8 kittlande broar för vandrare


8 kittlande broar för vandrare

5. CARRICKAREDE ROPE BRIDGE, NORDIRLAND

Redan för 350 år sedan tros laxfiskare ha byggt broar till den lilla ön Carrickarede, och fler har det blivit genom åren. Den nuvarande bron, tillverkad av rep och dou-glasgran, snickrades dit 2008 – den är 20 meter lång och har ett andrum på 30 meter ner till klipporna. Tillgänglig året runt.

Om platsen: Carrickarede utanför Balintoy på den nordirländska nordkusten visar upp eruptionens mäktiga kraft. Ön är en vulkanisk plugg och här kan du bland annat beskåda bergarterna breccia och tuff samt vulkanisk aska och vulkaniska bomber.
Vandringsvägar: Vill du få med dig mer i äventyrsbagaget än den turistpopulära bron kan du sätta kurs västerut mot North Antrim Cliff Path. Den 7,7 kilometer långa kustleden längs Antrimplatån startar (eller slutar) i närheten av Carrickarede.
Ta dig hit: Flyg till Belfast, sedan återstår 94 kilometer till Carrickarede. Hyr bil, alternativt ta buss 252 eller 256 från huvudstaden.
Mer info: Nationaltrust.org.uk/carrick-a-rede 

8 kittlande broar för vandrare

6. EL CAMINITO DEL REY, MALAGA, SPANIEN

På bilden ser du den gamla träbron Ribera Aqueduct Bridge från 1904, och bakom den hängbron Puente Colgante som används av dagens vandrare. Den är 35 meter lång och sitter på 105 meters höjd mellan bergväggarna.

Om platsen: Hängbron är inte det enda kittlande inslaget längs El Caminito del Rey – långa sträckor vandrar du på smala träbryggor som vindlar sig fram högt uppe på de lodräta klipporna. Den andalusiska vandringsleden betraktades länge som en av världens farligaste, och år 2000 stängdes El Caminito ner efter flertalet olyckor. Efter 4 års restaureringsarbete öppnades den igen 2015.
Vandringsvägar: El Caminito del Rey, också känd som Kungens led efter Kung Alfonso XIII, rör sig i sydlig riktning och de 7,7 kilometerna beräknas ta omkring 3 timmar att vandra. Leden är linjär, ta buss eller gå tillbaka.
Ta dig hit: Flyg till Malaga en dryg timmes bilfärd från caminiton. Därifrån rekommenderas antingen tåg till
El Chorro och vidare med buss till Caminito del Rey – eller boka in dig på en guidad busstur från Malaga.
Mer info: caminitodelrey.info eller via appen Costa del Sol Malaga 

8 kittlande broar för vandrare
Foto: Mattias Fredriksson / Fjord Norway

7. GJØLMUNNEBRUA, LOEN, NORGE 

Europas längsta Via Ferrata-bro hittar du hos grannarna i väst. 120 meter långa Gjølmunnebrua går över en 160 meter djup kanjon och garanterar en magkittlande upplevelse. Den rekordlånga hängbron når du under en 6–7 timmar lång tur längs Loens Via Ferrata. Ta rygg på en guide för cirka 1100 kronor, då ingår rätt utrustning för klättringen.

Om platsen: Byn Loen ligger i Stryns kommun och tillhör Nordfjord. Miljön i området med glaciärer, berg och fjordar visar upp Norge när det är som allra bäst för oss som gillar äventyr.
Vandringsvägar: Ta Loen Skylift upp till toppen av fjället Hoven (1011 möh) och välj bland ett brett utbud av sköna vandringar. Prova till exempel turen till 1848 meter höga berget Skåla och övernatta på någon av turiststugorna Skålatårnet eller Skålabu.
Ta dig hit: Bil (cirka 12 timmar från Stockholm) – alternativt tåg eller flyg till Oslo och därifrån buss till Loen (48 mil).
Mer info: visitnorway.com

 

8 kittlande broar för vandrare

8. BASTEIBRÜCKE, DRESDEN, TYSKLAND 

Basteibron sitter ihop med klippformationer av kvadersandsten och har varit en populär attraktion i över 200 år – mycket tack vare de panoramiska vyerna. Den mäter 76,5 meter på längden och går 194 meter över floden Elbe.

Om platsen: Bron huserar i nationalparken Sächsische Schweiz, som i söder kopplas ihop med den tjeckiska nationalparken Ceske Svycarsko. Parken i sydöstra Tyskland präglas av sandsten och många avskilda bergstoppar.
Vandringsvägar: 400 kilometer markerade vandringsleder väntar i Sächsische Schweiz, och det finns både kortare och längre rutter för den som vill ta sig till och över Basteibron. Den gyllene triangeln är ett hett ledtips som kan kombineras med en pulsig dagstur med brobesök.
Ta dig hit: Flyg eller tåg till Dresden (det senare är fullt rimligt, via Köpenhamn och Hamburg). Därifrån bil i en timme eller kollektiv transport i två timmar.
Mer info: saechsische-schweiz.de 

Del 1: 8 kittlande broar för vandrare