Eldigt utemat: Potatisgratäng i gjutjärnsgryta

Foto: Ida Olsson

Den här potatisgratängen tillagar du med fördel i en gammal gjutjärnsgryta med lock. Fynda gärna en på loppis! En gammal gryta är nämligen ordentligt instekt och steker därför bättre än en ny. 

Tips4 portioner

10 potatisar

Salt

1 lök

1–2 vitlöksklyftor
3 msk smör
3 dl grädde
2 dl ost 

Tvätta och skiva potatisen, den behöver inte skalas. Förväll den i saltat vatten 
(1 tsk per liter) tills den nästan är mjuk. Häll av vattnet och ställ åt sidan.

Hacka löken, fräs först den gula i någon minut och tillsätt sedan vitlöken. Fräs i någon minut till, blanda sedan med den förvällda potatisen. Häll på grädden, tillsätt lite svartpeppar. Rör om.

Strö sist över osten och lägg glöd på locket (ingen glöd under grytan). Baka tills gratängen fått fin färg. 

Eldigt utemat: Potatisgratäng i gjutjärnsgryta
Boken Eldmat ges ut på Calazo Förlag.