3 recept: Vego på elden

Nu tuttar vi på igen! Här bjuds det på matiga vegorätter för vandrare, skridskoåkare och andra hungriga. Ju större eld desto skönare lunchpaus, så här års.

RECEPT: SUSANNE JONSSON, FOTO: ANDREAS NILSSON

3 recept: Vego på elden
SUPERSNABBA HALLOUMIBURGARE

4 portioner

4 halloumiburgare (finns färdiga)
4 hamburgerbröd eller annat bröd
1 påse frysta rotsaksstrips
Smör till stekning

Till servering: Exempelvis rödlök, coleslaw, gurkmajonnäs, salsa, tomat, avokado, sallad …

Packa burgare, bröd och tillbehör i separata burkar.
Woka stripsen i smör på elden.
Stek burgarna gyllene och rosta gärna brödet.
Montera med dina favorit-tillbehör. 

3 recept: Vego på elden

OMELETT MED SVAMPGUCKA 

4 portioner

300 g färsk svamp, i bitar
8 ägg
1 dl vatten eller mjölk
0,5 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
200 g naturell färskost
2 dl lagrad hårdost, riven
2 salladslökar, skivade
Smör till stekning

Till servering: Blandad sallad.

Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar (kan göras hemma och tas med i termos)

Fräs svampen i smör på elden, salta och peppra. Dra pannan från värmen, klicka på färskost, rör om.

Lägg i mer smör och häll i omelett-smeten (du kan välja att göra en stor eller flera små omeletter). Strö på riven ost. Lägg svampguckan ovanpå omeletten när äggen nästan har stelnat. Vik ihop omeletten, strö på salladslök.

Servera gärna med en enkel sallad. 

3 recept: Vego på elden
SLOBBA? Slobba & bera är i stort sett pannkaka och sylt, på norrländskt vis – fast här på ett lite nytt sätt med chiasylt. Den är både god och nyttig, med fibrer och extra mycket vitaminer eftersom de inte kokas bort.
SLOBBA & BERA

4 portioner

2 ägg
4 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 nypa salt
Smör till stekning

Chiasylt

200 g frysta bär 2 msk honung
3 msk chiafrön

Till servering: Vispad grädde (vi hade med grädde på sprejflaska).

Gör chiasylten hemma genom att mosa ihop bär, honung och chiafrön. Lägg i en burk med tätt lock.

Vispa upp ägg, hälften av mjölken och salt.
Tillsätt mjöl och vispa slätt. Blanda ned resten av mjölken.
Häll upp i flaskor, till exempel pet eller cykelflaska, så blir det lätt att ta med smeten ut.

Stek gyllene pannkakor i smör på bägge sidor. Upprepa med resterande smet.
Servera med grädde och sylt.