4 otroliga bastur i norsk natur


4 otroliga bastur i norsk natur
Foto: Dag Jenssen

Soria Moria, Dalen i Telemark
Soria Moria är mer än en bastu – det är ett konstverk. Den glittrar som ett smycke i Bandaksjön och är den första installationen i ett projekt som heter ”Tales of the Waterway”, som fokuserar på konstverk längs Telemarks kanal.
I ”Tales of the Waterway” används konst, arkitektur och ljus i ett koncept för att lyfta fram attraktionerna i landskapet och göra platserna längs kanalen mer synliga. Inspirationen för den flytande bastun kommer från omgivande landskap och historia.

 

4 otroliga bastur i norsk natur
Foto: Yngve Olsen

Pust, Tromsø
Pust är en flytande bastu mitt i Tromsø hamn. Den rymmer 20 personer samtidigt, med privata faciliteter både för kvinnor och män. Pust strävar efter att erbjuda bastu och badning för alla, året runt – ett andningsutrymme med utsikt över berg, vatten och Nordnorges största stad. Pust är formad som ett traditionellt torkställ för fisk.

4 otroliga bastur i norsk natur
Foto: Gaustablikk Hotel

Gausta flytande bastur, Rjukan, Telemark
Vid sjön Kvitåvatn nära staden Rjukan hittar du två flytande bastur som kallas för Gausta. De har vacker utsikt mot Gaustatoppen, det högsta berget i Telemark. De ägs och drivs av Gaustablikk Mountain Resort, som erbjuder skidåkning på vintern och vandring, kajakpaddling, fiske och cykling på sommaren och hösten. 

4 otroliga bastur i norsk natur
Foto: Tor Hveem

Heit Sørfjorden Bastu, Hardangerfjord
Heit erbjuder ångande bastu och ett friskt dopp i fjorden, med en fantastisk utsikt som kuliss. Här ser du ut över de omgivande bergen och glaciärerna. Bastun ligger strax söder om byn Lofthus i Hardangerfjorden.
En bastumästare tar emot gästerna vid ankomsten och ser till att man får en personlig och trevlig upplevelse. 

8 åfan-hyttor i Norge

10 norska toaletter för naturromantiker