Topptursskola: Guidernas bästa tips

1. KLIV ÖVER TRÖSKELN

Många tror att de inte har tillräckligt bra kondition för topptursskidåkning, men det är mer skonsamt för kroppen än att vandra i fjällen med ryggsäck. Testa, det är inte alls så komplicerat – men du behöver komma över den där första tröskeln.

2. TRÄNA REGELBUNDET

Ju bättre tränad du är, desto roligare turer. Löpning, vandring, cykling och längdskidåkning ger både flås och starka ben.

3. BÖRJA KRING PISTERNA

Innan du ger dig ut i vildmarken är det bra att gå träningsturer i enklare miljö, för att känna in utrustningen och tekniken. Börja med att gå upp vid sidan av pisten istället för att ta liften. 

4. GLID PÅ SNÖN

Lyft inte skidorna när du går uppför, glid istället på snön och spara värdefull energi. Genom att låta stighudarna glida blir du mer effektiv och orkar gå i ett högre tempo – eller längre.

5. HÅLL HUDARNA VARMA

Om du planerar att gå uppför vid flera tillfällen under en dag, är det klokt att stoppa stighudarna innanför jackan när du tar av dem. Då håller du dem varma och torra och limmet fäster mycket bättre mot skidorna.

6. KEPS FRAMFÖR MÖSSA

En keps skyddar bättre mot solen och släpper samtidigt ut överskottsvärmen. Med jackhuvan som komplement kan du reglera värmen. Det är sällan du behöver en mössa på topptur, såvida det inte är riktigt kallt.

7. NYLON MOT SKAV

Ett par tunna nylonstrumpor är perfekt att ha under skidsockorna, för att få till ett glidlager och undvika skavsår. Inte minst när du håller på att gå in ett par nya pjäxor.

8. ÅK I ALLA VÄDER

Undvik att bli en solskensåkare! Det kommer att vara varierande snö- och väderförhållanden också under drömveckorna i Alperna, Norge eller Kanada.

9. GÅ EN KURS

Tekniken må vara ganska lätt att lära sig, men terrängen kan vara besvärlig och rentav farlig. Gå en grundkurs (se slao.se, till exempel) och anlita gärna en bergs- eller skidguide för säkrare och bättre upplevelser. Guiden har inte bara stor kunskap och lokalkännedom, hen kommer garanterat att ge dig många värdefulla tips.

10. ÖVA MED PRYLARNA

Lär dig hantera din lavinsändare och träna på att sätta ihop sonden korrekt och snabbt. Även om du gått en kurs och lärt dig handhavandet behöver du lägga tid på att fräscha upp dina kunskaper varje säsong. När det är skarpt läge och din vän ligger under snön är det inte läge att krångla med prylarna.

11. KLÄ DIG SMART

Ta på dig lämplig klädsel för att skida uppför, det är viktigast. Klä dig gärna i lager med ett skal som andas bra, till exempel softshell, och isolerande lager som kan tas av eller på beroende på temperatur och väder. Grundregeln är att inte bli svettig och blöt på vägen upp. När du stannar, sätt på en varm jacka och varma handskar.

12. PLANERA DIN TUR

Skaffa en topografisk karta och lär dig grundläggande navigering. Utforma en plan för turen, och vänd om planen inte håller. Se alltid till att lämna färdmeddelande, till exempel på en fjällstation eller liknande, precis som vid vandring i fjällen.

13. SKAFFA SKARJÄRN

Om terrängen är vindpinad och exponerad kan ett par skarjärn vara skillnaden mellan att fortsätta eller tvingas vända. Se till att ha ett par som passar dina skidor, att ta med vid behov.

14. PACKA MATEN SMÅTT

Ha med flera små flaskor med vatten, hellre än en stor. Förvara dem i jackan eller på något annat lättillgängligt ställe. Små påsar med nötter, torkad frukt, godis och energikakor är också smart att ha med.

15. STANNA NATURLIGT

Håll ett jämt och bra tempo på turen. Stanna enbart vid naturliga växlingar, till exempel när stighudarna ska på eller av. Då är det lämpligt att fylla på med vätska och mat.

16. SATSA PÅ SOLBRILLOR

Använd solglasögon och inte skidglasögon när du går uppför. De senare immar lätt igen vid ansträngning och är mindre bekväma. 

 

(Källa: Tack till de svenska bergsguiderna Tobias Granath och Per Ås samt de kanadensiska skidguiderna Greg Hill och Christina Lusti för värdefulla tips.)