Upplev Ljusdal – ett paradis för friluftsentusiaster, barnfamiljer och kulturintresserade

Vill du välkomnas av det lugna och fria, berikas av en kulturupplevelse eller satsa på någon familje- eller adrenalinhöjande aktivitet? Allt detta och lite till hittar du i Ljusdals kommun.

Ljusdals kommun är en plats belägen i vackra Hälsingland, omgiven av mångsidig och imponerande natur.

För den naturälskande människan finns otaliga möjligheter till friluftsliv och äventyr. Här kan du vandra längs vackra stigar och fiska i klart vatten. Du kan cykla genom grönskande landskap på cykelleder som passar alla, oavsett om du är nybörjare eller erfaren. Under vinterhalvåret erbjuder vår kommun bland annat förstklassig, men samtidigt barnvänlig utförsåkning vid kommunens största skidanläggning, eller längdskidåkning i välpreparerade spår ut på myrar och i skog.

Förutom friluftsaktiviteter finns här även mycket för den som hellre vill uppleva musik, dans, underhållning och kreativitet. Kulturen frodas i Ljusdals kommun och invånarna är stolta över sitt rika kulturarv. Här arrangeras årligen en mängd kulturevenemang av olika slag som lockar besökare från både när och fjärran.

Aktiviteter för små och stora, nybörjare och erfarna

Den populära byn Järvsö i Ljusdals kommun med downhill-cykling, pumptracks och MTB-leder är ett sommarparadis för alla cykelälskare, men också för dig som inte har haft möjlighet att upptäcka cyklingens tjusning ännu. Här cyklar du i en vacker natur på leder som är byggda både för hand och med grävmaskin, och i alla svårighetsgrader – för både erfarna cyklister och nybörjare. Här finns cykling för alla.

Foto: Frida Klang för Ljusdals kommun.

I Ljusdals kommun kan du paddla, bada eller fiska i det klara vattnet. Du kan vandra upp till vackrautsiktsplatser – bland annat mytomspunna Järvsöklack, eller ströva i Hamra nationalpark. Du kan se och lära dig om alla de nordiska djuren vid det nordiska vildmarkscentret Vildriket eller göra ett besök vid Loos koboltgruva. Visste du förresten att det var där som grundämnet nickel upptäcktes år 1751?

Foto: Frida Klang för Ljusdals kommun.

För den kulturintresserade erbjuder kommunen ett rikt utbud av kulturarv och olika kulturmöjligheter. På Stenegård i Järvsö kan du berikas av olika slag av kulturevenemang samtidigt som barnen kan upptäcka och uppleva barnens Stenegård. När du varit där kan du söka dig vidare till någon av Hälsingegårdarna som står med på UNESCO:s världsarvslista.

Foto: Frida Klang för Ljusdals kommun.

Precis som sommaren erbjuder vintern också mycket aktiviteter. Här finns förstklassig utförsåkning med totalt 23 pister som är perfekta för barnfamiljer men som inte heller gör den erfarna skidåkaren besviken. Gillar du längdskidåkning får du inte missa flera kilometer av våra välpreparerade leder som finns på flera ställen runt om i kommunen. Vill du uppleva vinternaturen från snöskoterns säte, genom snöskovandring, i hundspann eller på skridskor? Då hittar du det här.

Foto: Destination Järvsö/Lisa Björner.

Här äter och sover du gott

Ljusdals kommun med sin yta på cirka 5 610 kvm erbjuder flera möjliga former för boende och övernattningar. Du kan välja allt från glamping, camping, stugor och vandrahem till olika typer av hotell.

Tack vare vår stora geografiska yta kan du själv välja om du vill övernatta i det fria där en mysig eldstad och skogen gör dig sällskap, eller om du vill vara närmare aktiviteterna och ha ett ski-in/ski-out läge.

Foto: Ljusdals kommun/Linda Mårtensson.

Är du matintresserad och reser för att uppleva mat? Då får du inte missa ett besök på någon av våra mysiga restauranger och caféer där du kan njuta av mat tillagad på lokala råvaror.  Ljusdals kommun är känd för sitt mathantverk. Här kan du smaka på produkter tillverkade för hand av råvaror från lokala skogar och gårdar som år efter år tar hem priser och utmärkelser i svenska- och nordiska mästerskapen i mathantverk. 

I Ljusdals kommun kan du till och med hitta världens nordligaste champagnebar med hela Taittinger-sortimentet.

När du har ätit gott kan du ge dig ut på en shoppingtur i våra lokala butiker med bra utbud och genuin gästfrihet.

Det fina värdskapet gör att du känner dig hemma här

Det är inte bara aktiviteter, kulturen och matupplevelser som kännetecknar vår kommun, utan även det genuina värdskapet. I Ljusdals kommun finns ett genuint värdskap och en stark känsla av sammanhållning där invånarna värnar sin lokala kultur och traditioner och bemöter dig på samma sätt som om du varit en av dem.

Foto: Ljusdals kommun/Linda Mårtensson.

Hållbarhetsfrågor är också en viktig del av vår kommun. Sedan 2021 är Järvsö socken hållbarhetscertifierad av EarthCheck på kriterier utformade av Global Sustainable Tourism Council (GSTC) och under 2023 har Järvsö varit värd för en konferens – Järvsö Sustainable Tourism Summit, med temat hållbar turism. Nästa Järvsö Summit 2025 kommer att anordnas hösten 2025.

Här finns också en rik företagstäthet med över 3 000 företag som erbjuder bra möjligheter till arbete, en väl utbyggd infrastruktur och ett fibernät som når 95% av alla hushåll. Här finns något för alla!

Upptäck och upplev hela Ljusdals kommun!

Läs mer, upptäck och upplev Ljusdals kommun här!

Tätorter i Ljusdals kommun – Ljusdal, Järvsö, Färila, Los, Hamra, Kårböle, Ramsjö.

Ljusdals kommun är partner till evenemanget Utefest.

Foto: Ljusdals kommun/Linda Mårtensson.