Mer uteliv för pengarna

Bistrare tider är på gång. Vi säger bara: inflation, elräkning, bränslepriser, matsmocka. Att dra ner på friluftslivet är förstås inte aktuellt – så här kommer tipsen som kan rädda din vinterbudget.

Text: Niclas Sjögren

1. Res lite, res nytt

Ska du åka iväg på vintersemester? Välj det billigaste transportmedlet (även om vi starkt rekommenderar att vara försiktig med flygandet). Kläm in många i bilen så spar du både miljö och pengar. Hitta en billig tågbiljett. Leta efter busspaket där boende och resa ingår, det är ofta prisvärt. Och välj inte slentrianmässigt de största och ballaste vinterorterna – de mindre och okända är ofta både billigare och ger mer utrymme för pengarna. 

Liftkort är ju sjukt dyra, så det kanske går att skippa piståkning och liftköer helt? Topptur och längdskidåkning är roligare, nyttigare och – framförallt, i detta sammanhang – billigare.

Längdskidåkning har av hävd varit gratis i Sverige och närmast setts som en mänsklig rättighet som givetvis ska ingå i allemansrätten. Men de som jobbar med att spara snö från föregående säsong, och lägger stora resurser på preparering av längdspår, har ändå en poäng när de börjar ta ut avgifter av oss som vill nyttja spåren. Dock finns det fortfarande många destinationer som glatt bjussar på gratis- längdåkning – och det är ju budget vi pratar om här, eller hur? 

För att gå på topptur krävs egentligen inget annat än topografi och snö. Plus lite utrustning (se senare punkt) och kunskap. Snö och berg är ju ett gratis nöje om man räknar bort framkörningsavgift. 

Leta först i närområdet, i alla fall om du bor där det snöar. Finns det berg eller kullar? Är någon vinterstängd golfbana öppen för skidåkning? De bästa turerna är helt enkelt de som blir av. 

Foto: Adam Klingeteg

2. Köp begagnade uteprylar

Köp inte nya prylar om du kan hitta begagnade med likvärdig prestanda, vilket du förvånande ofta kan på vintagesajter, loppisar och bytesdagar. Och var inte så himla kräsen när det kommer till prestanda – även kläder som tillverkats för annat än friluftsliv funkar faktiskt ofta bra för -just friluftsliv. Du ska kanske inte alltid till Sarek?

Kolla också igenom förråden och sortera ut det du inte använt på, säg, två vinter-säsonger – då är risken stor att dessa ligger orörda även denna säsong. Var inte nostalgisk, den där ascoola skidjackan som du fyndade för 25 år sedan kanske inte ens passar dig längre men är så het på andrahandsmarknaden att Blocket exploderar när du lägger ut den.

Kolla alla köp- och säljsajter som svämmar över av skidor, hjälmar och outdoorkläder så här års – vi listar några bra här intill. Var försiktig med begagnade pjäxor dock, sådana går man ju in och de formas efter den fot som går in dem – bättre att köpa obrukat. Var inte rädd för att lägga in det du efterfrågar på ”Köpes” på valfri köp- och säljsajt.

Om du ändå hårdnackat vägrar köpa begagnat kan du invänta reorna i slutet av säsongerna. Just nu är det alltså prylar för vandring, cykling och paddling du kan fynda. Skidprylarna borde du ha köpt -efter påsk, men det kan nog bli en och annan tidig rea just denna vinter.

3. Bo lagom bekvämt

Även när det gäller boende är det de -mindre namnkunniga destinationerna du ska spana in, om du har ett driv att snåla. Skillnaden i boendekostnad räknas i många sköna tusenlappar per vecka -beroende på var och hur du bor. 

Känns stughyran ändå för kostsam kan du kanske byta boende med någon som bor närmare din drömvintersemester? Hör med kompisar eller testa någon av de många bobytessajterna. Prova även att slänga ut frågan i lokala Facebook-grupper som fokuserar på närområdet. Snart sagt alla vinterdestinationer har -intressegrupper på Facebook.

Har du en sommarstuga kan du skatta dig lycklig, använd den i byteshandeln om en vintervecka. 

Riktigt billigt är det att övernatta i vindskydd (gratis) eller tält (eget, hyrt -eller -lånat). Då har du också chansen att bo mitt i den natur du vill utforska. Ligger detta förslag utanför din box? Bra, prova.

4. Fixa maten själv

En aktiv vintersemester kräver stort matintag. Här finns massor att spara, särskilt för dig som har barn i slukåldern att föda. Om man jämför dagliga restaurangbesök med att laga maten själv så är det inte svårt att välja hemlagat. Om man tänker budget alltså. 

Även om det mest ekonomiska är att storhandla inför resan hemma i lågpris-butiken, så kan det vara värt att fundera på att köpa åtminstone delar av maten i den lokala butiken i exempelvis fjällen. Dels för att du kan upptäcka en del lokala varor som förgyller måltiderna, dels för att stötta lokala handlare. 

Tänk dag för dag. Vad behövs för en bra, billig och energirik frukost? Havregryn. Gör iordning prisvärda matpaket som är enkla att fixa lunch av: Lasagne. Planera för energirika middagar som inte kostar skjortan: Stekt fläsk med löksås. 

Har du som vana att köpa dyra energi-kakor och liknande att ha i ryggsäcken? Grattis, här kommer bästa tipset: gör egna. De kostar en bråkdel av de energikakor du hittar i affären. Eller så går du helt back to basics: blanda jordnötter och russin, så har du energipåfyllnad för långa dagar på snö. 

Ska du ut på tur och laga mat på stormköket finns också pengar att spara. Skippa färdiga rätter med frystorkad mat, den är ju dyr och ofta rätt tråkig. Förbered snabbtillagade nudlar istället och pimpa med exempelvis pesto. 

5. Hyr, hyr, hyr, hyr

Det vore intressant att se statistik över hur mycket utrustning för friluftsliv som står och samlar damm i förråden runtom i Sverige. Skidkläder som används en gång per år på sportlovet. Kajaker som knappt fått se vatten. Och skidor som hunnit bli omoderna redan innan de använts 15 skiddagar. 

I tips nummer 2 i den här listan pratar vi begagnatmarknad, och det är en bra idé – men överväg också i varje enskilt fall om det inte är vettigare att hyra än att äga. Särskilt när det kommer till sällan-prylar. Många skulle bidra till både bättre budget och renare planet om de hyrde -istället för köpte utrustning och kläder. 

De senaste säsongerna har intresset för topptur, det vill säga alpin turåkning, fullkomligt exploderat. En aktivitet som är ganska utrustningskrävande, och den nybörjare som shoppar på sig en komplett (och kostsam) utrustning kommer redan nästa säsong att vilja uppgradera vissa delar. Grundtipset är att inte köpa allt på en gång. Försök låna av kompisar – eller hyr det som saknas. 

Det finns idag en uppsjö av aktörer inom uthyrning av outdoorprylar. Såväl hårdvara som kläder. Många klassiska skiduthyrningar har breddat sitt alpina sortiment till att nu också omfatta topptursutrustning, längdskidor, snöskor och annat. Pionjärerna på Outdoor Buddies i Åre hyr ut allt det du behöver för till exempel en topptur. Deras toppturs-paket innehåller skida, stighudar, pjäxor och teleskopstavar och kostar 1 295 för fredag till söndag. För en dryg femhundring extra lägger du till lavinsäkerhetsutrustning: sond, spade och transceiver i smart ryggsäck.

Johner Bildbyra AB +46 8 644 83 30 info@johner.se sales@johner.se

6. Vårda det du har

Om vi lyfter blicken något och tittar på din framtida budget, så har den mycket att vinna på att du använder och tar hand om den utrustning du redan har. Då håller den längre och du slipper köpa nytt. Mest är detta en fråga om inställning, men du kan också behöva förvärva en del grund-läggande kunskaper. 

Lär dig laga belagen på skidorna. Lär dig slipa kanter, om du kör alpint eller topptur. Smörj in kängorna. Laga dina outdoorkläder. Tekniska skalplagg går att laga med speciella reparationskit som säljs i friluftsbutiker och online, tutorials finns det gott om på Youtube. 

Akut enkel lagning gör du med gaffatejp, men det finns också betydligt bättre tejp för permanent lagning som till och med går att tvätta i maskin. Bomull och polyester går oftast att sy. Neopren kan lappas med neopren och speciallim. 

Många av dagens tekniska skalkläder har membran som är mer miljövänliga än tidigare, vilket är kanonbra – men det innebär också att de behöver återimpregneras oftare för att stå emot väder och vind. Det finns bra miljövänliga produkter för ändamålet, till exempel Organotex. Kläder i G1000 (bomull/polyester) håller sig regn- och snösäkra med en regel-bunden omgång grönlandsvax. 

Att vårda och laga själv är förstås billigast, men att anlita någon annan är fortfarande mer prisvärt än att köpa nytt. Idag erbjuder flera av de mer högprofilerade miljömedvetna varumärkena inom outdoorkläder lagning av gamla plagg.

Och en sista grej: Köp inte dyra alu- eller plastflaskor för vatten, när du förmodligen har prima petflaskor på väg till pant hemma. De håller i åratal.