Recept: Saltkaramellig cheesecake

Salt kolakräm är oemotståndligt – i alla åldrar. Extra festligt blir det om du gör cheesecaken i mini-burkar, så kan den extra sugne ta två. Eller tre.

Recept: Susanne Jonsson, Foto: Andreas Nilsson

4 portioner

160 g digestivekex
40 g smör, smält och avsvalnat
200 g naturell färskost
2 dl tjock yoghurt
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
3 msk florsocker
4 msk dulce de leche (kolakräm, finns en färdig burk i affären)
1 tsk flingsalt

Till garnering: honungsrostade mandlar/nötter, banan eller bär.

Mixa kex och smör i matberedare eller för hand, fördela i botten på 4 portionsburkar med lock. Ställ i kylen. Vispa färskost, yoghurt och grädde krämigt och tjockt med vanilj och socker (mer eller mindre efter smak).

Ta ut burkarna. Lägg i en matsked kolakräm, strö på salt och fördela färskostkrämen ovanpå med spritspåse eller liten sked. Skruva på locken och ställ kallt.

Ta med burkarna ut i naturen och garnera på plats med mandel, nötter eller något annat du gillar.