Därför ska du testa snöskovandring

Inbitna skidåkare hörs ibland fnysa åt snöskorna. Varför klafsa runt och sprätta snö, när man kan gliiida graciöst över vidderna? Ett skäl är att komma närmare skogen. Omfamna träden. Visst, det finns skogsskidor – men vill du snirkla dig fram mellan fjällbjörk och gran är det svängiga snöskor du ska sätta på fötterna. 

Kort startsträcka
Om vinterbad är en extremform av badkultur som bara lockar ett fåtal, kan nog detsamma sägas om vintriga skogsbad. Om somrarna går svensson i skogen, plockar bär och dricker termoskaffe. Om vintern? Inte. Då rör sig det lilla fåtalet i skogen, de som kan och vet. 

Men det behöver inte vara så. Startsträckan för snöskovandrare är extremt kort – i princip är det bara att hoppa i ett par skor, greppa stavarna och trampa iväg. Bäst skogsbadar du alldeles ensam, men en guidad tur kan vara vidunderlig nog. 

 

Vittangi
Till skogs på snöskor – alldeles alldeles ensam. Som på den här månadens UTE-omslag och bilden ovan.

Skuleskogen
Stora snöskovandringen Höga Kusten Winter Hike har redan ägt rum för i år, men garanterat en upplevelse värd att planeras in till nästa. hogakustenwinterhike.se

Stöten
Guidad snöskovandring i mindre grupp med pannlampa eller fackla, cirka två timmar. stoten.se

Kolarbyn
Guidad snöskovandring med bastufinal och övernattning i Kolarkoja. Flera datum fram till april. kolarbyn.se

Abisko nationalpark
Upplev vinterfjällen med snöskor på fötterna, tillsammans med Svenska Turistföreningen. Guide, snöskor och varm dryck ingår. svenskaturistforeningen.se