Köpa tält för två? Här är allt du ska tänka på!

Välj tält efter säsong

Ska du bara göra sommar- och höstturer? Välj ett tält för tre säsonger. Ett vinter-anpassat tält kan kännas lockande som allroundlösning, men de är ofta tyngre och inte lika välventilerade.

Lär känna väven

Det finns tält med enkelväv, men vanligast är kombinerat ytter- och innertält. Tunn nylon ger lätta vävar där invävda starka trådar, så kallad ripstop, ger rivstyrka. Nylonväv töjer sig något när den blir fuktig och tältduken kan då hänga ner. Nylon brukar behandlas för att stå emot UV- strålar. Polyester håller formen bättre när den är fuktig och har bra resistens mot UV-strålar, men väger något mer än nylon.

Kolla Vattenpelaren

Markfukt och regn stoppas av olika beläggningar. I yttervävarna är det ofta silikon, som även ökar rivstyrkan. I golvvävar brukar det vara polyuretan (PU). De testade tältens vattenpelare varierar från 1 till 12 meter, vilket anger hur högt vattentryck tältväven klarar – ju högre desto bättre. Golvet bör ha hög vattenpelare, eftersom duken utsätts för tryck när du vistas i tältet. 

Testa uppsättningen

Kopplad ytter- och innerväv ger väderskyddad och snabb uppsättning. Bågar ska vara färgmarkerade om de är olika långa, och glida lätt genom vävkanalerna. Bågfästen av plast är att föredra, liksom remmar för efterjustering. Byt ut markpinnarna om de sitter dåligt i marken. Pinnar med dragsnören är lätta att dra upp.

Testa längd och höjd

Prova tältet noga så att ligglängden är tillräcklig – sovsäcken ska inte ta i väven vid fotändan. I ett tvåpersonstält ska förstås två liggunderlag få plats. Om tältväven lutar inåt kan det bli trångt för två bredaxlade att sitta upp. Högt i tak är lyxigt, att kunna sitta upp utan att huvudet tar i väven.

Provpacka absiden

Absiden är en väderskyddad sluss in till innertältet. Den saknar golv och ska vara rymlig nog för packning. I en större absid kan det finnas plats för matlagning. Två absider ger lättare in- och utgång för flera boende, och bättre ordning på packningen.

Gå in och ut

Stora dörrar i ytter- och innertält ger enklare in- och utgång. Dubbel tvåvägs dragkedja gör det möjligt att öppna från båda hållen. Dörrarna bör gå att fästa i sidan. Bra om innerdörren har dubbelt tyg, både nät och tätare väv, så den går att öppna för myggfri ventilation och stänga när det drar kallt. 

Utvärdera ventilationen

Ventiler behövs för att minska kondens, och i yttertält kan de hållas ut av ståltråd i ytterkant, distanspinne och med stormlinor. Med ventiler i absid och vid fotända bildas korsdrag – om det finns tillräckligt mycket nättyg i innerdörren. God distans mellan inner- och ytterväv ökar cirkulationen, och avstånd mellan mark och ytterväv släpper in luft.

Syna stabiliteten

Tältet blir mer vindtåligt om det är lägre i fotändan och absiden samt kan förankras med många stormlinor, gärna med två fästen i väven. Hållbar väv och starka bågar behövs när stormen drar in. Kupoler står ofta stabilt eftersom de har bågar i kryss.

Missa inte detaljerna

I innertältet är det praktiskt med minst en ficka per person för pannlampa, mobil och annat. I taket ska det finnas öglor för att fästa en lina där fuktiga plagg kan torka. Linan hjälper också till att sträcka taket, och en lampa kan hängas där. Golvväven ska gå högt upp i sidorna för att skydda mot väta.

Packa i bra påse

Packpåsen ska vara rymlig, lätt och helst ha komprimeringsremmar. Om inte är det billigt att byta till en bättre modell. 

Ute testar: ”Ett halvt ryggåstält på steroider”