4 tips: Sveriges finaste paddling


4 tips: Sveriges finaste paddling
Foto: Roger Borgelid

LURÖ: OUPPTÄCKT OAS MITT I VÄNERN

Europas största insjöskärgård i Sveriges solrikaste klimat. En osannolik kombination av dricksvatten och obruten horisont. Lättillgänglig och skyddad, idealisk för paddling. Ändå helt obegripligt oupptäckt – en gömd oas i innanhavet.

Lurö skärgård består av ett pärlband av cirka 300 öar som sträcker sig från Värmlandsnäs i norr ner till Lurön mitt i Vänern. Här nere finns det charmiga härbärget Luringen, med både restaurang och boende. Annars är arkipelagen helt befriad från bofasta, så när semesterbåtarna åkt hem i augusti har vi i stort sett hela härligheten för oss själva.

Här glider vi fram i ensamt vatten mellan skogsklädda öar i öster och släta kobbar i väster – som om Saltkråkan möter Saltön. Här njuter vi av varierad småskalighet, med känslan av att ha upptäckt en plats dit ingen annan hittar.

Expertens turtips signeras Malin Olin, kajakledare i Friluftsfrämjandet i Värmland.

Kändisen: Lurö är relativt litet så på en helgs rundtur hinner man uppleva hela skärgården. Med utgångspunkt från Ekenäs letar man sig med fördel ner längs skärgårdens västra öar och skär. Ön Badhallen är ett fint strandhugg och lägerplats, de smala passagerna och vikarna kring Munkstackorna inbjuder till lekfull paddling. På Stenstaka gård kan du äta lunch och den stora ön Husön/Lurön har fina vandringsleder, genom kulturhistoriskt landskap med vacker och omväxlande natur. En gång i tiden var Lurö en levande knutpunkt för både handel och pilgrimsled, och här finns också rester av ett gammalt munkkloster. Missa inte heller Vithall i öster på väg tillbaka, ett gammalt intakt skärgårdshem bevarat i ursprungligt skick (som nu utgör museum). Aspholmen har en hamn där du kan köpa rökt fisk och glass, och vid ön Tyskland längre norrut är chansen god att se havsörn.

Doldisen: Millesviks skärgård väster om Värmlandsnäs är ännu mer outforskad. Här är det kargare än på Lurö, mer av ett stenlandskap i havet, där man snirklar sig mellan småöar, vikar och vassar intill en farled. Längst i norr ligger Prästöarna utspridda som ett myller av småskär, där det är roligt att paddla och bada från släta hällar.

Mer info: saffle.se/sv/kultur-fritid

4 tips: Sveriges finaste paddling
Foto: Roger Borgelid

KOSTER: SKÖNHETENS NATIONALPARK

Kosters skärgård härbärgar Sveriges första och enda marina nationalpark – och det av goda skäl. Här väntar extremt klart och rent vatten, rikt på fisk, sjöfågel och växtliv. Vilt, avskalat och äkta med stark havskänsla, både ovan och under ytan. En bevarad råversion av västkustdrömmen.

Det här är också skönhetens arkipelag. Ett marint konstverk i färg och form. Gyllene lava på rosaskimrad bohusgranit i kontrast till azurblått hav och turkosa vikar. Klippor och kobbar mjukt skulpterade av havets vilda vågor. Trots att det är en relativt liten skärgård rymmer den stora paddelupplevelser. Öppet hav, gömda lagnuner, myriader av kanaler och småskär, friska bad och fantastisk snorkling. För att inte tala om det magiska ljuset när himlen blir en periskofärgad reflexskärm om kvällarna. Kombinera gärna paddlingen med en vistelse på Kosters Trädgårdar, en ekologisk oas med hög mysfaktor.

Expertens turtips signeras Stefan von Bothmer, kajakguide och delägare av Kosters Trädgårdar.

Kändisen: En härlig helgtur utgår från Långegärde och tar vägen via Hästholmen, där vi paddlar genom en trång kanal omgiven av klippor. Därefter tar vi sikte på Måskär ute i havsbandet, där en kanal leder in i en gömd kristallklar lagun – perfekt för bad och lunchstopp. En bit söderut slår vi läger på Burholmen, med fina gräsmattor och magisk solnedgångsvy uppifrån berget. Nästa dag paddlar vi utomskärs och rundar Ursholmen, där vi stannar för mer bad, klipphopp och snorkling. Efter lunch letar vi oss upp genom ett myller av småskär och öar mot Tjälleskären, där labyrinter av ytterligare småkobbar, kanaler och vikar lockar till lekfull paddling. Här finns också fina, väderskyddade lägerplatser. Sista dagen på vägen tillbaka passerar vi Lådderskären, där vi kan paddla under ett häftigt överhäng, samt mysiga badvikar och kanaler kring Arholmen.

Doldisen: En mer okänd tur går norrut. Först mellan Tenholmarna, där sandstränder lockar till bad. Vidare ut i Nypholmsgapet där det ofta är höga vågor och rolig surf. En bit väster om Nord-Koster väntar Märholmen, där vi i en av öns östra vikar plockar de berömda stora blåmusslorna (lokalt kallade hästmusslor) och grillar över kvällens lägereld. På öns västra sida bjuder en halvbågeformad klippa i olika platåer på ett slags naturens amfiteater med västerhavets bästa solnedgångsvy.

Mer info: kosterstradgardar.se

4 tips: Sveriges finaste paddling
Foto: Roger Borgelid

DALSLANDS KANAL: VILDMARKENS VENEDIG

Dalslands kanal brukar kallas för Europas vackraste vattenväg. Kanalen är egentligen inte en kanal, utan består av ett slingrande sjösystem som sträcker sig 25 mil från norska gränsen i norr till Vänern i söder. Ett slags ”vildmarkens Venedig” som spretar och grenar ut sig i en labyrint av småsjöar och idylliska vikar – och binds samman av pittoreska slussar och kanaler. Allt omhuldat av trolska, viltrika skogar och ren, orörd natur. Vattnet norr om Skåpafors är så rent att det klassas som dricksvatten.

Det här är svensk natur i sin mest jungfruliga form – storslagna skogar med glittrande insjöar och djurrik natur. Här finns också hundratalet välordnade lägerplatser, vilka kommer väl till pass under högsäsong då paddlare från kontinenten invaderar Dalsland för att uppfylla drömmen om den stillsamma friheten.

Expertens turtips signeras Crister Blüme, grundare av Dalslands Kanotmaraton.

Kändisen: Sträckan Bengtsfors-Gustafsfors-Svärdlång-Baldersnäs är en populär och fin rutt som fångar det som är sjö-systemets signum – ljudlös vildmark med naturen nära inpå. Det är också den rutten som Dalslands Kanotmaraton går. Fina lägerplatser finns vid en grupp småöar i Västra Silen, precis efter kanalen vid Gustafsfors. Här kan du också göra en avstickare upp i Östra Silen som med sina små vikar och uddar bjuder på rolig paddling. Vidare söderut väntar Svärdlång, en smal och isolerad sprickdalssjö med branta bergssidor och lite fjordkänsla. Hit hittar ingen båttrafik, och ger du dig ut på en sen kvällstur finns god chans att se bäver och höra lommens ödesmättade ljud i skymningen.

Som kontrast till lägereld och ljummen tältnatt, kan turen gärna avslutas med middag och övernattning på Baldersnäs Herrgård på en udde i Laxsjön.

Doldisen: Trots att turen innehåller Dalslands Kanals mest kända landmärke, akvedukten i Håverud, är sträckan mellan Bengtsfors och Upperud relativt oanvänd som paddlingsvatten. Vilket är synd, för här finns många guldkorn. Här paddlar du genom två av kanalens mest pittoreska slussområden (sluss 18 och Buterud), förbi gamla historiska industribyggnader i Dals Långed; gör strandhugg i sjön Råvarpen med hällristningarna i Tisselskog och avslutar med att paddla i den ikoniska och berömda akvedukten.

Mer info: silverlake.se, canodal.com, dalslandskanal.se 

4 tips: Sveriges finaste paddling
Foto: Daniel Bendrik

DALARÖ: NÄRKONTAKT MED SJUNGANDE SÄLAR

Paddlingsvattnen utanför Dalarö i Stockholms södra skärgård bjuder på lättillgänglig vildmark och stora naturupplevelser. Här väntar ett pärlband på 3500 öar, där de flesta är obebodda småöar och skär utei ytterskärgården. Den här delen av huvudstadens berömda skärgård har färre hus och är helt fri från färjekolosser på väg mot Finland. Dalarös halvö sticker ut som en knopp i Östersjön, vilket gör att vi snabbt kommer ut på öppet vatten. I mellanskärgården väntar små miniögrupper med grunda vatten, vikar, vasskanaler och rikt fågelliv – och längst ut i havsbandet ödsliga naturreservat med fri horisont och närgångna möten med (jo, faktiskt) sjungande sälar.

Expertens turtips signeras Mats Karlsson, kajakguide och instruktör på Dalarö Kajak.

Kändisen: En fin tur sträcker sig först en sväng söderut förbi Fjärdlång och sedan upp och ut i mellanskärgården. Här finns ett myller av småöar och skär där det finns gott om bra ställen att slå läger; skyddade vikar med skön skärgårdskaraktär. Nästa dag fortsätter vi norrut till Jungfruskären, där det på östra sidan väntar ännu mer öar, sund, smala passager och vasskanaler. Ett slags miniörike med grunt vatten och lekfull paddling, rikt på sjöfågel, häger och inte sällan havsörn.

Doldisen: Längst ut i ytterskärgården väntar några fantastiska naturreservat med stor vildmarksskänsla. Det är två mil och tar en dag att paddla ut hit – men belöningen är desto större. Ett tips är att slå läger på östra sidan av Kastön i Biskopsskär naturreservat – för att gå upp i gryningen och paddla ut till Själberget, där det lever en stor sälkoloni på 180 sälar. När sälskyddet släpps efter 15 augusti kan man hänga här, omringad av nyfikna sälar, en hel dag. Sälar är ju skygga normalt, men sitter man helt stilla kommer de fram och nosar på kajaken. Tillbaka i lägret är det en häftig upplevelse att bara sitta vid tältet och höra den speciella sälsången eka över innanhavet. Vidare norrut lockar Långvikskärens naturreservat, lika öde och vilt med släta klippor och skär ut mot havet, där Tärnskär har en fin lagun med sandstrand.

Mer info: dalarokajak.se 

Testa pladdling – Låna en kajak och plocka skräp

7 magiska turer i sommarsverige