Duka ute till midsommar: Snabb västerbottenpaj med grönsakssalsa

Midsommar ska förstås firas ute, oavsett väder. Utekocken Susanne Jonsson packar kylväskan full med godsaker. Här kommer receptet på en snabb och mycket god västerbottenpaj.

Recept och foto: Susanne Johnsson 

Västerbottenpaj med grönsakssalsa

8 små pajer

1 rulle kyld smördeg
1 liten squash, i tunna skivor
1 dl pesto, egen eller färdig på burk
150 g västerbottensost, riven
2 dl crème fraiche
Salt, peppar efter smak
1 ägg till pensling
Sesamfrön, chiafrön eller flingsalt.

Grönsakssalsa

1 ask små tomater, i bitar
0,5 gurka, urkärnad och hackad i små bitar
1 röd lök, hackad
1 msk pressad citron
1 msk persilja, hackad (alternativt timjan eller mynta)
1 msk olivolja
Salt, peppar efter smak

Sätt ugnen på 200 grader vanlig värme. Rulla ut smördegen på sitt bakpapper, dela i 8 lika stora bitar. Separera bitarna lite så är de lättare att lossa efter gräddning. Skär ett snitt runt varje degbit, nästan helt igenom så det blir en ram. Pensla ”ramen” med ägg, strö på valfri topping. 

Bred ut pesto och en matsked ost i mitten­ på varje degruta, lägg ett par skivor squash ovanpå. Grädda mitt i ugnen tills kanterna är gyllene, det tar cirka 15 minuter. Förbered ostkräm och salsa under tiden. 

Blanda resterande ost och créme fraiche, smaka av med salt och peppar, packa i en tät burk. Blanda alla ingredienser till salsan och packa i en separat burk, och lägg sedan de avsvalnade pajerna i en tredje burk. 

Väl framme på picknickplatsen klickar du ostkräm på pajerna och toppar med salsa.