Guide: Så hittar du rätt liggunderlag

Vill du hitta rätt liggunderlag för att sova bekvämt på turen? Här är en checklista på sådant du ska tänka på inför ett köp.

Av: Lena Hedman och Erika Enequist

1.Välj rätt konstruktion
Det vanligaste är liggunderlag med luftkanaler på längden eller bredden, och nu finns även allt fler modeller med luftceller. Underlagen är följsamma mot kroppen på olika sätt – prova vad du gillar bäst. Mest bekvämt är ofta ett något tjockare underlag, men det beror också på konstruktionen hur dämpningen är. Mumieformade underlag är viktbesparande, men benen riskerar att hamna på sidan under natten.

2. Kolla upp R-värdet
Ska du använda underlaget även under kalla höstnätter bör du välja en modell med R-värde runt tre, och gärna isolerad. Det finns både syntetisolerade underlag och med aluminiumfoder. För riktigt kalla nätter, även på vintern, är det bäst med isolering i dun. Du kan också kombinera ditt uppblåsbara med ett underlag i cellplast.

3. Bästa blåsningen
Många modeller kan blåsas upp både manuellt och med en blåspåse. Det är oftast inget problem att blåsa upp med munnen, och en del underlag har en bakteriehämmande beläggning invändigt. I minusgrader kan dock kondens frysa till is inuti underlaget – använd då hellre pump eller blåspåse (som också kan fungera som packpåse). Pys ut lite luft om underlaget känns för hårt, lagom är bäst.

4. Långt, kort, brett?
Välj längd och bredd medvetet. I regular är storleken ofta 183×52 centimeter och i large runt 196×60. För den som vänder sig ofta eller sover på mage är ett bredare underlag att föredra. Det finns också korta modeller på 120 centimeter som är superbra att kombinera med ett tunt underlag i cellplast. Bygg då upp med kläder eller annat vid fotänden för isolering och komfort.

5. Syna packpåsen
De flesta modeller har trånga packpåsar, och det är svårt att få in underlagen i dessa efter användning. Kanske du ändå väljer att packa i en större påse. Vik underlaget ett par gånger på längden och rulla ihop det så blir det färre veck och mindre slitage. Snabbast är att packa liggunderlaget som en platt fyrkant mot ryggen.

6. Sköt om underlaget
Se till att torka liggunderlagets insida efter turen genom att luftfylla det med en pump/ blåspåse några gånger och låta det ligga i solvärme en halvtimme mellan gångerna. Bäst är att sedan förvara liggunderlaget utrullat med öppen ventil på en mörk och sval plats.