Årets äventyrare 2010

Årets äventyrare 2010

Världens ledande hemsidan för expeditioner har utsett 2010 års Best of Explorers Web.

Vinnare är baskiska spanjorskan Edurne Pasaban, första kvinna att klara alla världens 14 8 000-meterstoppar. Detta i och med att den 27 april 2010 framgånsrikt bestiga Kangchenjunga, världens tredje högsta berg på gränsen mellan Indien och Nepal.

2a: Norska Cecilie Skog (på bilden) för sin Antarktis-expedition. Det tog Cecilie ett år att komma tillbaka som äventyrare efter tragedin som tog hennes man, Rolf Baes liv, på K2. Cecilie var först i världen att korsa hela Antarktis som gjordes tillsammans med amerikanen Ryan Waters efter Rolf Baes kartor.

3a: Besättningsman på räddningshelikopter i Himalaya. Fishtail Air/Air Zermatt helikopterteam var den sjunde november på ett räddningsuppdrag på nära 6 000 meters höjd på Ama Dablam (6 812 meter i östra Nepal), då en av piloterna omkom vid ett räddningsförsök rädda ännu en klättrare.

4a: Reid Stowe besättningsman på Mars Ocean Odyssey. Hans 1000-dagars seglats innabar världsrekord.

5a: 16-åriga Jessica Watson, Australien, blev yngst i världen att segla jorden runt utan support. Hon var ute till havs i över 200 dagar för att bevisa för världen vad "små flickor" är kapabla till.

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!