Del 2: Sveriges bästa paddelvatten


Del 2: Sveriges bästa paddelvatten
Foto: Roger Borgelid
DALSLANDS KANAL: VILDMARKENS VENEDIG

Dalslands kanal brukar kallas för Europas vackraste vattenväg. Kanalen är egentligen inte en kanal, utan består av ett slingrande sjösystem som sträcker sig 25 mil från norska gränsen i norr till Vänern i söder. Ett slags ”vildmarkens Venedig” som spretar och grenar ut sig i en labyrint av småsjöar och idylliska vikar – och binds samman av pittoreska slussar och kanaler. Allt omhuldat av trolska, viltrika skogar och ren, orörd natur. Vattnet norr om Skåpafors är så rent att det klassas som dricksvatten.

Det här är svensk natur i sin mest jungfruliga form – storslagna skogar med glittrande insjöar och djurrik natur. Här finns också hundratalet välordnade lägerplatser, vilka kommer väl till pass under högsäsong då paddlare från kontinenten invaderar Dalsland för att uppfylla drömmen om den stillsamma friheten.

Expertens turtips signeras Crister Blüme, grundare av Dalslands Kanotmaraton.

Kändisen: Sträckan Bengtsfors-Gustafsfors-Svärdlång-Baldersnäs är en populär och fin rutt som fångar det som är sjö-systemets signum – ljudlös vildmark med naturen nära inpå. Det är också den rutten som Dalslands Kanotmaraton går. Fina lägerplatser finns vid en grupp småöar i Västra Silen, precis efter kanalen vid Gustafsfors. Här kan du också göra en avstickare upp i Östra Silen som med sina små vikar och uddar bjuder på rolig paddling. Vidare söderut väntar Svärdlång, en smal och isolerad sprickdalssjö med branta bergssidor och lite fjordkänsla. Hit hittar ingen båttrafik, och ger du dig ut på en sen kvällstur finns god chans att se bäver och höra lommens ödesmättade ljud i skymningen.

Som kontrast till lägereld och ljummen tältnatt, kan turen gärna avslutas med middag och övernattning på Baldersnäs Herrgård på en udde i Laxsjön.

Doldisen: Trots att turen innehåller Dalslands Kanals mest kända landmärke, akvedukten i Håverud, är sträckan mellan Bengtsfors och Upperud relativt oanvänd som paddlingsvatten. Vilket är synd, för här finns många guldkorn. Här paddlar du genom två av kanalens mest pittoreska slussområden (sluss 18 och Buterud), förbi gamla historiska industribyggnader i Dals Långed; gör strandhugg i sjön Råvarpen med hällristningarna i Tisselskog och avslutar med att paddla i den ikoniska och berömda akvedukten.

Mer info: silverlake.se, canodal.com, dalslandskanal.se 

Del 2: Sveriges bästa paddelvatten
Foto: Julia Brezinska

HÖGA KUSTEN: VÄRLDSARV MED NATURSKÖN DRAMATIK

Ingen annanstans på jorden har landhöjningen efter den senaste istiden varit så stor som längs kustlinjen mellan Härnösand och Örnsköldsvik – och det är också därför Höga kusten klassas som världsarv. Även paddlingen är unik. Här reser höga klippöar sin granit rakt ur havet, och ibland paddlar vi längs med och mellan höga havsklippor och lodrätta bergsväggar på 60–70 meter. Mäktiga bergsmassiv vilar i ena fonden, öppet hav i andra. Badklippor, sandstränder, väderskyddade laguner och fina lägerplatser är andra ingredienser som fulländar upplevelsen.

Den dramatiska miljön inbjuder också till spännande strandhugg – som vandringar i Skuleskogens nationalpark, upp på världsunika blankspolade kalottberg, där (från istiden) slipade hällar ger en känsla av att gå på en klippstrand flera hundra meter över havet. Hisnande och andlöst vackert.

Expertens turtips signeras Jerry Engström, grundare av Friluftsbyn och mångårig paddlare i området.

Kändisen: Höga kusten-rutten är en klassisk tredagarstur som tar dig genom några av världsarvets pärlor. Den utgår från Näske, passerar både Skuleskogens nationalpark och Mjältön, för att avslutas vid Skuleberget. Fantastiska lägerplatser finns vid Tärnättholmarna, med klippbad, eldstad och kvällssol, samt Baggviken på östra sidan av Mjältön – en vindskyddad lagun med eldstad och till och med bastu. Mjältön är Sveriges högsta ö (236 meter) och från toppen bjuds vi på makalös 360-gradersvy över hav, öar och berg. Sista etappen genom Norrfjärden passerar mellan småöar och en lodrät bergsvägg som stupar 100 meter ner i havet, med Skulebergets mäktiga massiv i fonden.

Doldisen: För ännu vildare paddling och upplevelse är en dagstur till och runt ön Högbonden ett häftig utmaning. Ön reser sig som en krökt rygg ur Bottenhavet och överst på grantitklippan tornar fyrtornet upp sig intill randen av ett bråddjupt stup. Spektakulärt och bildskönt med klapperstens-strand, brusande vågor och ibland omhöljt av dimma. En sista utpost mot Finland, mer oskyddat och utsatt för vind, vilket gör havet ruffigare och kräver god paddelvana.

Mer info: friluftsbyn.se, hogakustenkajakcenter.se 

 

Del 2: Sveriges bästa paddelvatten
Foto: Hansi Gelter

BOTTENVIKENS SKÄRGÅRD: MIDNATTSSOLENS HEMLIGA ÖRIKE

Bottenvikens skärgård innehåller närmare 4000 öar och kallas också för ”ljusets skärgård” – av naturliga skäl. Dels för att det här under två månader mitt i sommaren är ljust dygnet runt och vi kan paddla runt i midnattssolens magiska sken, då himlen och havet skiftar från guld i väster till silverglittrigt (månsken) i öster. Dels för att vi i september och oktober, innan isarna lägger sig, kan paddla i episkt norrsken, som en vindstilla natt speglar sig i det blanka havet. Skärgården utanför Piteå och Luleå kallas också för ”låga kusten” – eftersom alla älvar som rinner ut längs kusten har fört med sig massa sand ut i havet, och det i kombination med landhöjning har skapat en grund skärgård med små sandiga öar, full av bra lägerplatser och ostörd från annan båttrafik. En lite bortglömd subarktisk skärgård med skön stillhet, orörd natur, storslagen vildmark och i södra delen rik på älg, björn och säl. En plats lokalborna helst talar tyst om – men förvånas inte om du ändå blir inbjuden på en kopp kaffe ute bland öarna.

Expertens turtips signeras Hansi Gelter, naturguide som lett kajakturer i skärgården i över 20 år.

Kändisen: En klassisk tur som ger hela spektrat av Luleås skärgård utgår från Lövskärs småbåtshamn på Hertsön och tar först sikte på Lekskäret och Sandöklubben, som båda har fina sandstränder för att rasta eller slå läger. Därefter viker vi österut mot Brändön med kulturhistoriska anor, levande fiske- och sälfångstläger, sjöbodar och hamn. Vidare österut passerar vi Kluntarna med fiskeläger, stenlabyrinter och klippan Kluntgubben – innan vi når Småskär naturreservat längst ut i havsbandet. Här finns fina vikar och kanaler att utforska; massa kobbar, skär och uddar att gå i land på och tälta vid. Öppen horisont, säl och havsörn. Tillbaka ”hem” via Mjoön och Långön.

Doldisen: En mer okänd och oslipad pärla går genom Piteås skärgård, som har mer vildmarksprägel över sig, med stora sanddyner och viltrikt djurliv. Här utgår vi från Renön och paddlar ut till Vargön, där Koskärets sandklädda udde är en fin rastplats och Laxskär perfekt för nattläger. Här har vi midnattssolen rakt i havet i norr, och i dess låga sken kan vi paddla ut och spana på säl eller vandra längs Vargöns naturstig för att spana på älg och – jo, faktiskt – björn. Nästa dag paddlar vi över öppet hav, förbi sälkolonin vid Ol-Svensastenarna, och gör strandhugg på Stor-Räbben med sitt fjällliknande hedlandskap och kulturlämningar från medeltiden. Vidare söderut slår vi läger på Stenskär, en av Bottenvikens häftigaste öar med säregen natur. Här väntar stora sanddyner (nästan som att vandra i öknen i havet), klapperstensfält, strandvallningar, stenlabyrint och kompassros. Sista dagen paddlar vi förbi Lilla Sandskäret med en unikt lång revel; vidare genom Brändökanalen och följer sedan kusten norrut tillbaka.

Mer info: guide-natura.com, canoeadventure.nu 

Del 2: Sveriges bästa paddelvatten
Foto: Daniel Bendrik

DALARÖ: NÄRKONTAKT MED SJUNGANDE SÄLAR

Paddlingsvattnen utanför Dalarö i Stockholms södra skärgård bjuder på lättillgänglig vildmark och stora naturupplevelser. Här väntar ett pärlband på 3500 öar, där de flesta är obebodda småöar och skär utei ytterskärgården. Den här delen av huvudstadens berömda skärgård har färre hus och är helt fri från färjekolosser på väg mot Finland. Dalarös halvö sticker ut som en knopp i Östersjön, vilket gör att vi snabbt kommer ut på öppet vatten. I mellanskärgården väntar små miniögrupper med grunda vatten, vikar, vasskanaler och rikt fågelliv – och längst ut i havsbandet ödsliga naturreservat med fri horisont och närgångna möten med (jo, faktiskt) sjungande sälar.

Expertens turtips signeras Mats Karlsson, kajakguide och instruktör på Dalarö Kajak.

Kändisen: En fin tur sträcker sig först en sväng söderut förbi Fjärdlång och sedan upp och ut i mellanskärgården. Här finns ett myller av småöar och skär där det finns gott om bra ställen att slå läger; skyddade vikar med skön skärgårdskaraktär. Nästa dag fortsätter vi norrut till Jungfruskären, där det på östra sidan väntar ännu mer öar, sund, smala passager och vasskanaler. Ett slags miniörike med grunt vatten och lekfull paddling, rikt på sjöfågel, häger och inte sällan havsörn.

Doldisen: Längst ut i ytterskärgården väntar några fantastiska naturreservat med stor vildmarksskänsla. Det är två mil och tar en dag att paddla ut hit – men belöningen är desto större. Ett tips är att slå läger på östra sidan av Kastön i Biskopsskär naturreservat – för att gå upp i gryningen och paddla ut till Själberget, där det lever en stor sälkoloni på 180 sälar. När sälskyddet släpps efter 15 augusti kan man hänga här, omringad av nyfikna sälar, en hel dag. Sälar är ju skygga normalt, men sitter man helt stilla kommer de fram och nosar på kajaken. Tillbaka i lägret är det en häftig upplevelse att bara sitta vid tältet och höra den speciella sälsången eka över innanhavet. Vidare norrut lockar Långvikskärens naturreservat, lika öde och vilt med släta klippor och skär ut mot havet, där Tärnskär har en fin lagun med sandstrand.

Mer info: dalarokajak.se