Fyra tips: Vilda fjällmarker att besöka i Sverige

1. Skäckerfjällen
Skäckerfjällen är ett fjällmassiv i Kalls socken, i norra delen av Åre kommun i Jämtland. En del av fjällmassivet är naturreservat, och här finns bland annat en stor mängd orkidéer. Området är ett av de mest nederbördsrika i Jämtland och det finns gott om bäckar, vattendrag, forsar och vattenfall. Den relativa närheten till den norska kusten och havsklimatet har gjort att det finns stora myrmarker i de lägre delarna. Inom naturreservatet ligger också tre områden med urskogar: i Strådalen, Rutsdalen och runt Lågsjön. Det finns inga övernattningsstugor i Skäckerfjällen, däremot två moderna vindskydd med kamin och ved att använda i nödläge – ett i Strydalen och ett norr om Sockertoppen. I utkanten av fjällmassivet finns två fjällstationer: Anjans Fjällstation och STF Kolåsen Fjällstation.
Mer info: kolasen.se

 

2. Vadvetjåkka
Sveriges nordligaste nationalpark ligger väster om Torneträsk, vid gränsen mot Norge. Vadvetjåkka är dessutom kanske den mest otillgängliga nationalparken i vårt land. Du kan starta från Kopparåsen, cirka 2 mil från Abisko turiststation, och följa en led in i parken. Väl där måste du klara dig med karta och kompass – här finns inga ordnade vandringsleder. Var beredd på väta, vad och riktig vildmark.
Mer info: sverigesnationalparker.se/ park/vadvetjakka-nationalpark 

 

3. Tresticklan
Det krävs inte alltid en tur till fjällen för att uppleva vildmark. Tresticklans nationalpark ligger i nordvästra Dalsland, gränslandet mot Norge. Det är den största väglösa och obebyggda skogstrakten i södra Sverige. Här finns markerade leder att följa, men inga övernattningsstugor – så ta med tältet!
Mer info: sverigesnationalparker.se/ park/tresticklans-nationalpark 

 

4. Sarek
Den största av dem alla, både till ytan och när det gäller storslagen vildmark, mäktiga vyer och levande natur- och kulturhistoria. Dramatiska kalfjäll och den häftiga Rapadalen med sitt floddelta gör Sarek till ett måste på mången önskelista. Men kom förberedd och med bra utrustning i ryggan – här finns inga övernattningsstugor att krypa in i när det blåser och regnar.
Mer info: sverigesnationalparker.se/park/sarek-nationalpark