Patrik Klüft: ”Jag har alltid längtat ut”

Han har hoppat stav på elitnivå och jobbat som hockeycoach. Men djupt där inne har Patrik Klüft burit en oförlöst friluftssjäl. Idag driver han äventyrsföretag i Järvsö, med stora visioner. 

Text: Karin Wallén, Foto: Johan Marklund

Utanför de stora restaurangfönstren tuffar­ sittliften upp för skidbacken, där sommarsäsongens downhill­åkning inte riktigt kommit igång än. För tillfället vilar ett stilla lugn över området. Det är som att hela Järvsö sömndrucket gnuggar sig i ögonen och pustar ut i mellanrummet mellan en säsong och en annan. 

Tills Patrik Klüft stiger in genom dörren, med gängliga kliv. Genast utbryter ett yvigt tjena-tjena-hejande åt höger och vänster – till gänget som just avslutat sin lunch vid ett av hörnborden, till personalen i kafékassan och kocken inne i köket. Till, kort sagt, alla i lokalen. 

Att Patrik kallar sig ”den extroverta typen” när det gäller sin roll i företagen Järvsöguiderna och Äventyrsguiderna, känns inte som någon underdrift. Han är gärna den som håller i relationen till andra företag, till eventbyråer och samarbetspartners. Och någon brist på idéer om hur företaget ska expandera och utvecklas är det inte. 
– Jag har mycket idéer. Det sprutar ur hjärnan hela tiden, så kollegorna kan bli lite trötta på mig, säger han och skrattar lätt.

Av idéerna har det hittills blivit allt från klassiska guidade friluftsturer – stigcykling, kajakpaddling, vandringar och skidor i olika former – till bäver­safari, stora motionslopp och möhippor på bastuflotte. 

Men Patrik Klüft har förstås inte gjort allt det här ensam. När han startade Järvsöguiderna 2021 var det tillsammans med Benny Gäfvert, som då var chef på Rovdjurscentrat i Järvsö och numera har uppdrag för Världsnaturfonden. För ett par år sedan tillkom kollegan Markus Evensson som delägare och Benny klev av på grund av nya jobbet. Utöver ägarduon är ett antal guider knutna till de båda guideföretagen, som så sakteliga börjat ta sig även utanför Järvsö och Vemdalen i jakt på äventyrliga uppdrag. 

Drömmen om Kebnekaise 
Men hur kommer det sig att sportkillen från Göteborg, som för dryga två decennier sedan tog både VM- och EM-medaljer i stavhopp – då med efternamnet Kristiansson – har hamnat här? Bland Hälsinglands blånande berg och eviga skogar,­ iklädd terrängskor och Gore-tex? 

Om du frågar Patrik skulle han hävda att allt började med en skolresa i årskurs 6. Det råkade nämligen vara så att just hans klass, i förorten Angered, hade begåvats med en friluftsintresserad lärare och ett gäng peppade tolvåringar som inte drog sig för att panta burkar och sälja kakor, med ett tydligt mål i sikte: Nattåget till Kiruna. Och därefter: Kebnekaise. 

Patrik hade redan fuskat en del i Vättlefjäll, ett av Göteborgs största naturområden, dit både skolan och familjen gjorde utflykter för att bada, vandra och paddla. Men det här skulle bli något annat. Med vandringar och glaciärbesök. Med toppförsök (som dock fick avbrytas på grund av oväder) och något slags nyväckt pickande som etablerades i ett tolvårigt hjärta. 
– Den där resan var en stor aha-upplevelse som har präglat mig väldigt mycket. Det känns som att det där äventyret har legat latent i mig i hela mitt liv. Och jag har alltid längtat tillbaka. 

Det vara bara lite annat som kom emellan. I samma ålder kom stavhoppet in i Patriks liv, och han visade snart talang. Friluftsäventyren och de blånande bergen fick helt enkelt vänta. 

Vi lämnar restaurangen och beger oss mot hyrcykelgaraget som tillhör Järvsö Bergscykel Park. Nästa punkt på programmet är nämligen en cykeltur där Patrik ska visa de närmaste mountain­bikelederna, som grävts de senaste åren som en del av ortens cykelsatsning.

Intill vägen som går ner till byn ligger sand och grus i högar. Det är en så kallad dirtpark med allt från enkla hopp till svårare, för både nybörjare och mer avancerade cyklister.

– Det är det senaste nytillskottet i vårt kurs­utbud på cykel, säger Patrik.

inget återfall i stavhopp
Det här är förstås en helt annan typ av hopp än de han ägnade sin friidrottskarriär åt, men man kan ju inte låta bli att undra om Patrik ibland blir lite frestad att plocka fram staven igen?

– Nej nej nej, säger han med eftertryck. 

– Jag har väldigt bra minnen av hur det ­kändes att hoppa stavhopp, och jag har ingen lust att förstöra den känslan. Att göra det nu … det vore bara dumt. 

Han berättar att han nyligen träffade Kajsa Bergqvist, och hon resonerade på precis samma sätt om att återfalla i höjdhopp. Man ska inte förstöra de goda minnena med den nya kroppen. 

Patriks opererade knän tackar honom förmod­ligen för att han avstår. Men håller igång kroppen gör han ändå. Gärna med skidåkning på vintern, ibland på bortaplan i Alperna men oftare i ”hemma­fjällen” i närliggande Vemdalen, där hans företag nyss etablerat sig. 

På sommaren blir det paddling, vandring och cykling, både som guide och som privatperson, när han inte ”snickrar ihop härliga event” och pumpar ur sig nya idéer till hur konceptet kan utvecklas. 

Patrik rör sig hemvant i hyrcykelgaraget och plockar ut ett par hojar åt oss. Det är lite så Järvsö­guiderna jobbar – i samarbete med andra firmor. Cyklarna hämtar han här. Kajakerna kommer från ett annat ställe. Och så finns ytterligare andra företag som de vänder sig till när det kommer till exempelvis forsränning eller zipline. 

– Det finns många entreprenörer och många likasinnade här, konstaterar han. 

Det låter ju som en mysig gemenskap. Men därmed inte sagt att det är alltigenom lätt att komma som ny till ett mindre samhälle, och dra igång ett företag som snabbt gasar iväg mot otrampad mark. Känner han av något motstånd? 
– Det är klart att det finns ett motstånd också. Men det är väldigt litet tycker jag. Järvsö är ju en aktivitetsdestination. Sedan driver inte alla företag på så som vi gör. Vi lever på det här, så vi vill gärna ha mer. Ju mer desto bättre, säger Patrik och tillägger:

– Vi har ett grymt Ica här i Järvsö, vi har en hälso­central och ett apotek. Det är ingen självklarhet i en liten by. Men det har vi för att vi är den destination vi är, att vi lockar besökare som vill uppleva naturen och stämningen vi har. Det ska man komma ihåg. 

Vill försöka ge tillbaka
Snart sitter vi på cyklarna och flåsar i uppförsbacken mot Badsjön, ett stenkast från downhill-backarna. Cyklar gör Patrik nästan för jämnan under barmarkssäsongen – men även om han tycker det är viktigt att själv vara ute och röra på sig, brinner han kanske ännu mer för att barn och ungdomar ska göra det. För även i Järvsö med omnejd, där det finns gott om inspiration till friluftsliv och rörelse, är stillasittande något man behöver jobba med. 

Aktiviteter som cykling, löpning eller paddling kan också vara en sund motvikt i kampen mot ­psykisk ohälsa och andra samhällsproblem, som vi vet drabbar allt fler unga.
– Det finns problem med droger och annat även här, precis som på andra ställen. På något sätt kommer det lite närmre när man bor på en mindre plats, det händer inte i någon förort långt borta. Det finns utmaningar överallt.

Patrik Klüft pratar om hur han vill kunna bidra till samhällsutvecklingen på ett positivt sätt, både genom att skapa arbetstillfällen och inspirera till rörelse och aktivitet. Ett sätt är att arrangera traillopp för alla åldrar, där barn och ungdomar anmäler sig gratis. Ett annat är att de bofasta då och då får billigare tillgång till de aktiviteter som erbjuds, genom att anmäla sig på fliken ”I’m a local” på hemsidan. 
– Vi vill försöka ge tillbaka på det sättet, vi är ju på andras marker där vi får. Jag har inget mål med att vi ska ha miljoner på banken. Men tänk om vi kunde ha en person som bara jobbar med projekt för samhällsutveckling och den typen av frågor. Det är en jättedröm jag har.

Men just nu är det dags för andra utmaningar. Vi har trampat förbi Badsjön och tagit oss upp till Teknikbanan, som ligger inbäddad i skogen. Här väntar drops och berms – olika tekniska svårig­heter – samt en liten pumptrack och balans­bommar. Vid den här banan inleds många av mountainbike­kurserna med en stunds genomgång och träning, innan man ger sig vidare ut på stigarna. 

Hittills finns tre mil cykelleder med olika svårig­hetsgrad i området, men redan under sommaren ska de börja utvidgas och bli längre. 6–8 september arrangerar Utemagasinet sin Utefest här i Järvsö, och de deltagare som vill cykla stig kommer att röra sig precis här, med Patrik Klüft och hans ­kollegor som guider.

När det kommer till guidejobbet är det inte bara att vara ute i naturen som ger tillfredsställelse, tycker han. 
– Jag gillar det sociala väldigt mycket. Man får höra mycket när man är ute tillsammans. Folk delar med sig av erfarenheter och livssituationer, och det är något fint i det. 

En ny känsla av frihet
Efter att ha lagt staven och friidrottskarriären på hyllan 2008 jobbade Patrik under några år som hockeytränare på hög nivå. Det var en bra skola när det gäller att leda människor mot ett mål, säger han – även om det ibland också var frustrerande. Precis som företagandet kan vara. 

– Jag är en väldigt målmedveten person. För mig är det självklart att hålla sig till planen, även när det blir tufft. Det kan vara frustrerande ibland när andra inte vill driva vidare när det dyker upp hinder på vägen. Om det är något jag har lärt mig under de här åren så är det att människor är olika, säger han.

Som friidrottare drev han sig själv, som hockey­tränare drev han ett lag. Och som företagare driver Patrik Klüft nu en växande verksamhet, tillsammans med andra. De olika engagemangen har en hel del likheter, men med det nya livet som företagare har det också kommit en större frihet än han upplevt tidigare. 

– När jag var idrottare levde jag i ett schema hela tiden. Äta då, sova då, träna då. Som hockey­tränare var jag lite friare, men det var ändå ett schema. När jag gick utanför det så kände jag en otrolig frihet att kunna göra vad jag vill. 

Bergen, skogen och vattnet 
Men till och med i Järvsö finns förstås ett livs­pussel att ta hänsyn till. Patrik och Carolina Klüft (ja, precis hon – en gång oslagbar i sjukamp och en av våra absolut största friidrottsstjärnor genom tiderna) valde att bosätta sig där de vill leva, även om jobben kan finnas på andra platser. Carro ­jobbar i Stockholm vissa dagar, som verksamhetschef för hälsoorganisationen Generation Pep, medan ­Patrik ibland står på ett fjäll i Härjedalen när det är dags att hämta de tre döttrarna från förskola och skola. De dagarna blir det till att gå lite omlott för att få pusslet att gå ihop – långt från far- och mor­föräldrarna i Göteborg och Småland. 

Men det känns helt rätt att familjen har hamnat här, säger Patrik. 
– Barnen kör en del mountainbike de också. Efter skolan tar vi våra dirtbikes och hänger lite vid pumptracken. Även om ekorrhjulet finns även här så har vi tillgång till väldigt mycket som vi ­gillar. Ibland går vi upp på Järvsö klack hela familjen och lagar mat.

Om Patrik Klüft saknar något i livet så är det möjligen kalfjäll, annars tycker han att Järvsö har allt man kan önska sig.
– Vi har bergen, skogen och vattnet precis utanför dörren. Allt ligger samlat och nära till hands. Och när jag guidar så får jag känna mig lite som den där tolvåringen vid Kebnekaise. 

Patrik Klüft

Ålder: 47 år 

Bor: Järvsö, Hälsingland

Familj: Gift med Carolina, döttrarna Laleh, Amie och Nova. 

Yrke: Äger och driver Äventyrsguiderna och Järvsöguiderna, är delägare i Toppstugan i Järvsöbacken och Camp Järvsö.

Tidigare karriär: Stavhoppare med EM- och VM-medaljer på meritlistan, och 5,85 meter som personligt rekord på tävling. 

Aktuell: Som cykel- och kajakguide under Utemagasinets friluftsfestival Utefest, som arrangeras i Järvsö 6–8 september.

FEM SNABBA

Hur tränar du idag?
– Jag springer ett par gånger i veckan. Vi anordnar ett traillopp varje höst, så det är kul att vara lite i löpform till det.

Hur är en bra friluftsguide?
– Man måste förstås ha lokalkännedom och kompetens inom de aktiviteter man tar ut -gäster på, men också kunna läsa av -deras sociala behov för stunden. 

Har du bestigit Kebnekaise än? 
– Nej tyvärr, inte än, men det kommer. 

Det bästa med Järvsö? 
– Allt du kan göra i upplevelseväg i den här fantastiska naturen. Dessutom har bra kockar tagit sig till Järvsö, så flera restauranger har väldigt fin och god mat.

Vad ser du fram emot med Utefest?
– Att få hit en så etablerad friluftsfestival känns jättekul. Jag ser fram emot att få träffa likasinnade och nätverka. 

Patrik Klüft tipsar om enkla vardagsval & kittlande utedrömmar. 

#UTEIDAG
Sommartid är MTB-cykling och kajak-paddling några riktiga favoriter på hemmaplan, och väldigt gärna ihop med familjen. Kolla upp var du kan hyra -utrustning och ge dig ut! 

#UTEHELGEN
Mina två favoriter är Järvsö och Vemdalen, året om. En fin mix av upplevelser med fjällen i Vemdalen och de blånande bergen med Ljusnan i dalen här i Järvsö. 

#UTEDRÖMMEN
Jag skulle vilja gå en ordentlig topptur i Alperna. Gärna Haute Route, från Cham-onix till Zermatt. Det vore ett äventyr.