Köpguide: Så hittar du rätt mellanlager

Ett skönt mellanlager kan bli din bästa vän under både sommarvandring och kalla vinterdagar. En äventyrskompis i vått och torrt, helt enkelt. Men hur väljer man material och vilka detaljer är viktiga? Vi guidar dig!

Av: Lena Hedman och Erika Enequist

1. Vilket material?

Välj ren merinoull om du vill ha ett riktigt varmt och luftigt mellanlager. Ullplagg klarar kalla turer och värmer på raster, tar inte åt sig svettlukt och värmer även i fuktigt tillstånd. Nackdelar är att ull kan slitas och är dyrare. Syntetmaterial- transporterar ut fukt bra och passar vid svettiga aktiviteter. Det är klifria, lätta och tåliga plagg som torkar snabbt. Tjockare syntetfleece isolerar väl och kostar mindre än ullplagg. Syntetplagg kan släppa mikroplaster, så använd tvättpåse. Plagg i material där ull mixats med syntet kan i många fall utnyttja det bästa av två världar: skön ullvärme, samt bra fukttransport och slitstyrka från syntet.

2. Hur känns dragkedjan?

Med lång dragkedja går det snabbt att anpassa temperaturen efter behov under aktiviteten. Tvåvägs dragkedja gör det också möjligt att vädra nerifrån. Vindslå under dragkedjan är bra – och se till att det finns mjukt tyg som skyddar halsen mot dragkedjan. 

3. Funkar ärmmuddarna?

Mellanlager kan ha breda och värmande muddar i dubbelt tyg. Extra ombonat blir det om muddarna går ner en bit över handen, och vissa har tumhål. Motsatsen är raka ärmslut utan muddar, som har fördelen att en del svett kan vädras ut den vägen.

4. Med eller utan huva? 

Många tycker att det är praktiskt att snabbt kunna ta på en huva för att värma huvudet och/eller slippa kylande vind. Samtidigt kan huvan upplevas som bylsig när den hänger bakom nacken, särskilt om du bär fler lager som har huva. Huvan ökar också plaggets pris och vikt. 

5. Fickor eller inte?

Plagg med fickor som har dragkedjor kan vara till stor nytta. Där kan mobil och andra värdesaker förvaras. Fickor kan också fungera som handvärmare. Nackdelen är att fickor ger lager på lager av tyg, vilket ventilerar sämre och kan ge svettig mage. Fickor gör också plagget tyngre. 

6. Synka din klädsel

Prova mellanlager tillsammans med det underställ och den jacka du tänkt använda, så att lagren synkar väl. Se till att det finns lite luft mellan lagren, för bästa följsamhet, värme och ventilation. Värdera också vikten av fickor, huva med mera på ditt nya plagg.