Årets bästa prylar 2021


Årets bästa prylar 2021

Januari 2021: Snöskor för friluftsliv

VINNAREN: TUBBS MOUNTAINEER

Pris: 3 500 kronor
Vikt per par: 2 100 och 2 400 gram
Storlekar: 25 och 30 tum
Mått: 21×64, 23×76 centimeter
Bärförmåga/Maxvikt: 54–90 kilo, 77–113 kilo
Övrigt: Dam även i 21 tum och herr i 36 tum.
Köpinfo: tubbssnowshoes.com/en-se

Kort & gott
Skönt dämpade snöskor som är både stabila och smidiga. Snabbjusterad bindning. Bra grepp på packad snö och bär även i något djupare snö. Passar bra på långtur.
Beskrivning
Snöskor med lång och avsmalnande form. Hälhöjare finns. Aluminiumrör i ytterkant och syntethud med illustration av berg. Tåbindningen har justering med rem och hålband, och baktill finns också en hålrem med fästpunkter. Vassa tänder på 3 centimeter av kolstål under tårna och liknande vid hälen. Damskon i 25 tum har testats.
Kommentar
Bekväm och stadig sko med mjuk gång. Tyst och skön känsla med syntethud och metall. Snabbjusterad bindning med enkla handgrepp framtill och även hälremmen funkar bra. Inte de lättaste, men klart smidiga med sin smalare form. Bra grepp med vassa tänder på hårt före och i kuperad terräng. Även god bärighet i lösare snö. Högt pris.

Årets bästa prylar 2021

Februari 2021: Trailskor för vandring och löpning

VINNARE 1: VJ MAXX 

Vikt: 285 gram
Läst: Svängd, normalbred
Pris: 1 700 kronor
Köpinfo: vjsport.fi/se

Användning
Bäst i testet för längre distanser i teknisk terräng, som bergsultra och fjällöpning. Detta tack vare mjuk dämpning, robust och skyddande ovandel med hög komfort och dessutom verkligt bra fäste. Med låg vikt och fin löpkänsla funkar modellen bra även för löpning på enklare underlag. Den svängda lästen passar normalbreda fötter. Hög slitstyrka medger också att skon kan användas ofta och länge. Med sin fina stabilitet passar den även bra för speedhiking.

Beskrivning
Väldämpad trailsko som utvecklats tillsammans med OCR- och traillöparen Jonathan Albon och funnits på marknaden i något år. Fitlock på vristens insida ger stöd och fixerar mittfoten. Ventilerande och slitstark ovandel i 22 procent kevlar och resten nylon. 5 millimeter drop och Rockplate längs hela mellansulan för skydd mot genomtramp. Kraftigt gummi vid tåspetsen ger extra skydd för tårna. Grovmönstrad yttersula i Butylgummi med cirka 4 millimeter mönsterdjup.

Kommentar
Pigg löpkänsla på lättlöpt underlag och trygg i mer teknisk terräng. Yttersulan levererar mycket bra fäste på våt sten. Skon upplevdes som smidig, med väldigt bra stabilitet. Passformen är åtsmitande men ger samtidigt tårna tillräckligt utrymme. Den kraftiga ovandelen fixerar foten väldigt bra och är både stryktålig och skyddande. Väldigt bra allround- och vardagssko för traillöpning. Vi upplevde den något stor i storleken.

 

Årets bästa prylar 2021

VINNARE 2: THE NORTH FACE FLIGHT VECTIV 

Vikt: 282 gram
Läst: Svängd, normalbred
Pris: 2 200 kronor
Köpinfo: thenorthface.com

Användning
Testfavorit bland allround-skorna. Passar med sin tilltagna dämpning och rullsula mycket bra för riktigt långa distanser, som ultra-trail – inte minst tack vare kolfiberplattan som ger extra tryck i steget. Gör sig bäst på lättlöpt eller något fastare underlag, även utmärkt som door-to-trail-sko tack vare den mjuka dämpningen. Den funkar för lättare speedhiking tack vare bra rull. För riktigt teknisk terräng kan den dock upplevas som något instabil.

Beskrivning
Premiummodellen Flight Vectiv är marknadens första trailrunningsko med kolfiberplatta för bättre energiåtergivning, stabilitet och reducerad belastning (10 procent enligt tester). En lätt och mycket väldämpad löpsko med utpräglad rullsula. Halvstyv kevlarförstärkt ovandel (Matryx) på sidorna ger extra stöd. Sparsam men tillräcklig vaddering i hälpartiet. Medelgrov yttersula med 3,5 millimeter mönsterdjup. 6 millimeter drop (25/19). Normalbred läst. Finns i fler färgkombinationer.

Kommentar
Väldigt fina löpegenskaper, som kommer bäst till sin rätt i mer lättlöpt terräng. Där ger skon fin studs, härligt rull och skön dämpning. I mer tekniskt utmanande terräng kan den emellertid upplevas som något instabil (foten ligger uppe på en hög och smal mellansula). Den tajta och lätta ovandelen ger skorna en nästan skräddarsydd passform, men framfotens sidor kunde haft mer skydd. Rullsulan underlättar mycket uppför och yttersulan levererar riktigt bra fäste även på våt sten.

Årets bästa prylar 2021

VINNARE 3: MERRELL MOAB SPEED GTX

Vikt: 325 gram (storlek 43)
Läst: Svängd, normalbred/smal
Pris: 1 700 kronor
Köpinfo: merrell.com

Användning
Vår testvinnare i kategorin speedhiking. Passar den som vill ha en lätt, vattentät och flexibel sko för lite mer atletisk vandring. Då skon är väldigt följsam gör den sig bra även i riktigt teknisk terräng – och fungerar faktiskt även att springa med. Mångsidig och tålig modell som passar lika bra i skogen som i stan. Den svängda lästen är normalbred/ smal med tajt passform, och borde passa personer med högt fotvalv.

Beskrivning
Smidig och följsam speedhikingsko med Gore-tex-ovandel och återvunna material i snörning, meshfoder, innersula samt Vibram Ecodura-yttersula. Väldämpad mellansula i Floatpro med skyddsplatta. En förstärkt kant runtom hela skon ger extra stöd. Mjukt vadderad plös och hälparti, samt kraftigt skydd vid tåspetsen. Modellen finns i olika utföranden. Den halvhöga mid-versionen med Goretex ligger på 1 900 kronor. Herrmodellen är liten i storleken, man får gå upp en storlek.

Kommentar
Påminner om en lite kraftigare och mer ombonad trailrunningsko. Mycket skön och tajt passform med riktigt bra stöd. Den upplevdes som stabil, trygg och följsam – även i lite mer teknisk terräng. Vibramsulan med medelgrovt mönster ger fint fäste och modellen har skönt rull. En mycket mångsidig sko med atletisk karaktär, som även är helt okej att springa med. För längre turer kan dock tåboxen blir för tajt.

 

Årets bästa prylar 2021

Mars – april 2021: Kupoltält

VINNARE: URBERG 2-PERSON UL

Pris: 4 000 kronor
Vikt: 2,1 kilo.
Liggyta: 125 x 220 centimeter
Höjd inne: 103 centimeter
Vattenpelare: 3 meter i ytterväv/5 meter i golv (silikonbelagd/PU-belagd nylon).
Köpinfo: outnorth.se

Användning
Prisvärt, lätt och luftigt tresäsongstält med gott om plats för två. Tältet är stabilt och funkar därmed bra på resa som fjäll. Dock sätts innertältet upp först, och blir blött vid uppsättning i regn.

Beskrivning
Två raka dörrar leder in i två 60 centimeter djupa absider. C-formade innerdörrar som kan fästas åt sidan. Innerväggarna är i tät väv tre decimeter nederst och upptill i nät. Väggarna är raka och det är bra höjd och ligglängd. Invändigt finns tre fickor per person, varav två längs hela kortsidan. I taket finns tre fästöglor för en lång torklina och annan utrustning. Ventilation sker genom nätet i innertältet, ventilöppningar i yttertältet med distanspinne och kardborre som nås genom dragkedjor från innertältet. Golvet är uppdraget med tio centimeter. Anslutet till 1% for the planet. Reparationskit ingår.

Uppsättning
Sammanfogade bågar i en hubkonstruktion och en rak och färgkodad båge som läggs ovanpå innertältet. Bågarna klickas fast i innertältets karbinhakar. En stor karbinhake mitt på taket kopplas på båda bågarna där de korsar varandra – sedan fästs bågändarna i öljetter i innertältets hörn och vid dörrarna på innertältets långsidor. Yttertältet läggs över alltihop, och klickas fast med färgkodade plastspännen som kan eftersträckas. Tältet säkras med åtta markpinnar, varav fyra i stormlinor med reflex och enkelfäste i duken.

Kommentar
Prisvärt och funktionellt tält vars självstagande konstruktion är mycket vindstabil. Bra komfort med rejäl ligglängd och sitthöjd som funkar för två 190 centimeter långa och bredaxlade personer. Tältet är symmetriskt och det går även att sova skavfötters. En packning ryms lätt i absiden, kanske en hund, men inte matlagning. Uppsättningen är rätt enkel men bra att öva hemma. Nackdelen med att sätta upp inner- och yttertält var för sig är att vid regn blir innertältet blött. Några smådetaljer kunde justeras, som att dörrarnas fästen borde vara elastiska hellre än ha dragsko, och ytterdörrens fäste borde sitta högre upp. Stora förvaringsfickor. 

Årets bästa prylar 2021

Mars – april 2021: Dagstursryggsäckar

VINNARE: OSPREY TEMPEST 30

Pris: 1 400 kronor
Volym: 30 liter
Vikt: 1,1 kilo
Bärsystem: Justerbart
Fickor: 8
Övrigt: Dam. Herrmodellen heter Talon.
Köpinfo: ospreyeurope.com

Passar för
Tempest är idealisk på svettiga dagsturer året runt, lättpackade sommarstugturer, cykelpendling och resa. Plats för laptop. Snö kan fastna i nättyg.

Beskrivning
Vadderat och justerbart bärsystem, som är insvängt med nättyg mot ryggen. Utvändigt vätskefack bakom ryggplattan. Fast topplock med in- och utvändig ficka. Dubbla sidremmar. Stor stretchfrontficka med rem upptill, elastiska sidfickor och fickor på höftbältet. Bluesignmärkt, återvunnen nylonväv. Fluorkarbonfri. Finns i två rygglängder.

Kommentar
Testfavoriten är allsidig, miljövänlig och välventilerad med förträfflig balans. Den ger rymliga 30 liter, är lätt att packa och har bra fickor. Smarta detaljer är den utvändiga vätskesystemsfickan och att kompressionsremmarna går utanpå eller innanför sidfickorna. Pris, vikt och volym är medel, men funktionen absolut toppklass.

Årets bästa prylar 2021

Mars – april 2021: Sovsäckar

Vinnare 1: MOUNTAIN EQUIPMENT HELIUM 600

Pris: 3 500 kronor
Kroppslängd: 170 (D), 185 (D), 185, 200 cm.
Vikt: 960 gram (dam 170 cm)
Temperatur: -1, -8, -26
Fyllning/Fillpower: Ankdun/700+ cuin
Köpinfo: mountain-equipment.co.uk

Passar för
Bästa dunsovsäcken i testet. Mycket värme för frusna under vår, sommar och höst. Funkar bäst i torra miljöer ner till några minusgrader, kanske även på en mild vårvintertur.

Beskrivning
Finns i fyra storlekar, två dam och två herr. Dun-codex garanterar djurskydd och sovsäcken är Fair Wear-märkt. Vindtätt yttertyg och mjukt innertyg. Justerbar huva och värmande krage. Dunklaff innanför den hellånga öppningen med tvåvägs dragkedja. Genomgående dunkanaler med vinklade väggar. Vattentät packpåse med rullstängning.

Kommentar
Varm komfort levererar denna dunsovsäck. Stort plus för alla storlekar – rätt storlek ger bättre isolering och lättare vikt att bära än en för stor dito. Bra känsla i materialen och välsittande huva. Sovsäcken är lätt att ventilera, och hyfsat packbar även om den inte är den lättaste i testet. Med reselakan/yttersäck kan den funka även på mild vårvintertur.

Årets bästa prylar 2021

Vinnare 2: THE NORTH FACE CAT’S MEOW

Pris: 2 200 kronor
Kroppslängd: 183, 198 centimeter
Vikt: 1 058 gram (183 cm)
Temperatur: -1, -7, -24° C
Fyllning: 100% syntet
Köpinfo: thenorthface.se

Passar för
Klassisk syntetsäck som är perfekt även vid fuktiga vandringar och paddling. En lätt syntetmodell som är prisvärd, snabbtorkande och isolerande även under frostnätter.

Beskrivning
Medelbred passform, justerbar huva och väl polstrad fotbox. Lång tvåvägs dragkedja som har förstärkt och bred värmeklaff på insidan. Syntetisk fyllning i Heatseeker Pro. En del nätsidor anger temperaturer på -1, -5, -22 vilket är mer rimligt. Rejäl dragkläpp på dragkedjan. Bra kompressionspåse.

Kommentar
En ikonisk sovsäck som funnits i olika versioner i 40 år. Otroligt med en syntetsäck för tre säsonger som bara väger dryga kilot! Huvan är ombonad med extra bred värmekrage framtill. Fotboxen isolerar bra. Helt klart en allsidig och prisvärd säck med god isolering som passar även fuktiga aktiviteter. Men nej, den värmer inte som dun.

Årets bästa prylar 2021

Juni, 2021: Friluftskök

VINNARE: SOTO WINDMASTER

Pris: 900 kronor (bara brännare)
Vikt: 85 gram (bara brännare)
Bränsle: Gas
Piezotändare: Ja
Effekt: 3 260 watt
Koktid: 2 minuter, 30 sekunder (0,5 liter)
Packmått: 4,7 x 7,7 x 4,4 centimeter (bara brännare)
Köpinfo: sotooutdoors.com

Användning
Gaskök som är lätt nog för snabba soloturer, men också kraftfullt nog för matlagning till flera. Fungerar med både små kokkärl och tvåliterskastrull. Designen är vindtålig och ger konstant gastryck ner till minus fem grader, liksom på höjd.

Beskrivning
Brännaren i rostfritt stål skruvas direkt på gastuben. Det tandade kastrullstödet med fyra ben vecklas ut (det är löstagbart, tack vare en liten fjäder, och kan bytas mot ett trebent som är lättare). Brännarhuvudets diameter är 4,7 centimeter, det är djupt och skålformat för att skydda lågan mot vindar. Brännaren har en regulator som ser till att effekten är densamma även på hög höjd och i temperaturer ner till fem minus. Kan användas i ännu kalllare temperaturer med vintergas. Piezotändaren har en skyddad placering mot mitten av brännaren och har platt metallremsa istället för rund, för att göra den driftsäker. Packpåse ingår.

Kommentar
Japanska Soto Windmaster är en fin favorit, på lättpackad solotur såväl som par- eller familjeturen då det ska lagas mat. Det fungerar även på hög höjd och i vintertemperaturer. I dessa 87 gram finns förfinad teknik: Konkavt och djupt brännarhuvud som skyddar mot vinden. Regulator som gör att effekten blir densamma även på hög höjd och i ner till fem minusgrader. Piezotändaren är snyggt skyddad och därmed pålitlig. Koktiderna är snabba och köket enkelt att hantera. På ett par minuter har du monterat det, dragit på gasen, tänt med inbyggda tändaren – och en liter kokar på fyra minuter. I koktestet användes en planbottnad kastrull, koktiden med värmeväxlare borde hamna under 2 minuter för en halvliter. Kastrullstöden klarar även större kastruller, så det är inga problem att laga mat. Se upp med smala kokkärl, då behöver lågan dras ner för att inte riskera att lågorna letar sig upp till locket och smälter dess kanter.

Årets bästa prylar 2021

Juli-Augusti 2021: Friluftsbyxor

VINNARE 1: ARC’TERYX ALROY

Pris: 1 100 kronor
Vikt: 225 gram (dam 8/S)
Material: Nylon och elastan.
Storlekar: Dam 0–14, herr 28–38.
Övrigt: Flera färger. Herrmodell Lefroy.
Köpinfo: arcteryx.se

Passar för
Tunn, lätt och snabbtorkande klättermodell med fem fickor. Idealisk för allsidiga högpulsaktiviteter i barmarkstider. Miljösnäll.

Beskrivning
Normal passform och något lägre midja med resår som nästan går runt om. Två öppna frontfickor, medan de två bakfickorna stängs med tygklaff och benfickan med dragkedja, även den dold av tygklaff. Stretchmaterialet är bluesign-märkt och består av 86 procent nylon och resten elastan. Grenkil för rörelsefrihet. Rätt smal modell med raka benslut.

Kommentar
Lättast i testet och skönt luftig, med passform som en smäck. Sömnaden är fint gjord och materialvalen oklanderliga – byxan står väl emot vind. Vi är glada att kanadensiska Arc’teryx äntligen hittat ett miljömärkt material de kan stå för. Smidig midja gör dem försvinnande sköna under höftbälte eller sele. Snygg nog för krogen, lätt nog för gramjägare.

Årets bästa prylar 2021

VINNARE 2: NORRØNA FALKETIND FLEX 1 HEAVY DUTY PANTS

Pris: 2 000 kronor
Vikt: 487 gram (dam M)
Material: Nylon, elastan
Storlekar: Dam XS–XL, herr S–XXL.
Övrigt: Flera färger.
Köpinfo: norrona.com

Passar för
Allsidig testfavorit som är tålig, bekväm och miljösmart. Passar fint för fjällvandring och annat friluftsliv när det inte är alltför varmt och även skidåkning på vårvintern.

Beskrivning
Tajtare modell och byxbenen kan göras vidare med tvåvägs dragkedjor längs hela utsidan. De öppnar även ventiler upptill, med tunt invändigt nättyg. Högre midja baktill, kardborrejustering och hällor. Dragkedjor på framfickor, benficka med inre fack. Stretchig väv vid knän och bak. Förstärkta benslut, kardborrejustering och kängkrok.

Kommentar
Allsidig, tålig och stretchig byxa som är rena drömmen! Smart med långa dragkedjor som vidgar byxbenen för att öka luftflödet och öppnar ventiler. De vidare byxbenen når över kängor och kan vikas upp i shortsläge. Skön nylonväv – delvis återvunnen, fluorkarbonfri och märkt med bluesign och oekotex. Plus också för bra detaljer som kängkrok.

Årets bästa prylar 2021

September 2021: Kikare för friuftsliv

VINNARE: HAWKE ENDURANCE ED 8X25

Pris: 2 090 kronor
Vikt: 295 gram
Längd/Bredd: 108/114 millimeter
Förstoring/Lins: 8×25 millimeter
Synfält: 119 meters bredd på 1 000 meter.
Vattentålighet: Ja (vatten- och imtät)
Köpinfo: hawkeoptics.com

Användning
Det kompakta formatet och den relativt låga vikten är tilltalande för många friluftsaktiviteter, även jakt och fågelskådning som ställer höga optiska krav. Den solida konstruktionen med magnesiumchassi ger bra stabilitet. Tål tuffa tag och ruskväder.

Beskrivning 
Smidig kikare som passar lätt i fickan. Solid konstruktion med dubbla gångjärn och lättviktschassi i magnesium med greppvänlig, skyddande gummibeläggning. Fullt flerlagerbehandlad optik för skarpa bilder. Högupplösta faskorrigerade BAK-4 takkantprismor. ED-glas (Extra Low Dispersion) för klarhet, skärpedjup och bättre färgåtergivelse.

Kommentar
Denna kikare är vår favorit bland de lättare modellerna med vikt upp till cirka 350 gram. Robust och smidig med imponerande optisk prestanda och synkomfort. Mycket bra ljuskänslighet och skärpa/skärpedjup, färgåtergivning samt kontrast. Utmärkt närfokus, cirka 1,5 meter. Dessutom vädertålig och stabil, med linsskydd som hänger kvar under användning. Sammantaget ger denna kikare väldigt mycket för pengarna, men passar främst användare utan glasögon.

 

 

Årets bästa prylar 2021

December 2021: Topptursskidor

VINNARE: BLACK DIAMOND CIRQUE 84

Pris: 6 700 kronor
Längder: 157, 164, 171, 178 cm
Testlängd: 171 och 178 cm
Mått: 115-84-104 mm (171 cm)
Radie: 19,5 m (171 cm)
Vikt: 1 030 g (171 cm)
Typ: Långtur/dagstur/motion

Konstruktion
Byggd kring en träkärna av paulownia som är förstärkt med kolfiber, samt på mitten även en titanalplatta för bindningsmontering. Toppar och ändar är utformade för att stighudarna ska sitta säkert.

Omdöme
En klar testfavorit som återkommer högt i rankingen i flera olika sammanhang. Uppför är den som en självgående maskin, både profil och geometri bidrar till att göra den trygg på skrågång och på hårda partier. Lika säker är den på hårt före i utförsåkningen. Du kan ta dig an smala eller tekniska passager med vetskapen om att skidan är både supersmidig och hugger bra i en isig ränna. Det här är en extremt ändamålsenlig äventyrsskida. Ute på tur är sannolikheten stor att det inte bara är perfekt före, men det behöver du inte grubbla över. Den här skidan är till och med bättre när föret är hårt eller stökigt. När det öppnar sig och du kan släppa iväg skidorna i stora svängar är det bara att fortsätta njuta av topprestanda. Allt som ryms i de gram skidan väger gör oss så imponerade. Det här är en skida för dedikerade toppturare. Den kan kräva lite inåkning, men sedan har du en hängiven vän för ett rikt touringliv. Cirque 84 vet vad den kan och litar på att du också har koll.

Christian: För alla som är ute och turar mycket är det här världsklass. Jag var tvungen att köpa ett par efter testet.
Jonathan: De är nästan ultralätta, men fortfarande finns tydligt känslan att du har något tåligt under foten.

UTE testar: Lätta pannlampor för löpning