Anta en utemaning 2024

Ett nytt år är på ingång, med knarrande snö, spirande vår, ljusa sommarnätter och färgsprakande höst. Stressiga nyårslöften är vi inte mycket för, men nog är det bra att sätta intentioner och mål som kan inspirera till mer tid utomhus? Här kommer tre förslag på utemaningar som kan lyfta ditt friluftsår 2024.

 1. EN UTELUNCH I VECKAN
  Ibland springer tiden så snabbt att det där vardagliga utelivet blir blott en vag dröm i bakhuvudet. Ett bra motgift är att skapa en rutin som gör skogen/stranden/fjället runt knuten till ditt vardagsrum, en plats där du vistas kort men ofta. Det behöver inte vara svårare än att flytta ut en lunch – eller fika – i veckan. Vik en bestämd dag och tid, kanske också ett sällskap som kan hjälpa till att prioritera rutinen. Finns tiden så passa på att laga mat eller koka kaffe ute i naturen, packa annars ner den färdiglagade grytan eller pastan i en mattermos – bara ni kommer ut.

 2. EN UTENATT I MÅNADEN
  Söker du större naturupplevelser – utan att nödvändigtvis åka långt – är övernattning ute ett säkert kort. Anta utmaningen att sova ute en gång i månaden under 2024, så får du som bonus följa med i årstidernas växlingar och naturens förändringar. Hur du sover är upp till dig: i en hängmatta i närmaste skog, i ett vindskydd, i tältet längs en vandringsled eller kanske i egengrävd snögrotta? Försäkra dig om att du har sovsäck och liggunderlag som klarar rådande
  temperaturer, sedan är det bara att testa. Hitta inspiration i Facebookgruppen ”Minst en utenatt i månaden” eller ladda ner Sova ute-guiden på friluftsframjandet.se.

 3. UPPTÄCK NYA MARKER
  Låt ryggsäcken stå färdigpackad i garderoben, med allt du behöver för en dagstur. Sedan ger du dig ut och upptäcker nya marker – minst en gång i månaden. Vi är som bekant vanedjur och många av oss kan behöva en liten push för att ta oss bortom de invanda stigarna. Inga egna idéer? Kolla in kommunens eller länsstyrelsens hemsidor. Där brukar det finnas bra info om lokala friluftsområden, natursevärdheter och naturreservat. Det finns över 5 000 naturreservat i Sverige – troligtvis har du något i din närhet som du aldrig besökt. När du betat av din egen kommun kan du fortsätta med grannkommunerna. Eller kanske testa high pointing, att besöka den högsta toppen i exempelvis varje landskap eller kommun. Ett annat alternativ är att teama upp med en vän och turas om att bestämma månadens destination och/eller aktivitet.