5 tips: Äventyrligt sportlov på hemmaplan

1. Vindskyddssafari
Egentligen krävs det inte så mycket mer än ett mysigt vindskydd och god utflyktsmat. Något av det härligaste när man frilufsar med barn är ju faktiskt de där stunderna när man slår läger efter att ha vandrat/åkt skidor. När man plockar fram den varma chokladen, lunchen eller grillar en korv. Och ibland kan vindskyddet vara själva grejen, snarare än vandringen/skidåkningen dit. Vissa vindskydd ligger så lättillgängligt, att familjens minsta medlem enkelt kan tulta dit på egen hand. 

Gör så här: 
Leta upp vilka vindskydd som finns i er närhet. Välj ett och ta er sedan dit med ryggsäckarna fyllda med goda grejer.Ta gärna med en lykta om vädret är mulet, sprid ut sköna sittdynor (eller varför inte fårskinn?) och fokusera sedan på matlagning eller valfri lek. Kurragömma runt vindskyddet fungerar för det mesta och en bra högläsningsbok förhöjer myset. 


2. Baka utomhus 
Klä på er varma kläder och flytta ut baket ut i skogen! Det är en mysig aktivitet att göra tillsammans och nivån kan anpassas efter ambition. Men kom ihåg – mycket som man gör hemma kan man också göra i skogen.

Gör så här: 
Klassiska pinnbröd är roligt att grilla över en eld. Om du fyller dessa med kanel, smör och sockel så kommer de smaka bulle! Vill du göra det enkelt för dig kan du köpa ett pizzakit och använda den degen. Men det är inte alltför svårt att baka egen deg utomhus. Ett knep är att då blanda ingredienserna i en plastpåse för att kunna knåda utan att bli kladdig. 

5 tips: Äventyrligt sportlov på hemmaplan
Bocka av kommunens/länets utsiktspunkter.

3. Hitta en utsiktspunkt
Ibland kan man behöva komma på nya utmaningar att ägna sig åt i naturen. En kan vara att leta upp en utsiktspunkt som finns i er närhet. Det kan i bästa fall ge er både vackra vyer och nya, fina områden att upptäcka.

Gör så här: 
Undersök om det finns någon utsiktpunkt i er kommun, eller i grannkommunen. Ta er sedan dit och ladda för topptur (i många fall i miniformat). Om ni hittar flera har ni några dagar med miniexpeditioner framför er. 


4. Vintertälta
Att tälta med familjen på vintern kan bli ett stort äventyr – och ett härligt sådant om ni är förberedda. Naturupplevelsen förstärks eftersom du sällan behöver trängas om tältplatsen. Att tälta på vintern innebär ofta ganska mycket packning. Därför kan det vara skönt att tälta nära bilen om något går fel, särskilt om man tältar med barn. 

Gör så här: 
Tältet ska vara gjort för fyra säsonger, liggunderlaget och sovsäcken ska klara av de temperaturer som du ska tälta i. Många gillar att sova med dubbla liggunderlag på vintern. Det är möjligt att hyra tält och andra prylar, om man vill testa på vintertältning innan man börjar investera i dyr utrustning. Tälta gärna vid en eldplats – det är inte mycket som slår en brasa när det är kallt – och laga god, varm mat. Satsa helst  på värmande rätter som grytor. Mössa, ullunderställ och varma strumpor är en bra pyjamas för både stora och små.


5. Leta spår i snön
När snön ligger är det perfekt tid att gå på spårjakt! Samla ihop familjen och se vilka djur ni kan spåra utomhus. Enklast (och kanske roligast) är att följa fotspår med längdskidor på fötterna. Är det älgen som har sneddat över ängen? 

Gör så här:
Håll utkik efter avtryck från tassar och klövar i snön. Kanske hittar ni fram till ett bo? Vem har gnagt på kotten och vems spillning hittar ni? Leta också efter spybollar och gnag på grenar. Innan ni ger er ut kan ni göra ark med bilder på olika sorters spår – för att sedan spela spårbingo. Den som först får fyra i rad vinner!