Program

Häng med Utemagasinet till Utefest 9-11 september i Friluftsbyn – höga kusten!

Klicka nedan för att se årets program i PDF-format!

Observera att programmet kan komma att uppdateras, aktiviteter kan därför flyttas


aktiviteter på utefest

På UTEFEST samlas vi i FriluftsByn, mitt i världsarvet Höga Kusten, för en långweekend fylld med äventyr och utehäng. Tillsammans utforskar vi djupa skogar och svindlande vyer – till fots, i kajak och på Skulebergets Via Ferrata.

På plats har vi också ett helt gäng friluftsexperter, redo att lära dig mer om utrustning, utematlagning, överlevnad, äventyrsfoto, navigering och mycket mer. Du väljer själv vilka turer och workshops du vill vara med på.

Om kvällarna tänder vi lägereldarna i FriluftsByn, lyssnar på inspirerande föreläsningar och njuter av livemusik från utescenen. Här delar vi erfarenheter och utedrömmar – tills det är dags att krypa till kojs, i eget tält eller stuga.

UTEPASS
UTEPASS LIGHT
FÖRBOKNING KRÄVS FÖR ALLA AKTIVITETER MED RÖD SYMBOL. fÖRBOKNINGAR OCH AVBOKNINGAR SKER PÅ WEBBEN VIA LÄNK SOM VI SKICKAR VIA MAIL TILL DIG SOM KÖPT UTEPASS

aktiviteter på utefest 9-11 september

klättring

Klättra obegränsat hos Tero Libell och gänget på Via Ferrata. Så länge väggen är torr håller de öppet för oss Utefestare.

laga mat på stekhäll med dalum

Laga mat på stekhäll tillsammans med DALUM och vässa matlagnings-skillsen på grymma stekhällar.

worn wear med patagonia

Sväng förbi Patagonias Worn Wear-team med din trasiga dragkedja, knappar, revor, hål eller annat och få det reparerat på plats!


Upplevelselöpning

Häng med Team Nordic Trail på upplevelselöpning i Skules vackra skogar.

utematlagning med pontus karén

Under UTEFEST håller Pontus Karén i praktiska workshops och inspirerar till välsmakande och god utemat på Dalums Stekhällar.

yoga & Skogsbad

Väck kroppen med dimmig morgon-yoga vid Gällstasjöns strandkant med Cecilia Gustafsson. Passa också på att testa ett skönt skogsbad. Du kan lämna badkläderna hemma!


sovsäck med mammut

Bli proffs och lär dig om allt om sovsäckar tillsammans med Mammut

paddla med melker

Passa på att lära dig grunderna i paddling med Melker eller utmana dig med en kurs i avancerad paddelteknik

HIKE & WRITE

Häng med på kreativ skrivarworkshop med författaren och Utemagasinets digitala redaktör Emma V.Larsson


Livemusik

TrubaDUON Jenny & Anneli bjuder på livemusik och spelar låtar i massor av genrer – allt från 50-talet till nutida musik!

filmvisning

Luta er tillbaka i strandstolen eller liggunderlaget och grabba popcornen i FriluftsByn. Patagonia bjuder in till filmvisning både fredag & lördag kväll!

FÖRELÄSNINGAR

Under kvällarna samlar vi och lyssnar på spännande och inspirerande äventyr.


vandra

Packa ryggan med matsäck och ta en egen tur vandringstur i Skuleskogens nationalpark. Vi har bussar som går dit och tillbaka till Friluftsbyn både fredag och lördag.

extrem överlevnad med jonas vildmark

Spännande workshop där vi tillsammans med Jonas djupdyker i Extrem Överlevnad i vildmarksmiljö.

Svampkurs

Lär dig allt om ätbara och icke ätbara svampar genom att följa med experten Carin Sjelin. Ta med egen svampkorg och kniv!


bygga läger med jonas vildmark

Jonas delar proffstips och berätta om Lägerkunskap, hur man kan bygga och organisera sin lägerplats under primitiva förhållanden.

häng kring lägerelden

Om kvällarna tänder vi lägereldarna och delar erfarenheter och utedrömmar innan det är dags att krypa till kojs.

täljning i färskt trä med isac enetjärn

Välkommen på workshop där du får lära dig hur man hanterar en kniv effektivt och säkert samtidigt som att öva på täljgrepp, lära om träslag och deras egenskaper.


ÄVENTYRSFOTO MED MARTIN OLSON

I den här workshopen kommer Martin berätta om sina erfarenheter och gå igenom tips och trix för att fota och filma typiska outdoor-aktiviteter, att jobba under utmanande väderförhållanden och skapa intressanta bildberättelser. Efter föreläsningen följer en fotosession med personlig coaching.

Mixed by bella med dometic

Hos Dometic bjuder Mixed By Bella in till inspirerande workshops där vi får proffstips och inspiration på hur vi bäst kan göra härliga vilda drinkar. Om du vill få med dig en mängd tips hem finns även Bellas nya bok Vilda Drinkar på plats.

eldteknik & swedish fika med dalum

Dalum håller workshop i eldteknik där vi djupdyker i kunskap kring användandet av kniv och tändstål, två verktyg som är superbra att ha koll på vid matlagning över öppen eld. Vi avslutar workshopen med en klassisk Swedish fika och njuter av nybakta kanelbullar tillagade på stekhäll över Dalums eldar.


fjällfling under utefest

Oavsett om du letar efter en partner för livet eller en vän att hänga med och planera framtidens äventyr med kommer du inte att ångra att du hakade på tre dagar av härlig gemenskap, förståelse och glädje! Under Utefling vandrar vi upp till toppen av Herrestaberget där vi njuter av fantastiskt översikt över Dockstafjärden och Skuleberget. Efter detta kör vi after hike med speeddating för att lära känna varandra. På lördag blir det MUSIKQUIZ, detta vill du inte missa!

Tursnack med lina hallebratt och aclima

Prata friluftsliv med Lina som har stor erfarenhet av vandring, paddling, skidåkning och hundspann för att nämna några sorters turer. Förberedelser, mat eller kläder. Utförs i samtalsform där alla har möjlighet dela erfarenheter och reflektera. Två sessioner på lördag, max 10 personer per grupp.

Aktiviteter
Patagonia Worn Wear

Patagonias Worn Wear kommer till Utefest i år! Sväng förbi Worn Wear-hörnan på Utefest med dina trasiga dragkedjor, knappar, revor, hål och annat (vi fixar plagg från alla varumärken). Vi visar dig gärna också hur du själv kan göra enkla lagningar för plagg som kan leva och användas länge till. Det bästa vi kan göra för vår planet är att använda våra grejer längre och genom att vårda och laga dem minskar behovet av att köpa nytt – och på det sättet undvika koldioxidutsläppen, restavfallet och vattenåtgången som uppstår vid nyproduktion.

Patagonias Worn Wear-team kommer att erbjuda kostnadsfria reparationer under helgen. Först till kvarn gäller! Vi kan tyvärr inte laga väskor, tält, sovsäckar eller skor. En reparation per person.  

hike & write

Häng med på kreativ skrivarworkshop med författaren och Utemagasinets digitala reaktör Emma V Larsson

Följ med Emma V Larsson på en workshop i skrivande – under en vandring. Vi samtalar och övar skrivande under färden. Fokus ligger på reportagets berättarteknik – hur skriver man levande om friluftsliv och upplevelser? Hur kan man beskriva scener i naturen; lugna som fartfyllda aktiviteter? Vandringen blir en inspirerande kuliss till övningar och samtal som handlar om skrivhantverket; som gestaltning och dramaturgi.
Du kanske är nybörjare och har aldrig skrivit förut, eller så är du van vid att skriva andra texter och vill få ny skrivnäring.

Utematlagning med pontus karén

Pontus Karén är en professionell kock som på senare år har hittat ut i naturen med sin matlagning och som nu jobbar som fotograf och matkreatör. Pontus delar med sig av tips, inspiration och härliga recept i hopp om att kunna inspirera fler att hitta ut i naturen och laga något annat än korv med bröd. Han tröttnade på storstadslivet och förflyttade sig till fjälls. Numera bor jan med familj i Funäsdalen. Under Utefest håller Pontus i praktiska workshops och inspirerar till välsmakande och god utemat.

Trubaduon jenny & anneli

TrubaDUON Jenny & Annelie skapades förra våren 2021 där de återförenades ca 10 år efter gymnasietiden. Jenny & Annelie har både spelat och pluggat musik på varsina håll där de nu slagits samman och bildat TrubaDUON Jenny & Annelie. Vi är två musiker som älskar att spela live, underhålla en publik och spela låtar i massor av genrer – alltifrån 50-talet till nutida musik! 

bygga läger & extrem överlevnad med Jonas vildmark

Sedan 2008 har Jonas Landolsi drivit företaget Jonas Vildmark Buschcraftcenter tillsammans med sin fru Therese Landolsi. De jobbar dedikerat med kurser i Buschcraft, Överlevnad och Beredskap. Och brinner för att förmedla kunskap om hållbar förvaltning av vilt, skog och vildmarkskultur. Under Utefest kommer Jonas att berätta om Lägerkunskap, hur man kan bygga och organisera sin lägerplats under primitiva förhållanden. Han kommer även att dela med sig av sina erfarenheter av kurser i Extrem Överlevnad i vildmarksmiljö.

täljning i färskt trä med isac enetjärn

Vill du kunna göra dina egna redskap till uteköket? Välkommen till den här workshopen där du kommer att få lära dig grunderna för att göra enkla köksredskap, från stock till färdigt alster. Under tiden med Isac kommer du att få lära dig hur man hanterar en kniv effektivt och säkert. Du kommer få öva olika täljgrepp och lära dig om olika träslag och deras egenskaper. Du kommer också få möjlighet att prova tälja med yxa och bandkniv och lära dig om klyvningens grunder för att med enkla verktyg ta fram ämnen ur lämpligt material.

Material finns på plats och knivar till låns. Välkommen till en workshop i täljning med en massa spån och nörderi.

Laga Mat på stekhäll med dalum

Under Utefest kommer Dalum vara på plats och hjälpa oss att vässa matlagnings-skillsen på deras grymma stekhällar. Dalum kommer under helgen erbjuda olika workshops i utematlagning. Det kommer att bli utefrukost-workshop där vi inleder med kokkaffe innan vi tillsammans ger oss i kast med att laga en smarrig frukostbuffé som vi tillagar på stekhäll. Det kommer även bjudas på inspirerande och roliga workshop i eldteknik och i workshopen kommer du få med dig kunskap kring användandet av kniv och tändstål, två verktyg som är superbra att ha koll på vid matlagning över öppen eld. Vi avslutar workshopen med en Swedish fika där vi njuter av nybakta kanelbullar tillagade på stekhäll över Dalums eldar.   

Dalum är ett Svenskt varumärke från Dalarna som tillverkar stekhällar av lättviktsdesign. Stekhällarna tillverkas i Sverige av svenskt kolstål. Man har även utvecklat en specialanpassad, slitstark väska som kan bäras på ryggen eller på axeln för att hällen lätt ska kunna tas med på utflykten eller de längre äventyren. Dalums fokus ligger funktion, kvalitet, hållbarhet och lokal produktion. Sväng förbi Dalum under Utefest och kolla in deras grymma stekhällar!

äventyrsfoto med martin olson

Martin arbetar med både foto och film, främst riktat mot uppdrag inom outdoor-segmentet där han gör både dokumentära och kommersiella projekt. Exempelvis har Martin arbetat med dokumentation av gröna bandet, sammanlänkad skidbestigning av alla Sveriges 2000-meterstoppar och nu senast filmat en månads forskningsexpedition på Svalbard.  I den här workshopen kommer Martin berätta om sina erfarenheter och gå igenom tips och trix för att fota och filma typiska outdoor-aktiviteter, att jobba under utmanande väderförhållanden och skapa intressanta bildberättelser. Efter föreläsningen följer en fotosession med personlig coaching.

Workshopen är uppdelad på två tillfällen där vi riktar ena sessionen mot nybörjare och den andra för de som redan behärskar grunderna. 

svampkurs med carin sjelin

Carin Sjelin är Svampkonsulent och har inriktat sig på matsvampar, dess förväxlingar och våra giftsvampar. Carin rör sig vanligtvis i skogarna av södra Norrland men under Utefest har du möjlighet att hänga med Carin ut i skogen där hon lär dig några nya säkra matsvampar som kommer göra din vistelse i naturen mycket roligare och spännande. Under turen får du lära sig hur du på bästa sätt tar hand om din plockade svamp och tillagar den.

Mixed By Bella med Dometic

Under Utefest har du möjlighet att få en mängd inspiration och proffstips under Mixed By Bellas workshops hos Dometic där vi får testa på att göra vilda drinkar. Dometic är proffs på kylboxar anpassat till alla äventyr. Om du älskar friluftslivet och äventyr ska du passa på att svänga för Dometic och ta del av produkter helt anpassade till att göra det mobila livet ännu enklare.

utefling under utefest

Fjällfling och Utefest presenterar Utefling – En mötesplats för likasinnade som älskar att vistas i naturen, njuta av en kopp kokkaffe över öppen eld men saknar någon att dela den stunden med. Oavsett om du letar en partner för resten av livet eller en vän att hänga och planera framtida äventyr med kommer du inte ångra att du hakade på tre dagar av härlig gemenskap, förståelse och glädje! Vi börjar med att träffas med promenadskorna på för att i gemensam trupp vandra upp till toppen av Herrestaberget där vi njuter av en fantastisk utsikt över Dockstafjärden och Skuleberget. Tillbaka i Friluftsbyn kör vi en after hike med speeddating.

Här kommer det även att finnas chans att skriva upp sig på gemensamma aktiviteter inför morgondagen så att ni kan fortsätta det sköna hänget ihop. Kanske vore det en bra idé att förhöra varandra om era musikkunskaper för att klura ut vilka du vill bilda lag med inför lördagens hissnande MUSIKQUIZ som kommer att hållas i det stora Utemagasinets Tentipi i klockan 15. 30.  -Det här vill du inte missa!