12 tips inför tältköpet – så Väljer du rätt

Modell, material och form – hur väljer man egentligen? Här kommer en checklista med 12 tips inför ett stundande tältköp.

1. MODELLEN

För barmarksturer räcker ett tresäsongs-tält – de kan också funka på milda vårvinter-turer. Tunneltält är snabba att slå upp och kan ha stor absid. Kupoler är -stabila, ibland till och med självstående, rymliga med raka väggar och högt i tak och kan ha två absider. Hybrider är en mix av tunnel- och kupoltält, som kan ge många fördelar.

2. ABSIDERNA

Absiden är en väderskyddad sluss in till -innertältet, utan golv. Där ska packning rymmas, i extra stora modeller ryms matlagning och hund. Två absider ger lättare in- och utgång när man är flera och man kan välja att använda den på läsidan. 

3. MATERIALET

Nylon är lätt men kan töja sig när det blir fuktigt. Rivstyrka ges av invävda starka trådar, ripstop. Brukar behandlas för att klara UV-strålar. Polyester håller formen i fukt och står emot UV-strålar bättre, men är något tyngre än nylon. Modeller med ytter- och innertält är vanligast, men även enkelvävstält finns. Vissa extremt lätta tält konstrueras i materialet DCF, Dyneema Composite Fabric, som är supertunt och styvt men väldigt rivstarkt. 

4. VATTENPELAREN

Markfukt och regn stoppas av vävarnas -beläggningar – ofta silikon i yttervävarna som också är bra för rivstyrkan. I golvvävar brukar det vara polyuretan (PU). Vävarnas vattenpelare visar hur högt vattentryck de klarar, golvet behöver klara mest då det utsätts för tryck. Ett bra riktmärke är tre meter för ytterväv och fem meter i golv. 

5. UPPSÄTTNINGEN

Överlägset bäst är att ytter- och innerväv är sammankopplade, det ger en väderskyddad och snabb uppsättning. Färgmarkering behövs om bågarna är olika långa och de ska glida lätt genom tygkanalerna. Båg-fästen i form av plasthylsor och öljetter är bra, särskilt de som har justeringsremmar. Hantera bågarna försiktigt för att undvika haveri ute i fält! Använd den typ av markpinnar du gillar och som sitter bra i aktuell mark, gräs, sand eller snö. Med snören är pinnarna lätta att dra upp. 

6. RYMDEN & HÖJDEN

Testa så ligglängden är tillräcklig, sovsäcken ska inte ta i väven vid fotändan. Ett liggunderlag per person ska rymmas. Om väggarna lutar blir det trångt för bredaxlade personer att sitta. Fundera över om du vill kunna sitta rak i tältet.

7. INGÅNGARNA

Stora dörrar är bra både i ytter- och innertält, de får gärna ha fästen så man inte trampar på dem. Med en dubbel tvåvägsdragkedja går det att öppna var man vill. Innerdörr med nättyg ska gärna kunna stängas med tät väv, särskilt viktigt på vinterkalla turer.

8. VENTILATIONEN

Ventiler skapar luftgenomströmning för minskad kondens. Ofta finns de i absid och vid fotända för korsdrag. Vissa innerdörrar- och -tält har stora partier i nättyg. God -distans mellan inner- och yttertält ger också cirkulation, liksom att ytterväven inte går ända ner till marken. 

9. VINDSTABILITETEN

En tältprofil som är lägre i fotända och absid är mer vindtålig. Stormlinor får gärna ha två fästen i tältet och bra justering. Stadig väv och rejäla bågar tål stormar bättre, vissa -vintertält har plats för dubbla bågar i båg-kanalerna. Kupoler står stabilt mot vinden, då bågarna bildar kryss. 

10. INTERIÖREN

Minimum av förvaring i tältet är en ficka per person. Nättak är bra för lampa och annat, en torklina kan också sträcka taket något. Ju högre upp golvväven är dragen desto bättre skydd mot väta, särskilt om ytterväven inte går ända ner mot marken. Bra om ventiler kan justeras inifrån tältet.

11. REPARATIONSKITET

Många tält levereras med reparationsdelar. Det kan vara laglappar, tältväv, lim, reservbågsdel att trä utanpå ett bågbrott. Se alltid över reparationskitet inför turen. 

12. PACKPÅSEN

Packpåsen ska vara rymlig, lätt och gärna ha komprimeringsremmar. Om inte är det billigt att byta till en bättre modell. En del packpåsar har öppning längs långsidan och rullstängning – hitta din favorit. 


Länge leve tältet!

Brukar du kasta in tältkorven i garderoben efter turen, direkt från ryggsäcken? Inte bra, då slits det ut i förtid. Ta för vana att gå igenom alla delar och fixa det som behöver fixas – syna väv, blixtlås, stormlinor, bågar och tältpinnar.   

Se också till att det inte finns några gruskorn som kan ligga och skava i väven, det kan förkorta livslängden på ditt tält. 

Är tältet väldigt smutsigt? Lägg det i blöt i ljummet vatten någon timme, helst utan rengöringsmedel eller med ett väldigt milt sådant. Oftast räcker det dock att torka av väven med en våt trasa efter användning – och häng eller ställ sedan upp tältet så det får torka ordentligt innan du knölar ner det i påsen.