Godaste helglunchen: Vegetariska chilinudlar

Snabbnudlar är klassisk men småtrist utemat. Men vad sägs om att testa nudlar deluxe? Dessa heta nudlar med asiatisk touch passar perfekt för en helglunch i naturen. Receptet är hämtat ur kokboken Vegetarisk turmat.

Recept: Oskar Karlin

Chilinudlar

2 portioner

40 g torr sojafärs
1 msk mörk sojasås
1 msk ljus sojasås
1 msk vegansk ostronsås
4 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
2 salladslökar
3 msk rapsolja
1 msk gochugaru/chiliflakes
1 msk rostade sesamfrön
200 g knivskurna nudlar (knife pare noodles) eller valfria.


Hemma
Blötlägg sojafärsen i kokhett vatten och låt det dra ett par minuter tills färsen blivit mjuk. Häll av vattnet och pressa ur vätskan.
Lägg färsen i en stekpanna.
Häll på sojorna och ostronsåsen. Rör om långsamt tills all vätska har sugits upp av sojafärsen.
Sprid ut på bakplåtspapper och torka.

Hacka upp salladslöken och torka.

Packa sesamfrön, ingefära och vitlök separat.


Ute på tur
Blötlägg salladslöken en stund innan det är dags att laga mat.

Värm upp vatten och häll en liten skvätt av vattnet i en kåsa tillsammans med sojafärsen. Koka nudlarna och häll sedan av vattnet. 

Finhacka vitlök och ingefära, fräs i rapsoljan en liten stund.
Tillsätt sojafärsen, chilin och salladslöken.
Häll ner nudlarna i grytan och rör runt.
Portionera ut på tallrikar och garnera.

Kartografen Oskar Karlin började ansvara för matlagningen på fjällturerna med vännerna för att han hatade att diska. Med åren växte receptbanken – och nu finns den tillgänglig för alla i form av kokboken Vegetarisk turmat (Calazo förlag, 2022). Förutom 95 recept med influenser från bland annat Italien, Mellanöstern, Indien, Kina och Japan får du matiga kapitel om inköp, utrustning, packning och energibehov. Författaren går också igenom hur du torkar mat, vilket är en grund för de flesta av recepten i boken.