Elles lilla svampskola

1. Inhandla en bra svampbok för nybörjare. Det kommer ny svampforskning och nya rekommendationer hela tiden, så det är viktigt att ha en uppdaterad bok – ta inte någon gammal som samlar damm i farfars bokhylla.

2. Det behövs inte mycket för att plocka svamp, men det blir både enklare och roligare om du har en svampkorg och en bra svampkniv med borste. Jag gillar knivar med böjt blad, men det är en smaksak. 

3. Gå en svampkurs och lär dig grundläggande kunskap om svamp och svampplockning. Gå med i din lokala svampklubb och häng med på svampexkursioner – eller res iväg och upptäck ett nytt ställe samtidigt som du går svampkurs i en annorlunda miljö.

4. Ta alltid med dig svampboken ut och jämför de svampar du hittar med kännetecken som beskrivs i boken. 

5. Plocka bara svampar som du är bombsäker på! Det finns ungefär 10 000 svamparter i Sverige, men endast ett 150-tal är ätbara. Är du osäker på en svamp? Ta bilder med mobilen och posta i den fantastiska gruppen ”Svamp-klapp” på Facebook.

6. Rensa all matsvamp i skogen innan du lägger den i korgen. Då slipper du ha med dig maskäten svamp, jord, sand och övrigt krafs hem. Jag börjar med att skära bort änden på foten, verkar svampen fin inuti räcker det sedan att borsta av den.

7. Tänk på svamp som en sakförhöjare och krydda hellre än en ingrediens. Stek på den ordentligt och var sparsam med kryddor. Upptäck olika smaker hos olika arter. Salt och lite peppar räcker!