8 charmiga vinterpärlor


8 charmiga vinterpärlor
Den som checkar in på en glamping med namnet Aurora Safari Camp är nog lite norrskenssugen. Här blev det bingo. Foto: @photobyfredrikbroman

1. RÅNE ÄLVDAL, NORRBOTTEN

Råne älvdal består av sju byar: Forsträskhed, Gunnarsbyn, Lassbyn, Norriån, Sörbyn-Sundsnäs, Valvträsk och Överstbyn. Råneälven är Sveriges längsta skogsälv utan vattenkraft. Den rinner från Råne Träsk strax söder om Dundret i Gällivare till Bottenviken genom det lilla samhället Råneå, strax norr om Luleå. Älven har ett rikt djurliv och stora möjligheter till friluftsupplevelser.

Aktiviteter: Du kan förstås välja att upptäcka älvdalen helt på egen hand, men för den som vill ha en hjälpande hand finns en rad lokala aktörer som erbjuder guidade turer och häftiga boenden. Aurora Safari Camp i Lassbyn är en sådan. Intill Råneälven har fotografen Fredrik Broman och safariexperten Jonas Gejke byggt upp en lyxig glamping med övernattning i tentipis. Hit kommer du inte för att klocka mil eller höjdmeter – det är lugnare tempo som gäller, med aktiviteter som bastuflotte med isvaksbad (se bild ovan), norrskensspaning, fatbike och snöskovandring. De driver även lodgen The Outpost nära polcikeln som ligger 35 minuter från Aurora Safari Camp.

Creactive Adventure och Women Adventure Travel är två andra lokala företag i Gunnarsbyområdet som specialiserar sig på aktiviteter och upplevelser. De erbjuder bland annat vinterfiske, snöskovandring och turåkning med skidor.

Ta dig hit: Råne älvdal nås enklast med bil. Reser du kollektivt tar du tåg till antingen Boden eller Luleå, därefter antingen hyrbil på plats eller buss drygt 4 respektive 7 mil. Stäm av aktuell tidtabell med Länstrafiken som trafikerar vissa av sträckorna i området. De olika företagen som ordnar boende och aktiviteter ordnar ofta tranfer i samband med att man bokar upplevelser med dem.

Boende: Aurora Safari Camp, The Outpost, Arctic Retreat, Sörbyn Turism & Konferens, Strömsundshemmet, Stora Stenträsket, Skomakarhuset Lodge, Melderstein Herrgård.

Mer info: raneriver.se, visitluleå.se, theoutpostsweden.com, ltnbd.se, arcti- cretreat.se, skomakarhuset.se, melderstein.se, sorbyn.se, storastentrasket.se, stromsundshemmet.se.

8 charmiga vinterpärlor
I trakterna kring Pajala arrangeras turer med bland annat skogsskidor, hundspann, snöskor och skoter. Foto: Michael Törnkvist, Explore the North

2. PAJALA, NORRBOTTEN

I Tornedalen, ett stenkast från finska gränsen, ligger Pajala – ungefär i höjd med Gällivare. De djupa skogarna och miljöerna kring Torne älv ger fina möjligheter för friluftsliv, i synnerhet för dig som gillar fiske.

Aktiviteter: Pajala, som är centralort i kommunen med samma namn, är en bra startpunkt för äventyr i trakten. Men innan du drar till skogs ska du passa på att uppleva det lokala kulturlivet här i hjärtat av Tornedalen – kanske besöka Tornedalsteatern eller se någon konstutställning? I december varje år arrangeras Nattfestivalen i Korpilombolo, cirka 40 minuter från Pajala.

Därefter kan du knacka på hos några av de lokala friluftsentreprenörerna för tips på äventyr och än mer naturnära boende. Erfarna i gemet är familjen Malmström, som sedan 34 år driver Rajamaa, beläget på ön Pitkäsaari i Muonioälven. Här finns restaurang, boende och möjlighet att boka veckolånga äventyr med guide. Bland annat arrangeras ett fotoäventyr genom Sverige, Norge och Finland samt en riktigt häftig skogstur med snöskor, hundspann, rensläde och skogsskidor.

Explore the North är en annan aktör som har boende och arrangerar turer. Företaget grundades 2005 av paret Sara Ljunggren och Johan Väisänen, och idag har man tre charmiga boenden – Pinetree Lodge i Särkimukka, Aurora Mountain Lodge i Lannavaara och Arctic River Lodge i Tärendö. Husky-turer, skoteråkning och snöskor förgyller dagarna och om kvällarna avnjuts bastubad och förhoppningsvis norrsken.

Vill du prova fiskelyckan vintertid? Då gör du ett stopp på Lapland Guesthouse, som utöver pimpling arrangerar en rad andra aktiviteter plus har boende och restaurang.

Ta dig hit: Bil, alternativt tåg till Luleå och sedan vidare med buss till Pajala. Väl på plats är det smidigast med egen bil, för att få ut det mesta av området.

Boende: Rajmaa, Explore the North och Lapland Guesthouse. Vid övernattning i Pajala finns till exempel Pajala Camping Route 99 med mysigt boende intill Torne älv. Välj mellan större eller mindre stuga, eget tält, husvagn eller husbil (stängt i november).

Mer info: visitpajala.se, explorethenorth.se, laplandguesthouse.com, rajmaa.com, pajalacampingroute99.se, nightfestival.se.

8 charmiga vinterpärlor
Högbo Bruk är ett av Vasaloppets officiella längdcenter – och dessutom en bra bas för skridskoturer i området.

3. HÖGBO BRUK, GÄSTRIKLAND

Högbo Bruk är ett litet äventyrsmecka i Gästrikland, med bara ett par timmars resväg från stora delar av Mälardalen. Om vintern lockar i första hand längdspåren – det är inte för inte som vi på Utemagasinet valt att förlägga vårt årliga längdevent Skida med Ute just här. 14–16 januari är det dags igen! Inte längdsugen? Det finns mycket annat att upptäcka i och kring Högbo.

Aktiviteter: Gästriklands skidnäste nummer ett kickar igång längdsäsongen redan i november och kör på ända in på vårkanten, på konst- eller natursnö. Konstsnöspåret på 2,1 kilometer är en pålitlig slinga oavsett väder, därtill finns mer väderkänsliga natursnöspår varav den längsta är 15 kilometer. Håll utkik på hogbobruk.se för spårstatus.

Högbo Bruk är också en perfekt bas för långfärdsskridskoturer i trakten. När isläget är gott kommer busslaster med skridskofrälsta från Stockholm för att skrinna på sjöar som Öjaren, Hillesjön och Fjärden. Nybörjare kan träna upp sin förmåga på någon av dammarna mitt på Högbo Bruk, där banor plogas under säsong.

På vintern ömsar MTB-arenan skinn och man öppnar vinterbanorna Packas (4,7 kilometer, medelsvår) och Trampas (4 kilometer, svår). Bäst brukar förutsättningarna för vintercykling vara på vårkanten när snön packats ihop ordentligt. Mountainbike med dubbar går att hyra på Sportcentralen i Högbo Bruk.

Ta dig hit: Högbo Bruk ligger strax utanför Gävle, fem kilometer norr om Sandviken. Res antingen med bil, eller via tåg till Sandviken och där vidare med busslinje 44 mot Ockelbo och hållplats Högbo Kyrka.

Boende: Högbo Brukshotell, Högbo Vandrarhem, Hotell Skommarsgården, Slätterne Gård B&B, Alséns Hotell.

Mer info: hogbobruk.se, visitgavle.se, sportcentralenhogbo.se, hogbobrukshotell.se, slatternegard.se, alsenshotell. se, skidamedute.se.

8 charmiga vinterpärlor
När skidsäsongen rundas av i Alperna, har den knappt börjat i Riksgränsen. Här kan du njuta av skidåkning fram till midsommar. Foto: Mattias Fredriksson

4. RIKSGRÄNSEN, LAPPLAND

Sveriges nordligaste och kanske mest mytomspunna skidort garanterar en vinter med redigt snödjup och gränslösa möjligheter. Topptur, alpint, turskidande, hundspann eller norrskensspaning – i Gränsen erbjuds det mesta av det bästa.

Aktiviteter: Piståkning i all ära, men Riksgränsen är främst känt för den ospårade skidåkningen. Du som gärna går toppturer kan välja och vraka, här finns kända åk och orörda vidder. En härlig tur är Vassitjåkka, där anmarschen upp mot toppen kan startas från Riksgränsen eller vid nedlagda Vassitjåkka tågstation. Lättast och mest poppis är nordtoppen. Från mellantoppen ser du ända ner till fjorden på den norska sidan.

Om du mot all förmodan får nog av Riksgränsen kan du enkelt ta en tågutflykt till någon av grannbyarna. Till exempel Abisko för norrskensspaning, eller Björkliden för en topptur upp till Kåppastjårro. Du börjar med en lift och traskar sedan 1,5 timme med hudarna på, upp till 1 313 meter.

Du kan också ta turskidorna från Riksgränsen till Björkliden, i det mäktiga spåret som dras via Katterjåkk, Kärkevagge och Låktatjåkko fjällstation om våren. Checka av snötillgång längs sträckan innan avfärd.

Ta dig hit: Det är väldigt smidigt att ta järnvägen till Riksgränsen. Nattåget går raka vägen från Stockholm Central, tar 18 timmar och stannar mitt i byn. Bilåkaren tar E4:an norrut, för att sedan fortsätta på E10 mot Kiruna och Narvik.

Boende: Hotell Riksgränsen ligger centralt. I samma byggnad finns lägenheter att hyra, och ett stenkast därifrån ligger Vandrarhem Riksgränsen och lyxigare Meteorologen Ski Lodge. Häftigaste alternativet är Niehku Mountain Villa, som är ihopbyggt med ruinerna från Malmbanans gamla lokstall. Hotellet öppnade 2018 och har kammat hem Unesco-priset Prix Versailles för världens bästa hotellinteriör. Förutom boende och gastronomi i toppklass erbjuder Niehku guidade toppturer, heliskiing, med mera.

Mer info: riksgransen.se, niehku.com, sj.se.

8 charmiga vinterpärlor
Hemmafjället Helags är snyggt att spana in på avstånd, och en trevlig topp att bestiga med sina 1 797 meter över havet.

5. LJUNGDALEN, HÄRJEDALEN

Lilla Ljungdalen ligger i nordvästra Härjedalen men tillhör Jämtlands län. Här möter skogen fjällvidderna, och Ljungdalen är en populär startpunkt för vandringar och skidturer i Jämtlandsfjällen.

Aktiviteter: Ett av flera skäl att besöka Ljungdalen är närheten till Sveriges högsta toppar söder om polcirkeln – Helags och Sylarna. Lägg därtill många mindre kända höjdpunkter, till exempel Ljungris och Dunsjöfjället – båda fem kilometers klassisk skidtur från STF Fjällhornet Resort.

Men det är inte bara framåt, uppför och utför som gäller i Ljungdalen. Området anses också höra till de bästa i Sverige för fiske, med många och varierade vatten. Harr, öring och röding skas bäst under vårvintern, och besöker du Ljungdalen under påsken får du inte missa sketävlingen Påskpimpeln. Den arrangeras varje år i Storsjö på Storsjön, på långfredagen.

Orkar du inte vänta så länge? Packa långfärdsskridskorna och bege dig till Ljungdalen redan i november-december – här bjuds fina möjligheter om kylan rullar in och snön dröjer. Storsjö Fiskecamp är en bra startpunkt.

Ta dig hit: Ta tåget till Östersund och därifrån vidare med buss 613 till Ljungdalen. Ska du övernatta på STF Fjällhornet behöver du boka taxi från Ljungdalen. Med bil åker du E45:an till Åsarna och följer därifrån skyltningen mot Ljungdalen.

Boende: STF Ljungdalen är ett trivsamt vandrarhem, omgivet av häftig natur och lugn atmosfär. Samma gäller för STF Fjällhornet Resort, beläget något närmare Helagsmassivet och med orörd natur precis runt stugknuten.

Mer info: svenskaturistforeningen.se, ljungdalsfjallen.se, sj.se, ltr.se.

8 charmiga vinterpärlor
Från Idres stolthet Städjan, 1 131 meter över havet, har du vackra vyer över Sölen och andra fjäll på den norska sidan.

6. IDRE, DALARNA

Idre i nordvästra Dalarna är för de allra flesta synonymt med utförsåkning på Idre Fjäll – nu också kompletterat med nybyggda familjeområdet Idre Himmelsfjäll. Men här i området finns också fina naturupplevelser bortom pister och after ski.

Aktiviteter: För topptursentusiasten är den sydligaste toppen i snällfjällmassivet Städjan ett givet val, med anmarsch från Idre Fjäll. Toppen mäter 1 131 meter och välkomnar även nybörjare. Andra turtoppar i området är Nipfjället, strax norr om Städjan, och Storvätteshågna i Grövelsjön.

För längdskidåkaren är utbudet bredare – kring Idre Fjäll nns 82 kilometer välpreparerade spår att gå loss på, varav 30 belysta. Känner du att du står och stampar i din utveckling, finns möjligheten att boka en privat instruktör eller haka på en skidskolegrupp på längden.

Idre lockar en hel del äventyrliga familjer med både yngre och äldre barn. Bland dem brukar hundspannsturerna vara populära, där vuxna och barn över 13 år kan testa att köra själva. Det finns också möjlighet att uppleva fjällnaturen från hästryggen.

Ta dig hit: För bilburna är det bara att följa riksväg 70 norrut. Skippar du bilen är det tåg till Mora som gäller, därifrån anslutningsbuss i drygt 15 mil till Idre. Det går även att resa med buss från start till mål med Fjällexpressen som avgår från bland annat Malmö, Göteborg, Stockholm och Uppsala.

Boende: Det finns gott om boende på Idre Fjäll, med flera stugbyar och Pernilla Wiberg Hotel. I centrala Idre finns till exempel Byvägen 30 och Idre Framgården.

Mer info: visitdalarna.se, idrefjall.se, fjallexpressen.se, byvagen30.se.

8 charmiga vinterpärlor
I Offerdalsfjällen behöver du inte trängas på skidturen. Oerfaren? Boka en guide. Foto: Per-Johan Göransson

7. OFFERDALSFJÄLLEN, JÄMTLAND

Låt Årefjällen och Östersund vila för ett tag, Jämtland har mer att erbjuda. Offerdalsfjällen, förslagsvis! Fjällområdet inom Jovnevaerire sameby är beläget mellan Sösjöfjällen och Stenfjällen, centralt i Jämtland. Här kan du suga in förstklassig fjällnatur utan att riskera trängsel.

Aktiviteter: Under sommaren är vandringen till och runt Mjölkvattnet populär. Den ska du spana in även vintertid, om du gillar att gå toppturer på skidor. Ingen nybörjartur, men fin för medelerfarna åkare. Vill du upptäcka området med guide anordnar företaget Summitguides topptursweekends vid fyra tillfällen under mars månad.

En mer lättillgänglig topptur går till det 879 meter höga fjället Oldklumpen. Starta till exempel ovanför Oldens Vattenkraftverk och ta sedan sikte mot toppen, som avklarad bjuder på magisk utsikt över fjällvidderna.

Lockar längdskidåkning eller alpint är Almåsa Alpin i Offerdal skidanläggningen för dig. Familjevänlig utförsåkning finns att tillgå, men också välpreparerade längdspår för både skejt och klassisk åkning. Skida något av de lite flackare spåren på 4,2 respektive 6,3 kilometer eller utmana ett kuperat spår på 14 kilometer – samtliga med fin sträckning genom ögonskön natur.

Ta dig hit: Offerdal ligger drygt fem mil från Östersund och nås bäst med bil, via väg E14 samt 339 och 340. Vill du åka kommunalt är det buss 154 som gäller.

Boende: Jänsmässholmens fjällhotel är en bra bas för äventyr utan lift – utanför hotellet finns milslånga skid- och skoterleder och en underbar natur. I Almåsa kan du bo i egen timrad stuga, lägenhet eller på husvagnscamping. Ett riktigt naturnära och vilt alternativ är timmerstugan Huskucabin.

Mer info: offerdal.se, ltr.se, jansmassholmen. se, alamasaalpin.se, summitguides.se.

8 charmiga vinterpärlor
Vallåsen är sedan några veckor tillbaka ett av Sveriges officiella Vasaloppscenter.

8. VALLÅSEN, HALLAND

På Hallandsåsens nordsida, i Laholms kommun, ligger skidanläggningen Vallåsen. Hittills har utbudet bestått av utförsåkning på vintern och downhillcykling under sommarsäsongen, men från och med oktober 2020 erbjuder man även längdskidåkning.

Aktiviteter: Sveriges sydligaste skidanläggning är numera ett officiellt Vasaloppscenter, i och med inrättandet av en ny längdarena. Den riktar sig mot såväl motionärer som elitåkare och bjuder på två längdspår med totalt 1,4 kilometer åkning. Inga långa mil över vilda vidder, alltså – men snösäker längdskidåkning i en del av landet som inte är så bortskämd med den varan. Spåren cirkulerar runt en arena där det även kommer att finnas möjlighet att gnugga teknikträning.

Vill du varva längdåkningen med utförsåkning, eller parkera barnen där medan du går loss i längdspåren, finns ett liftsystem bestående av nio backar och sju liftar. Utrustning finns att hyra på plats, oavsett aktivitet.

Ta dig hit: Antingen via bil eller med bussen Fjällexpressen som avgår från Malmö, Lund, Landskrona, Helsingborg och Ängelholm och går hela vägen fram till Vallåsen. Vill du ha med dig egen utrustning är det fritt fram att lasta den på bussen.

Boende: Det finns flera övernattnings-möjligheter i anslutning till Vallåsen. Något lyxigare varianter som Riviera Strand Hotell och Hotel Skansen är fina alternativ, liksom natursköna Simpleliving Hallandsåsen, Våxtorps Camping och Vallåsens Värdshus.

Mer info: vallasen.se, visitlaholm.se, simpleliving.se, hotelrivierastrand.se, hotelskansen.se, naturcamping.com, vallasensvardshus.se.