Så lurar du lavinen: 8 tips för säker topptur

1. TA IN RISKERNA
Vad är det värsta som kan hända på vinterfjället? Jo, du eller någon i ditt sällskap kan faktiskt dö om det vill sig riktigt illa. Den insikten måste du hela tiden bära med dig – och respektera. Det säger Mattias Tarestad, lavinexpert på Naturvårdsverket.
– Vifta inte bort riskerna med att ”Det händer inte mig” eller ”Det händer inte idag”. Toppturen kan vara hur solig och skön som helst – risken finns alltid där. Är du hela tiden medveten kommer det att få positiva följdeffekter.

Känns det begränsande att välja det säkra framför det osäkra, tycker du? Tänk då på åkningen i ett större och mer långsiktigt perspektiv, uppmanar Mattias:
– Sätter du in skidåkningen i olika kontexter betyder dagen olika mycket. Visst, du kan gå miste om ett bra åk om du stannar inne framför brasan eller tar en flackare utförslöpa. Men vad spelar det för roll, sett över ett helt liv? Det kommer fler dagar och nya chanser. Inget åk är värt så mycket att det förtjänar att bli en ens sista. 

2. SKIPPA GOOGLE
Det finns filmer på när världsåkare lägger en elva och åker ifrån lavinen. Coolt, absolut – men det är ingen fungerande säkerhetsstrategi. De viktigaste åtgärderna gör du innan turen, inte i backen. Och skippa Google! Investera istället i en lavinutbildning IRL, tipsar Mattias Tarestad.
– Jag vill verkligen slå ett slag för Svelavs utbildningar. Det är både betydligt bättre och roligare att vara ute en hel helg på fjället, än att sitta framför datorn och söka sig fram till egna svar. Genom kursen får du träffa experter och lära dig mer om förberedande åkning, hur terräng och väder påverkar. Bland annat. Du går igenom allt som behövs och har ju dessutom kul på köpet. 

3. LÄR KÄNNA DIN UTRUSTNING
Först måste du förstås fixa rätt utrustning. Spade, sond, tranceiver och sjukvårdskit ska checkas av på listan, utöver själva skidutrustningen. Men det räcker inte att vara duktig på att packa rätt grejer – du måste ju lära dig hur allt fungerar också.
– Om det skiter sig måste du ha övat i förväg. Det är inte när din kompis är begravd som du ska börja fundera över hur allt funkar, säger Mattias Tarestad.

Vid maximalt stresspåslag krävs det att kunskaperna sitter i ryggmärgen, här finns ingen tid för tvekan. Se till att få en ordentlig instruktion när du köper din lavinutrustning och fräscha därefter upp dina kunskaper regelbundet.
– Att vara helt självlärd är inget jag skulle rekommendera, säger Mattias Tarestad. Satsa på en utbildning i hur du använder utrustningen – och gå gärna en i första hjälpen också. 

4. SPANA IN VÄDRET
Läs och studera aktuella lavin- och väderprognoser ordentligt. Att snabbkolla väderapparna som om de vore Instagram räcker inte, menar Mattias.
– Ska du till exempel åka till Riksgränsen i mars? Kolla då av prognoserna åtminstone en vecka innan, och gå gärna tillbaka i historiken. Då får du en bättre känsla över hur det varit tidigare under vintern, vad för typ av område du ska ta dig an och vad du har att förhålla dig till.

Finns det inga lavinprognoser för området du ska till? Ja, då får du helt enkelt göra lite mer jobb själv.
– Läs vanliga väderprognoser och tänk efter om det kan vara lavinfarligt eller inte. Har det snöat mycket är det farligare. Har det dessutom blåst kan drevsnö bildas och lavinrisken blir ännu högre. Börjar det ösregna ska du också vara extra försiktig.

Ger du dig ut i okänd terräng utan någon som helst prognos bör du ta det säkra före det osäkra, rekommenderar Mattias Tarestad.
– Går det inte alls att läsa av några väderprognoser och skapa sig en bild, då är det bättre att utgå från att det kan vara farligt. 

5. PRATA IHOP ER
Topptura i grupp? Ta ett morgonmöte efter frukost och prata igenom förutsättningarna inför dagen. En tur med familjen brukar ju kunna se lite annorlunda ut, jämfört med en tur tillsammans med farttörstande och lavinorädda skibums.
– Väg samman vad ni är för typ av åkare, vad ni vill få ut av dagen och hur ni ska lägga upp åkningen – den ska vara njutbar och trygg för hela gänget. Gör upp en plan A och även en plan B. Det är superbra om man har tänkt ut alternativ i förväg om det händer något.

Morgonmötet sätter alltså grunden för dagen. Det är också då ni ska kontrollera att alla nödvändigheter är med i ryggan.
– Lavinutrustningen är förstås viktig, men även en glömd dunjacka eller matsäck gör dagen lite sämre. Och gå igenom allt i lugnt tempo! Jag vet att snön lockar, men stressade småfel kan leda till något större. 

 

6. MÄT LUTNINGEN
Under 25 graders lutning går det nästan aldrig några laviner. Vill du åka brantare går det bra, men håll koll på lutningen och du har mer kontroll över situationen.
– 30 grader tycker jag är en bra skiljelinje. Det är inte så brant att folk tycker det är läskigt, men tillräckligt brant för att det ska vara njutbart. För varje grad över 30 ökar lavinrisken ganska avsevärt.

Hur vet man då vilka lutningar man kan komma att möta under turen? Ett vant öga kan bedöma ute på fjället, men för att komma dit krävs rätt mycket övning.
– Öva på att mäta lutningar med hjälp av appar och GeoCam. Ge dig ut i en välbekant backe på hemmaplan och träna dig fram. Till slut skapar du dig referensvärden som gör att du känner igen en lutning kring 30 grader och blir mer bekväm utan tekniken, tipsar Mattias Tarestad.

På lavinprognoser.se kan du från och med den här säsongen se lutningar på ett antal välbesökta fjällområden, som hjälp för din egen bedömning. 

7. TA EN OMVÄG
Försiktighet och eftertanke gäller inte bara under själva åket, utan i lika hög grad på väg upp till toppen. Mattias Tarestad rekommenderar en liten omväg – för säkerhets skull.
– Det finns ingen belöning i att gå brant uppför, så kör på flackast möjliga väg. Går det att gå runt en brant backe är det bättre än att gå rakt igenom. Förutom att det är säkrare, sparar du ju också energi.

Och ju längre väg du tar upp, desto mer tid har du till att reka omgivningen och planera ditt åk.
– Kolla in terrängen, spana in en bra åkväg och se efter om det är något område du ska försöka undvika. 

 

8. LYSSNA INÅT
En sammanställning av lavinolyckor i Nordamerika har visat att det ofta funnits tvivel inför det lavinutlösande åket, men att ingen i gruppen sa något. Känner du en tvekan är det bättre att avstå, råder Mattias Tarestad.
– Det är lätt att helt slukas upp av skidåkningens euforiska frihetskänsla. Se till att du stannar upp och funderar igenom vilka du är ute med, och varför ni gör det ni gör. Är du inte själv en risktagare är det dumt att haka på bara för att du inte vill framstå som en tråkig ”fegis”. Lägg dig på en nivå som känns bekväm för just dig.

På motsvarande sätt lyssnar du förstås på kompisen som berättar att hen är rädd eller skeptisk till lutningen, och respekterar ställningstagandet istället för att försöka övertala.