Fråga UTE: Fota i oväder?

Fråga UTE: Fota i oväder?

Jag har en fråga om att fotografera i dåligt väder. Är ingen proffsfotograf, men det är en kul hobby och när jag är ute och vandrar eller cyklar brukar jag lyckas få till ganska fina bilder. Men bara om vädret är fint! Tar tacksamt emot tips om att fotografera i oväder.

/Eva

Nicklas blom svarar: Det som de flesta kallar dåligt väder är när vinden tar i och solen inte skiner. Enligt mig det trevligaste vädret att fotografera i. Ljuset är mjukare när det inte är någon hård sol, skuggorna blir lättare för kameran att få täckning i och kontrasten i landskapet blir mindre.
    Man måste jobba med att hitta det grafiska i naturen. Trots att det är mulet så har alltid ljuset en riktning. Är det svårt att avgöra ljusets riktning, håll upp handflatan och se vilken sida som är ljusast.  
    När det är riktigt busväder med rytande snöstormar är det fint att fotografera människor, för då kommer det en äkthet och närvaro in i bilden. Det är på riktigt och modellerna är inte upptagna av att "se bra ut framför kameran".
    Utrustningen tål mycket mer än man tror, men det kan vara bra att skydda kameran i kraftigt regn eller snöstorm. Det räcker gott med en plastpåse – eller en gammal badmössa, som jag själv trär över kamerahuset. Fördelen med badmössemetoden är att den inte tar någon plats i utrustningen.
    En annan utmaning är kondens, som kan bildas i både kamera och objektiv. Det bästa är att inte ta in utrustningen alls om du till exempel går på stugtur på vintern. Ta ur batteriet för att undvika kortslutning och låt sedan kameraryggsäcken ligga kvar ute i kylan, så blir det ingen kondens.
    Trevlig ovädersplåtning!

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!