men inte Ylva-Li och Joakim som föredrog ett avslut hos goda vänner i Abisko. Redan i slutet började planeran på nästa äventyr ta form. Exakt vad är inte bestämt men inkluderar defintivt cyklar.

Läs mer och boka föredrag på www.freehorizon.se

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!