Ledare: ”Så här blir ditt 2022”

Det blir alltid som man tänkt sig, heter en bok om mental träning som jag inte har läst. Av någon anledning har jag nöjt mig med titeln och fantiserat ihop ett eget innehåll – som faktiskt har varit till stor hjälp genom åren.

Grundtanken är alltså (i mitt huvud och kanske även i boken) att om du fokuserar på det du vill ska hända, istället för att oroa dig över det som skulle kunna hända, så kan du påverka skeendet i en positiv riktning.

Detta är ju en stärkande tanke i tider som dessa, när ett år ska stuvas undan och ett nytt rullas ut. Så, jag tänker mig att pandemin klingar av rätt snabbt efter årsskiftet – men intresset för friluftsliv och äventyr består. Alla som använt naturen som vardagsrum, träningslokal, lekland, arbetsplats, terapisoffa och flyktväg de senaste åren inser att de nått the point of no return. Det går inte att sluta andas frisk luft när man väl börjat.

Inför höstens val seglar friluftslivet upp som en av de viktigaste frågorna, och partierna slåss om vem som kan få loss mest deg till upprustandet av leder och fungerande infrastruktur kring populära naturområden. Under valnatten lyfter statsministern fram friluftslivet som en naturlig motståndsrörelse som bekämpar en hel rad av vår tids största problem: klimatförändringar, psykisk ohälsa, ensamhet och utanförskap, miljöförstöring, ojämlikhet, galopperande fetma.

Det beprövade journalistknepet ”fråga den som vet” slår igenom på bred front i friluftslivet. Alla som står i begrepp att sprätta ut snusen på stigen, låta Kebnekaise ärva biltematältet efter turen eller hiva ut tre halvätna Happy Meal genom sidorutan på Höga kusten-bron frågar först valfri människa i ullunderställ om detta är en rimlig handling.

Mot slutet av året håller organisationen Håll Sverige Rent avskedskalas efter 39 år som nedskräpningens ärkefiende: uppdraget slutfört, inget mer att göra. Plogga-grundaren Erik Ahlström återgår till upprätt joggning.

Fråga den som vet-konceptet leder också till att noll irländare i shorts behöver fjällräddas i minusgrader 2022. De sedan länge rödlistade kunskaperna i raksöm, strumpstoppning och skovård återhämtar sig – vilket fördubblar livslängden hos en genomsnittlig friluftsgarderob.

Här höll jag på att skriva att samtliga spädbarn som föds i Sverige under året får allemansrätten tatuerad på insidan av ögonlocken, men det vore kanske att dra det hela för långt. Något måste ju sparas till 2023.

Det finns alltså många goda skäl att se fram emot årsskiftet. Men först väntar en grande finale på innevarande år – som jag tänker ska bli lite som det nya numret av Utemagasinet (kommer denna vecka!). Ett par skridskoturer som kittlar skönt i magen (sidan 28); någon insnöad tältnatt, så man får känna livet i sig (36); lite medveten julklappsshopping (62) och en portabel tunnbrödsrulle med surkål och dubbla korvar (86).

Sist men inte minst tänker jag att du mejlar mig på adressen nedan, och berättar vad du vill läsa om i Utemagasinet – nådens år 2022.

/  Marie Kjellnäs, Chefredaktör