Böcker vi gillar 2018


Böcker vi gillar 2018

Vandra i Europa
av Claes Grundsten
Förlag: Max Ström
Utgiven: maj 18

Här flödar vandringsinspirationen. Vi vågar påstå att om du inte redan är frälst så kommer du bli. Grundsten visar som vanligt upp stor talang för såväl foto som för skrivande i denna bok. Han presenterar mer än 30 europeiska längre och kortare vandringar, från det klassiska och branta Olympus i söder till lappländska Kungsleden i norr. Finland, Dolomiterna, Irland och Korsika är några andra exempel. Svår att lägga ifrån sig! En vandringsbok som blir svår att överträffa. 

Böcker vi gillar 2018

Täljboken
av Felix Wink och Ragnar Kierkegaard Suttner
Förlag: Hemslöjdens förlag
Utgiven: Maj 18

Jag har aldrig förut riktigt trott på att täljning är som cykling – att bara man ger det tid så kan vem som helst klara av det. Men efter den här boken känner jag hoppet sprudla. Boken inspirerar dig som är nyfiken och vill skapa med händerna – du måste absolut inte ha tillgång till en verkstad. Täljboken innehåller beskrivningar till 12 projekt som du kan göra själv: allt från slev och stekspade till pall och pingisracket. Du kan läsa om olika tekniker och vård av verktyg. Som läsare får man också träffa intressanta människor som arbetar med kniv och yxa. En väldigt fin bok som kanske kan inspirera till en hemmagjord julklapp eller två.

Böcker vi gillar 2018

Ekologik
av Johan Tell
Förlag: Max Ström
Utgiven: september 18

Den här boken innehåller 100 konkreta tips på vad en som individ kan göra för en mer hållbar framtid. Boken känns lättillgänglig och praktiskt tipsig, eftersom den fokuserar på de möjligheter vi har i vardagen. Man får konkreta råd inför sådant som gäller köket, semestern och jobbet exempelvis. En del grejer är ganska självklara för den som redan är intresserad, men för den nyblivna miljöhjälten är den en guldgruva. Stort plus för att den är pedagogisk och förklarar på ett enkelt och intressant sätt. 

Böcker vi gillar 2018

Skogen: En bruksanvisning
av Peter Wohlleben
Förlag: Norstedts
Utgiven: Mars 18

I hans förra bok fick vi lära oss om träd, att de har känslor och kommunicerar med varandra. I denna bok agerar Peter Wohlleben vår vägvisare och får oss att se allt fascinerande som sker i naturen, saker vi inte har kunskap om och därför lätt missar. Läsaren får lära känna granens hemlängtan och lära sig hitta i skogen utan kompass. Var tar man skydd vid åska, hur söker vi spår och hur skyddar vi oss bäst mot fästingar? Det är skillnad på skog och skog – och i denna bok märker man av författarens vilja att skydda skogen. Det är tydligt att han vill att vi behandlar skogen bättre, men inspirerar också läsaren att gå ut och upptäcka på ett lättsamt vis. Boken genomsyras av en respekt för naturen som är både rörande och inspirerande. En bok som engagerar.