Ledare: ”Älskade uteprylar”

Det går inte direkt som planerat, den där gången i juli 1897. Knappt två dygn efter avfärden från Svalbard nödlandar vätgasballongen som ska ta Salomon August Andrée och hans crew till Nordpolen.

I tre månader stretar de sig vidare mot målet till fots, irrandes över polarisen i allt kärvare väder, innan hela expeditionen dukar under på Vitön under oklara omständigheter.

Här finns ju många spännande trådar att dra i för den som är intresserad av arktisk natur, överlevnad, historia eller för all del stolligheter. Jag blev själv helt nyuppslukad när jag läste Bea Uusmas sanningssökande och Augustprisade bok Expeditionen: Min kärlekshistoria som kom 2013.

Det som nu kastar mig tillbaka mer än 120 år i tiden är Niclas Sjögrens maffiga artikel om det svenska stormköksundret, som du hittar på sidan 38 nya numret. Tänk att Andreé och gänget hade med sig ett kök från Primus, nyss uppfunnet och världsunikt, när de satte av i ballongen den där dagen då allt fortfarande var möjligt. Och än mer intressant: När resterna efter expeditionen påträffades av en slump 1930, efter 33 år i den arktiska frysboxen, fungerade köket alldeles utmärkt. Det fanns till och med en slatt fotogen kvar, så det var bara att dra igång lunchen. Isbjörnsgryta, någon?

I januari intervjuades jag av friluftsföretagaren och hållbarhetsambassadören Linda Staaf, som en del i hennes videoprojekt Let’s Meet & Talk. Under några intensiva veckor reste hon runt i landet för att prata hållbarhet, friluftsliv och turism med tolv utvalda branschrepresentanter. Intervjuerna kommer att rullas ut på letsmeetandtalk.se under våren, med syftet att lyfta diskussionen om dessa viktiga frågor.

En fråga jag fick under intervjun löd: Varför skriver ni om prylar i Utemagasinet? Och det kan man verkligen undra. Vi vet ju alla att konsumtion belastar miljön, och att varje ny pryl som införskaffas – om så tillverkad i karamellfärgat fisknät – är ett sämre alternativ än att avstå från köp.

En del av svaret är förstås att Utemagasinets läsare är intresserade av friluftsutrustning. Vi ser det i våra läsarundersökningar och på Readly, där våra genomarbetade produkttester hör till de mest populära artiklarna. Och faktum är att vår årliga prylguide, som du just nu håller i, bara slås av sommarens dubbelnummer i tidningskiosken.

Samtidigt ser vi att hållbarhet och klimatfrågor engagerar. Uteläsarna slukar artiklar om att plastbanta packningen, vårda den utrustning man redan investerat i, om miljövänligt resande och olika initiativ för att hyra eller dela friluftsutrustning. I det här numret lyfter vi till exempel Oskar Knubbe och hans hållbarhetsprojekt Vindpinad, på mångas begäran (sidan 22 i nya tidningen).

Så, kan man vara både och? Gilla friluftsutrustning OCH värna om miljön? Jag vill tro det. Intresset för grejerna vi använder och har på oss när vi gör det vi älskar mest – i vårt fall möter naturen – går oftast djupare än ”råka köpa snygg tröja på lunchen”. Åtminstone om vi ser till att förankra en sådan medvetenhet i ryggraden.

Andrée och hans luftfärd är väl inte direkt något rättesnöre för friluftsentusiaster när det kommer till planering, packning eller genomförande av turer. Men om din utrustning står pall i 30 år, ja då har du shoppat smart.

/ Marie Kjellnäs, chefredaktör