Rekordlåg sydtopp

2019 blev det så att säga offciellt, det som då varit på g ett tag – nämligen att Kebnekaises norra topp skulle ”gå om” och bli högre än den södra.

Medan Nordtoppen har en fast höjd på 2 096,8 meter över havet, är Sydtoppen Sveriges enda toppglaciär och varierar därmed i höjd. De senaste 50 åren har Sydtoppen minskat med hela 24 meter och årets mätningar, som genomfördes 24 augusti av forskare från Tarfala forskningsstation, visade att den negativa spiralen rullar vidare.

2 094,6 meter över havet uppmätte man Sydtoppen till – och det är den lägsta höjden sedan mätningarna startade på 1940-talet, samt nästan två meter lägre än motsvarande tid förra året.

Hur mycket toppen smälter under sommaren och hur mycket det snöar under vintern styr höjdvariationen’ något som i sin tur givetvis accentueras av ett varmare klimat.
– Höjdens variation är därför en god symbol för glaciärernas respons på ett värmande klimat i Sverige. När vandrare idag bestiger toppen passerar de en platt del, en ”förtopp”, som inte existerade i början av 2000-talet. Sedan 2020 har toppen blivit 2,2 meter lägre, men ”förtoppen” har vuxit med upp till 1,2 meter, säger Per Holmlund, professor i glaciologi och på plats vid Tarfala forskningsstation för fortsatta mätningar.

För att läsa mer om mätningarna, gå in på su.se. Mer om vårt högsta berg kan du ta del av via kebnekaise.se.