REDAKTIONSBLOGGEN

REDAKTIONSBLOGGEN

Välkommen till Utemagasinets redaktionsblogg, så här var det på kontoret idag: ------------------------------------------------------------------

20 november 2008 Åka - lunch


Bild 345762Bild 345763


Systertidningen Åka Skidor bjuder på lunch för vi blev Årets Tidskrift. (Vi får aldrig nog, nu har vi fått både tårta, en orkidé av Primus-Jocke och så Åka-lunch).


Vi käkade på Åres charmigaste lunchställe. Det är inte alltid öppet, bara ti-on vissa veckor. Man ska ha gott om tid på sig. Utbildningsrestaurang Runt Knuten har god mat, otroligt charmig personal och är alltid prisvärt. För även om man ibland får brödbullen serverad i knät, kaffekoppen utan fat, utan sked och inget socker till, så rättar allt till sig på bästa sätt. Och nästan alltid går det perfekt.

Bild 345743
Bild 345764


Så nästa gång du är här i Åre, kolla om Runt Knuten är öppet. Det ligger i Åre skolas nordöstra hörn (mitt i byn). Trerätters-lunch för hundralappen.


Tack för maten!-------------------------


Bild 345765


Onsdagen den 19 november Prima Primus-fika


Jocke från Primus besökte oss. Ingalill hade i förbifarten nämnt för honom att bageriets citronsmaksatta bakverk, mandelkakan och kardemummabullen, är delikata. Vi andra jublade över att han prickat in våra nya favoriter i brödpåsen och till fikat följde mycket snack om ditt och datt, resor i USA, vapen, Vietnam-kriget, rävrivna katter och annat.


Men också om Primus nyheter. Det intressantaste var ”vindskyddstältet” Shelter, 1,5 kilo, vattentätt, myggnät till dörr, under tusenlappen. Det andra var lätta köket Eta express som skruvas rätt på gasbehållaren, 420 gram utan gasbehållare, med kokkärl, stekpannelock och vindskydd, under tusenlappen. Pannlampan Race med en stark diod som lyser 125 meter. Med mera.

Bild 345766


Vi fick lära oss att man väger gasbehållaren för att veta hur mycket gas som finns kvar, en full behållare med 100 gram gas väger 198 gram, en med 230 g gas väger 390 gram och en med 450 gram gas väger 645 gram.


En massa annat också. Men det tar vi en annan gång. Jo, när gasbehållaren är tom, stick hål på den med en gammaldags konservöppnare, det pyser till, (så ska man helst även göra med tomma sprejburkar) sorteras i återvinningen som metall. // Erika


------------------------------------------------------------------


Bild 345767


Tisdagen den 18 november Insnöad


Nu snöar det så enstaka liftar har öppnat här i Åre så vi får åka upp. Men med landets finanser går det ner, ner, ner. Och tusentals svenska förlorar jobben. Får färre råd att åka till fjällen? Eller blir det bara en ny svängning i trenden.


Istället för det som gällt de senaste åren med allt kortare, bekvämare och mer tillrättalagda vistelser. Som kostar en del. Där man flyger eller reser med natt- eller snabbtåg, bor bekvämt och äter gott på våra fjällstationer. Kommer det bli fler som väljer lågprisresor med dagtåg. Som tältar och käkar medhavd, egenhändigt frystorkad mat och havregrynsgröt.


Ska vi skriva mer om frystorkat, om second hand och att lappa och laga?


------------------------------------------------------------------


Bild 345768


Fredagen den 14 november Lämning, snö och röj


Ja, det är inte vilken röj som helst. Så här på fredagen kunde det ju bli lite allt möjligt. Men det är ett pryl- och kartongröj. Ingalill blir helt vild: Bort med alla gamla prylar, pang bom, krossa kartongerna under fötterna. Tjong, packa in gamla testade prylar och fotoprover. Zwioing. Tejpa igen kartongerna. Och schmuck. Klistra fast adressetiketterna.


Idag har det kommit snö. Det är riktigt skönt med ljuset som kommer med snön. Hur mörkt kan det egentligen bli. Det blir bara kortare dagar i ytterligare en månad. Och då är snön räddningen. Nu när månen är full, eller nästan full, blir det en ljus natt. Sömnbesvär kan infinna sig, på grund av ljuset och fullmånen.


Det är lämning av decembernumret. Vår formgivare Eva sitter nere i Vaxholm och knåpar ihop skaljackstestet. Fem sidor. Tolv jackor. Det blir en sida med jack-illustration, rubrik, ingress och brödtext. Sedan fyra sidor med tre jackor på varje sida. Ni ser, vårt jobb är rena rama matematiken.


Nu slutar vi räkna. Ha en riktigt skön helg!// Erika


------------------------------------------------------------------

Bild 345769


7 november Fredag, sol, is och helg


Äntligen helg igen och solen lyser så gott därute. Eftersom kolleger varit hemma hela dagar och tvättat sängkläder efter småbarns magsjuka och min tonårsson ligger däckad hemma i hög feber gäller det att ladda med vitaminer och antioxidanter. Förstärkta fruktfat och solterapi ute mitt på dagen. Och så visuelisera: Jag är frisk, jag blir inte sjuk& Hur ska det gå? Vi ska vara friska nästa vecka så att det blir ett decembernummer. Med julklappar, skridskoprylar och allt.

Bild 345770


Och du som inte har nånstans att ta vägen i helgen, Ånnsjöns is är perfekt, varför inte ta nattåget upp till Ånn ikväll. Kanske ses vi där. Över en varmkorv.


------------------------------------------------------------------


Bild 3457714 november 2008 Wienerbröd med vanilj


Bosse Hylander kom på besök och visade produktnyheter från Didriksons och Viking. Didriksons kommer med en avskalad trelagersjacka med ventilation under armarna som kommer att kosta 2 000 kronor i butik i vår. Viking satsar på en gummistövel med kängkomfort i sulan. Och deras kängor får samma typ av gummi som det är i vinterdäck för bästa grepp.

Vi fick oss ingen känga, däremot ett helt berg med nygräddade wienerbröd. Snacka om att vi är lättflörtade. // ErikaBild 345772


------------------------------------------------------------------


Bild 345773

3 november Pärlor bland svinen

Bild 345774


Imorgon är det val i USA. Det blir ett historiskt val hur resultaten än blir.


Själv har jag fått göra många tuffa val den senaste veckan: höger eller vänster, kaffe och ostmacka eller rödvin och världens bästa lufttorkade skinka.


Sådant är livet till fots i Sierra de Aracena i spanska Andalusien, en och en halv timmes bussresa från Sevilla. Där vandrar man på gamla smuggelstigar kantade av oändliga grishägn.


Den lyckliga svarta grisen från Jabugo har av världens gourmetkockar utsetts till den allra godaste. Uppfödd endast på ekollon och gräs. Och det är sant. Även om jag inte är kock kan jag gå i god för det. Andalusisk valfrihet plus ekollon ger världens godaste lufttorkade skinka. // ErikaBild 345775------------------------------------------------------------------


31 oktober Isen ligger i JämtlandKalle skriver: Vinterkylan har nått Jämtland och isarna ligger på flera platser i länet. Små sjöarna och tjärnarna runt Östersund har lagt sig och det har redan åkts skridsko på Svartsjöarna i Marieby och Mosjön utanför Östersund. Även runt Bräcke ser det ljust ut med isförhållandena till helgen. Nulltjärn i Vålådalen ligger. Nordvästra delarna av Ånnsjön ser riktigt bra ut inför helgen med is hela vägen ut mot Granön. Nu är isen här och vi på redaktionen håller tummarna för en riktigt bra skridskosäsong.------------------------------------------------------------------

22 oktober Idag håller vi tummarnaBild 345776Erika skriver: Ikväll avgörs om vi blir Årets Tidskrift. Som det så vackert heter på Tidskriftsdagen. Vi är en nominerad tidning av tre i vår kategori. De andra två är Språktidskriften och Laga Lätt. Vi befinner oss nu i ett Stockholm som flödar i solsken. Nja, Kalle är kanske i Småland och köper en begagnad bil. Men så småningom på väg hit. Det är ju middag på Cirkus och sedan dags för utnämningarna. Så håll i tummarna!

------------------------------------------------------------------


Bild 345777


21 oktober Ånyo skiner solen!

Ingen is i sikte, snarare värmebölja, 12 grader visade balkongtermometern igårkväll just innan en hagelskur formligen anföll huset. Nu är det solsken och varmt igen.

Vi stressar som små bävrar på redaktionen, lämnar nummer 9 OCH vårt temanummer om foto som kommer ut ett par veckor efter nian bara. Kul att jobba med gamle redaktör Håkan Wike, han sitter här i Åre i samma hus så det är lättsamt samarbete.

En stressanledning är att vi åker till Stockholm igen imorgon, Cirkusgala, Årets Tidskrift vi är ju nominerade, som sagt. Vi är inte nervösa för vi är helt uppriktigt nöjda med att vara nominerade, men det är klart att det vore kul med en vinst...

Ödmjuka hälsningar Ingalill

------------------------------------------------------------------

Bild 345778

Tisdag den 7 oktober Erika skriver: Bilden på snön är från igår, men vårt publiceringsverktyg vägrade låta mig lägga in någon text. Kort och gott det är snö här. Idag skiner solen så snön ser bara vacker ut i kontrast mot höstfärgerna. Frågan är om man ska lägga om till vinterdäck. Ingalill frågade servicen på 118100 där man kan ställa vilka frågor som helst och svaret blev att enligt SMHI är det ingen risk för halka denna vecka men med vädret kan man aldrig veta...

------------------------------------------------------------------


Bild 345779

2 oktober skriver Ingalill:

Jag har varit på cykelsemester i Alperna. På väg utför en bergsväg i Luganotrakten hoppade låset igen av sig själv i bakhjulet. Jag förstod inte vad som hände men märkte naturligtvis att det tog tvärstopp. Jag hann dock trassla benen ur ramen innan cykeln välte och i en nanosekund eller två hängde jag likt fru Batman i styret. Sen hängde jag inte mer om man säger så. Jag rullade nedför en brant slänt och lyckades få stopp på rullningen i en buske. Så här såg jag ut efter olyckan på båten hem. Cykeln såg värre ut./ Ingalill


------------------------------------------------------------------


Bild 345780


Den sista september Nytt om vildkatten Figaro


Figaro har kommit tillbaka. Ni som läst vår blogg vet att jag tog hand om en nästan ihjälfrusen vildkattunge i november förra året, döpt efter Figaro i 1940-talets tecknade Disneyfilmer, han ser också på pricken ut som katten på Pussi-kattmatsburkarna. Tidigt i maj var han ute och friade och sprang bort. Trots annonser och sökande har ingen sett honom. Förrän sent i söndags kväll, fem månader senare då en granne 200 meter bort ringde. Nu är han hemma igen i form av ett benrangel med päls, ett väldans hungrigt och keligt sådant. // Erika

Bild 345781


------------------------------------------------------------------Bild 34578229 september Tälttestare, och så....

Idag kom våra testare Max Andersson och Erland Karlson och hämtade tunneltält. De är förstaårselever på Campus Åre och pluggar till Vildmarksguider och ska ut på paddeltur i höstfärgerna. Det ligger snö på fjälltopparna och kan bli riktigt kallt på nätterna. Bra förhållanden att testa ventilation och annat med andra ord. I vår kan du läsa om vad de tycker om tälten.


Andra bra nyheter är att vi... Nej, jag får inget säga än. Men om ett par dagar kan vi meddela vad vi firade idag - med finfika med liten kakbuffé á la Ingalill (hon valde ut sorterna på bageriet).------------------------------------------------------------------


Den 29 september Söndagslatte med Johanna och MaijaBild 345746Igår fick vi besök av våra Sisu-bloggare, ljusblå-bandet-paddlarna Johanna Davidsson och Maija Pukkila. De stannade till här i Åre på deras roadtrip genom landet. De föreläser och träffar folk här och där. Över en latte på Åre bageri berättade de om sina vedermödor längs paddlingen, att de glömt de flesta, och mestadels kom ihåg alla sköna stunder. Och båda är sugna på varsitt nytt långäventyr men vad är osäkert.

Närmast jobbar Maija med jultomten uppe i finska lappland, Karesuando. Den säsongen är begränsad. Johanna jobbar på butiken Uteliv i Linköping tills vidare. Kanske blir det vintersäsong i Tignes efter det

Kul att återse dessa gulliga tjejer. Till våren kommer en artikel om dem i tidningen. Nu puttrar de vidare i Maijas grå skåpbil ner emot Stockholm, sedan båt till Finland, sedan byts den ut mot släde och renar

------------------------------------------------------------------


Bild 345783


Onsdag 24 september

Röd höst

Låter som en titel på en deckare. Men nu handlar det inte om blod men väl om passionerad glöd. För hösten är som bäst exakt precis just nu och ni borde alla komma hit och andas. Luften är ljummen och klar och man blir hög av att vara ute. Det är rent magiskt. En helg i det här ljuset botar antagligen mången depression.

Fast man borde antagligen börja träna också.../Ingalill


------------------------------------------------------------------


Tisdag 23 september När det blir kallt tar naturen eld

Vy från redaktionen, öst, väst, sydväst, väst, norr och nordväst.

Bild 345784

Bild 345785------------------------------------------------------------------


Måndag 22 september


Så här kan det också vara när man jagar svamp. Man går och går och går i hundra timmar, upp och ner, längs bäckar, över myrar, tycker sig hitta de perfekta ställena, lutande slänt ner mot bäck, björkar, enbuskar, en mossbelupen sten, solen kommer in snett uppifrån, massor med löv på marken. Men trots det; inte ett napp. Man sätter sig ner och fikar. Det är ju i alla fall skönt att vara ute, solen lyser det är 19 grader varmt, dricker lite bäcksvatten, sträcker ut mig på rygg och ser i ögonvrån något bekant...

Jajamän, där var det några stycken! Så typiskt. Fast det var bara 14 små halvfuktiga grejer. Då tänker man; jamen jag tar med mig en ny sort hem i korgen. En skivling! Det kan vara en stolt fjällskivling, eller nåt annat delikat. Plockar några mystiska rackare, sällskapet är otroligt skeptiskt inställd till min fångst. Kommer hem och går ut på balkongen glad i hågen. Här ska ätas fjällskivling! Efter en halvtimme i solen tillsammans med svamp och guidebok inser jag att det antingen kan vara en av Sveriges giftigaste svampar, som efter 3-7 dagar kan ge svåra symptom och bestående njurskador, eller så kan det vara en god liten sak. Vågar inte chansa, utan köper svamp på Konsum för att spä ut den egna fångsten.

På måndag kommer jag till jobbet. Kalle har varit i södra Sverige över helgen och plockat tonvis med trattisar och vanliga kantareller! Och han behövde bara gå bakom huset. Men jag ger inte upp, vi har en eller ett par veckor till på oss i Åre. // Ingalill


------------------------------------------------------------------

Onsdagen den 17 september - Ingalill slagen av höstbacillen

Bild 345786


Antal ggr jag snutit mig idag: 44

Antal ggr jag nyst: ca 18

Antal ggr jag beklagat mig med gnällig röst: 12

Antal ggr jag gnällt över det vassa toalettpappret: 2

Antal ggr jag klagat på att jag inte känner någon smak och att kakor är bortkastade på mig idag: 3

Antal kakor jag ätit ändå: 4

Antal ggr jag luktat på Vallaväck-flaskan, bara för att känna lite lukt: 1

Antal ggr jag frågat mig varför jag är på jobbet överhuvudtaget: 14


--------------------------------------------------------------------

Bild 345787


Fredagshopp


15 augusti

Augustihelgen närmar sig - hoppiga och årstidstypiska känslor väcks ( det roligaste på jobbet idag, att fånga hoppighet med kamerans självutlösaren, ett gäng hopp blev det innan Ingalill och jag satte det på sista försöket). Suget efter kräftor, svampplockning och surströmming. Hallon-, hjortron- och blåbärssamlarinstinkten. Men nu riskerar allt dränkas i OS-feber.

Men jag kommer inte bänka mig framför OS-TVn i helgen. Jag är möbelbesatt inför flytt och kommer istället att leta mig igenom varenda loppis och auktion i Jämtland. Tänk om jag hittar några prisvärda Bruno Mathsson-kopior (att stava det lärde jag mig igår när jag sökte på blocket) till matstolar! Minst fyra måste jag ha. Våra nedärvda samlarinstinkter är så himla starka nu på sensommarn. // Erika

---------------------------------------------------------------------

Svamptankar

Torsdag 14 augusti

Bild 345788


Höstlikt och fuktigt, lämnings-, budget-, och lustiga frisyrtider. Vet inte vilket som är jobbigast. Kanske budgetmallarna ändå? Väntar på svampen, får höra av Erika att hon mött någon som varit ute i Björnen-trakterna att de hittat en kasse kantareller. Vill ut direkt men andra proffs säger att det är för tidigt. Såg ett inslag i morgonTV om svampplockning och soppar, skivlingar och andra fyndigheter, och mannen i rutan fick det att låta så lätt. Men när jag väl hittar en Karl-Johan som är så exklusiv att den serveras i pastasåsen på fina krogen, är den liksom utvuxen och lite upplöst i hatten, maskarna tittar förvånat ut och undrar om jag ska riva deras hem. Och det gör jag inte. Och hittar jag en skivling är den ändå inte ätlig visar det sig när jag kommer hem. Så jag håller mig till kantareller, lite förutsägbart men säkert. Fast i år ska jag ta mig tusan försöka hitta något annat också. // Ingalill

--------------------------------------------------------------------------------------------------

VI ÄR TILLBAKA

7 augusti Japp då är man igång igen. Lämnar en tidning just som idag, en skön rivstart efter semestern. Har också hunnit vara ute och ta nya bilder på mig till ledarsidan. Alla säger; det är så kul att du byter ledarbild i nästan varje nummer för alla andra har samma heela tiden. Jag förstår varför andra chefredaktörer har samma kort, för när man väl fått till ett bra vill man ALDRIG byta. Men jag svarar bara lite lamt; javisst är det trevligt, samtidigt som jag förbannar mitt påhitt och försöker gå lite avspänt framför Erikas kamera. UTAN att spänna händerna på ett konstigt sätt, blunda, ramla okull eller grimasera.

Bild 345789


Sen är jag i full gång med nästa års budgetarbete också, fast det får jag sköta på sidan om tidningsproduktionen. Var ute på byn på lunchen. Fullt med folk, en hel del cyklister förstås men också helt vanliga människor med ledighet i blick och solbrända kinder. Men som tur är har den värsta sommarhettan lämnat oss, faktiskt, så det går att leva på kontoret. För augusti blir en röjig månad med resor till kontoret i Stockholm titt som tätt, budgetar, cheferedaktörsmöten men också ett utomhusbröllop i Hagaparken och en helgtur till Chamonix. // Ingalill --------------------------------------------------------------------------------------------------

Bild 345790Ingalill, Erika och Kalle

-----------------------------------------------------


Bild 345791


Skatten vid regnbågens början och slut

Onsdagen den 25 juni


Vi testar tretton olika regnställ som är just olika. Någon jacka väger hela 600 gram medan den lättaste i samma storlek väger 270. Priserna varierar också. Från några hundralappar till nästan tre tusenlappar. Men det är ju ändå det som är kul, alla har sitt användningsområde. Det supertunna enkla som inte pallar en vinterstorm. Det tunga som pallar allt.


-Det här är ju en trend, ropar Lena. De lätta jackorna har envägs dragkedja i jacköppningen. (Det betyder att det inte går att öppna jackan nerifrån om man vill ventilera.) De tjockare jackorna däremot, de som funkar även vintertid, har tvåvägs.


Snacka om att vi snöat in oss på regnställ. Men när jag tittar ut genom fönstret ser jag en regnbåge som börjar och slutar i Produkthuset där vi sitter och jobbar! // Erika

-----------------------------------------------------

Bild 345792


Irländskt isländskt väder

Tisdagen den 24 juni


Till septembernumrets regnställstest och gummistövelsguide behövs regnruskiga bilder. Så för detta var dagens väder perfekt precis som i Irland. Eller Island. Man tröttnar aldrig på vädret. Man bara vänta ett par minuter så förändras det. I dagens styva kuling, med dramatiska vågor och vita gäss på Åresjön, med regn- och hagelskurar var förutsättningarna perfekta för ruskbilder. Tills kameran plockades fram.


Bild 345793


Då flyttade regnet tio meter rätt ut i sjön. Eller till andra sidan sjön. Och solen började skina. Andra i Åre uppskattade säkert detta... // Erika


-----------------------------------------------------Bild 345794


Praktiserande brorsdotter

2008 - 12/6


Hallå!


Här i pausen mellan notiserna jag håller på att skriva, fick jag som uppgift att skriva ett blogginlägg. Skryta med att jag är praktikant här på Utemagasinet i Åre, ungefär. Fast praktikant och praktikant, mer en brorsdotter till stackars Ingalill, som hänger på hennes redaktion och skriver lite sådär halvflummiga notiser om fisk, typ.


Nä, ärligt talat så skrev jag en ganska bra notis om fisk, faktiskt. Haha.


Nej, skämt åsido. Jag heter Klara och är 15 år, och har praktiserat på redaktionen denna vecka. Jag bor i Luleå, så jag beger mig av imorgon igen. Vad jag har åstadkommit på tidningen denna vecka är att jag skrivit några notiser, som kommer att komma ut på hemsidan en efter en, och sedan i tidningen också om jag fattat rätt.


Har varit i Åre några gånger förut, en väldigt vacker stad. Jag har haft det mycket trevligt, Ingalill är väldigt söt och trevlig. Sjyst start på sommarlovet. Hade lite svårt att komma in i rätt dygnsrytm i början, men nu är jag lika pigg som Pippi Långstrump i hennes bästa dagar. Får se hur länge den goda trenden håller...


Grymt mycket beröm till redaktionen, som verkar extremt flitiga, och för att de varit så schyssta och välkommande. Man får liksom en mysig familjekänsla då man glider runt här på redaktionen. Trevligt folk! J


Over and out!

Klara, a.k.a Lillfisen


-----------------------------------------------------

Bild 345795


Och jag som trodde Irland var platt

Torsdag 12 juni


Tillbaka från en veckas jobb- och nöjesresa på Irland. Totalt slut, genomförkyld och med ömmande lårmuskler. Jag gick nämligen nerför ett av deras högsta berg i förrgår. De är inte höga - omkring tusen meter. Men de reser sig rätt upp ur havet och är därför minst lika imponerande som våra.

Bild 345796


Till detta serverades gediget irländskt väder, inget som tråkar ut en. Tre äkta irländare i sällskapet. Och inte vilka som helst. VDn för Cascade Designs, Joe Swiney, som numera bor i Seattle i USA. Företaget tillverkar friluftsmärkena MSR (kök, tält), Platypus (vätskesystem), Therm-a-rest (liggunderlag) och Seal line (vattentät förvaring). Därtill fotograf George, var det Jackson?, som är naturfotograf och bara plåtar svartvitt. Och guiden Neil O’Leary från trakten där vi var på södra Irland, vid Kerry och samhället Dingle.


Vi som var med på vandringen var en handfull journalister från olika europeiska länder och produktutvecklare på Cascade Designs. De visade oss flera intressanta nya prylar. Och en riktigt intressant produktnyhet. Som vi förbjöds skriva om innan den släpps på mässan i Friedrichshafen i juli. Men jag kan avslöja att den förhöjde komfortfaktorn på turen betydligt för min del.

Bild 345797


Tio meters sikt, regn, styv kuling. Men på nervägen såg vi den vackra branta kuststräckan. Och från bussen vita sandstränder med surfare i de långsträckta vågorna. Och se, en av de fina dagarna fångade jag min första lunnefågel.


// Erika


-----------------------------------------------------

Appe heter han

Onsdagen den 28 Maj


Bild 345798


Han var en av de första männen jag lärde känna när jag kom till byn, Åre alltså. Och jag tyckte alla gubbar hette Pocke, Nalle, Bubbis, Bulan, Rasta, så den här då som heter Appe. I början hade jag mest svårt att skilja på Pocke och Appe, konstigt nog tycker säkert de som känner dem bägge. Men nu har jag lärt mig att det är Pocke som har en sommarstuga på Gotland. Och Appe är den jag har i koppel ibland när hans husse och matte är bortresta. Som idag denna lugna onsdag. Kalle är på Island och åker skidor. Jag spånar idéer till hösten, kanske ett one-shot som det heter, en extra tidning man ger ut som får ligga lite längre än de vanliga numren och som har något slags tema. Som Amelias bröllopsspecial, fast där slutar sen likheterna./Ingalill

-----------------------------------------------------

Fredag den 16 maj. ÅTERKOMSTEN


Bild 345748


Vi närmar oss skolavslutningstider men här lär vi få sjunga;


” Blåvita flickben i snödrivan står,


niger och säger att nu är det vår...”


för tro det eller ej, det kom en dm inatt. Det är dags för årets återkomst av vintern. Det är helt vitt och minus uppe på fjället. Fast egentligen är ju det mer som det ska än när det var grillafton förra fredagen, närmare 20 grader varmt och folk blev som tokiga och plockade fram grillarna och den välbekanta doften av grillolja spred sig över nejden. Nu rostar de lite sorgligt under snön för vem orkar ta in utemöblerna när man släpat ut dom?


På söndag ska en son på studentbal. Flickor i bara ben och dito axlar. Skulle tro det blir till att vara snabb med kameran för att hinna få minnesbilder till familjealbumet från röda mattan. Det lär ju bli en snabb promenad i år för på söndag kan det bli snö igen...


På tidningen allt lugnt. Har levererat nr 5, fått reda på att nr 3 sålde jättebra och snart har vi slut på nr 2. Nu jobbar vi med nr 6 och 7./Ingalill


-----------------------------------------------------


Det gör ont när knoppar snötäcks

Onsdagen den 14 majBild 345799Träden har som tur är hunnit slå ut. Och isen på Åresjön har gått. Tussilagon har sedan länge lyst med sin närvaro gult och glatt i dikena. Till och med påskliljor och andra lökar blomma för fullt. Och Fredrik Sträng har bestämt sig för att bestiga K2, också ett slags knoppande tycker jag. Han gör det för barnens skull (läs nyheten på startsidan).

Men så idag kom bakslaget. I morse fick jag leta fram borsten för att få bort över en deci med blötsnö från bilskrället. Och alla de näpna gulgröna färska skotten på träden täcktes av kallklibbig nysnö. Burr, de har ju inga mössor att ta på&

Så här framåt eftermiddagen har det mesta tack och lov regnat bort. Här på redaktionen är vi ändå ganska nöjda med att ha planerat för nästan hela året, och en hel del av nästa års nummer av tidningen. (Kanske kommer en artikel om de sju kontinenternas näst högsta toppar, av Fredrik Sträng, heja Fredrik!)Vi har beställt en massa nya prylar till tester. Regnställ, gummistövlar, låga vandringskängor, tunneltält, med mera, med mera. Även om vi inte börjat skicka tillbaka vinterns prylar så finns det i alla fall i bakhuvudet på oss. Imorgon, det blir nog imorgon.

// Erika

-----------------------------------------------------

EN STOR LYCKLIG FJÄLLFAMILJ

FREDAGEN DEN 25 APRIL

Bild 345800


Vi ler fortfarande som fån och går mest omkring och myser. Som dagen efter en riktigt bra fest, när alla har haft skoj, och det fortfarande finns mycket att skratta åt och gå igenom. -Fy tusan vilket bra kalas det var! Jag pratade med Johan Davidsson, på TV Åre, som var där och filmade och han flinade också fortfarande och längtade efter nästa år.

-Bara en sån sak att alla hälsade på varann, när man kom in på fjällstationen i Storulvån morsade man på alla, det var otroligt skön stämning, tyckte han.

Så den gamla goda turkulturen att alltid hälsa på varann och som togs in i huset var också en bidragande orsak till känslan av ”stor lycklig fjällfamilj”.

Erika och jag hade också en slags inbyggd barometer i Kalle och hans luva, för ju längre bak mössan satt på Kalles huvud, desto bättre kalas. Och på lördageftermiddag när Kalle hälsat på i Helsports tältby var det knappt att mössan satt kvar. Ja se det var ett riktigt bra kalas!

//ingalill

-----------------------------------------------------

NU ÄR FJÄLLFEST I FULL GÅNG HÄR I STORULVÅN

Torsdagen den 17 april


-Det är så fint häruppe, säger Ingalill på en knastrig telefonlina från Storulvåns altan i söderläge.

-Här bakom är en hel tältby. Solen skiner och snart drar vi ut på en tur. Skynda dig hit!

Jag ska bara& Säger jag och kan inte längre förstå varför andra saker hamnat på min priolista idag.

-Och Kalle går omkring här och myser.

Han har jobbat som en iller i månader - från idé till premiär av Fjällfest.

-Den stora festen blir på lördag kväll när Dogge spelar, avslutar Ingalill.


-----------------------------------------------------

NU ÄR DET FJÄLLFEST MED DOGGE DOGGELITO

Onsdagen den 16 april

Kom och träffa oss i Storulvån! Kom och skida! Klättra! Stuffa till Dogge Doggelito!

Bild 345801

Pust! Har just gjort klart nummer 4 som kommer ut i början av maj. Där är det vandring och paddling som dominerar. Men i verkligheten är ju snö som gäller. Nu packar vi bilarna och drar dit. Vi har fixat bra väder. Och vi har skaffat hit skidor och pjäxor till toppturer som ska ut och testas på Getryggar och Snasahögar där uppe. Kanske på och under dina fötter!

-----------------------------------------------------

TÄND ETT LJUS FÖR ENGLA KLOCKAN NIO IKVÄLLBild 345802Idag går det inte att tänka på något annat. Hela vårt land är som förlamat av nyheten. Vad kan man göra? Någon kom på idén att via bloggar, mail och sms sprida uppmaningen att tända ett ljus för en liten ängel ikväll klockan nio. För tioåriga Engla från Stjärnsund. Men även för hennes mamma och pappa, övrig familj, släkt och vänner. För alla som letade efter henne medan hon var saknad. Och för de liv som inte kommer att släckas nu när mördaren är gripen.


-----------------------------------------------------

FREDRIK STRÄNG BERÄTTAR OM DET ÄR LÄSKIGT ATT KLÄTTRA PÅ EVEREST

Onsdagen den 9 april 2008

Vi får så underbara brev hit till redaktionen, det här är från tolvåriga Linn. Och självaste Everest-veteranen Fredrik Sträng är snabb att svara:

Hej!

Jag heter Linn och jag undrar om det känns läskigt att klättra upp på ett högt berg? Jag ser på programmet i TV om Mount Everest när jag kan och hur känns det att vara på Mount Everest?

Jag frågar för att jag är nyfiken och inte för att jag vill upp på berget om ni undrar.

Hälsningar Linn 12år

Hej Linn!

Tack för din fråga! Jo, det kan vara läskigt ibland på världens högsta berg. Det som jag tycker kan göra berget läskigt är när folk gör sig illa eller sätter sig i en situation där de har svårt att komma ner utan andras hjälp. Att rädda människor uppe på denna höjd och att ta hand om folk som mår dåligt är inte bara jobbigt utan kan även vara ett farligt arbete. Det andra som kan vara lite läskigt är när vädret är så pass dåligt att man kan tvingas bli kvar en länge tid i ett läger högt uppe på berget där vindarna piskar tältduken hela natten.

m.v.hBild 345803

Fredrik Sträng

-----------------------------------------------------

Vi firar av Emma fredagen den 4 april

Sista dagen på praktiken är snart slut. Efter två veckor med nyhetssökande, bildletande, fotojobb och en hel del skidåkning. En bättre praktikplats har jag svårt att tänka mig.

Jag har åkt skidor i strålande sol på skutan, längd i Ullådalen och i Björnen samt icke att förglömma en skön fika vid Fröå Gruva när Erika och Lena skulle prova ryggsäckar. Det blev mest fika och skvaller.

Idag har redaktionens tjejer varit på lunch. Jag blev bjuden. Hur många har blivit bjuden på lunch på sin praktikplats? Inte många kan jag tro.Bild 345749I kväll är det dock dags för att se filmen Varg. Och i morgon blir det mer skidåkning. Det kanske inte är så synd om mig ändå. På söndag bär det österut till Sundsvall och den bistra verklighetens B-metod. Men det kan säkert bli intressant.


Och förresten. Jag har gjort grejer också, inte bara glassat i solen.


Tack Ute & Åka + Håkan och Lena!


Snart fd praktikant

Emma Rodling


-----------------------------------------------------

April april din dumma säl...tisdagen den 1 april 2008

Hittade ett roligt aprilskämt i Västerbottens Kuriren om att sälar förirrat sig upp på E4:an. Fast det visade sig att det inte var något skämt. Vi har ett litet skämt på hemsidan fast det blev ärligt talat inte så kul. Erikas humor är inte bättre än sådär. Fatta hur kul jag har det på jobbet.

Idag kom Erika in, efter att ha ”testat” säckar ute på fjället i tre timmar och klagade;


Bild 345804


-Och hjälp så varmt det var i solen&

Kalle och jag tittade inte upp från tangentborden utan hummade bara knappt hörbara svar;

-Men oj vad synd om dig.

Påsklovet är definitivt över och byn har tömts på de stora folkmängderna. Nu vågar man sig ut igen i butikerna för att handla mat, det ekar tomt i kylskåpet efter de senaste dagarnas hysteri i byn. Fast det har varit skoj också. Själv har jag druckit champagne med Ingemar Stenmark i helgen. Förvisso inte bara han och jag men ändå. Sonen Olle slog honom i en skojtävling och vann 1 980 gram kexchoklad. Så det blev inte bara ägg i helgen utan en hel del choklad också.

Hälsar Ingalill


-----------------------------------------------------

Glad påsk! Torsdagen den 20 mars


Det är den tidigaste påsken jag någonsin upplevt. Och någon sa att den inte kommer att ligga lika tidigt på över tvåhundra år.

Men jag tror många uppskattar tajmingen - i alla fall alla som rest till fjälls där himlen aldrig varit blåare och det finns mängder av snö och de kalla nätterna gör den skidvänlig. Det var faktiskt -18 grader hos mig i Duved i morse.

Nu tar vi oss lite ledigt. Efter att precis ha gjort de sista små ändringarna på vårt aprilnummer, kajakspecial. Dags att njuta av en riktigt go och gla påsk! // Erika


-----------------------------------------------------

Tisdagen den 18 mars - En egen lite Oscargala

Firmafest hos oss innebär Hjemmet Mortensen Award, en egen liten Oscargala med nominerade och priser. Det var väl inte precis Sean Penn som delade ut priserna men väl våra egna små chefer. Det var årets text, bild, omslag, tidskrift, resultat o s v. Och det blev storslam för Utemagasinet, milt uttryckt. Kalle vann årets text och bild, alltså två olika priser för sin artikel om Kanada som verkligen är bra, och så vann vi Årets Tidskrift igen, för andra året i rad och det är lite malligt för i juryn till det sitter crediga tidningsmänniskor. Sen vann vi årets omslag också med vår favvoomslagspojke Erik Ahlström.


Bild 345805


Så gissa om vi chefade på dansgolvet den natten. Erika (och jag) syntes hoppa jämnfota och skrika till Imperiet och Hives, Kalle sågs vända ner Sandra Pärn från marknadsavdelningen i brygga på dansgolvet. Ja det blev en fest vi sent ska glömma. Dagen efter var det Vildmarksmässa, så de lätt spända vaderna fick ingen vila, ej heller rösten utan det blev tre dagars arbete i mässmiljö. Nu sitter man här och det är PÅSK, det är kallt och ljust och vitt överallt och så vackert att man bara vill lämna datorn och gå rakt ut. Med solglasögonen och skidor på. Det är ljuvligt./Ingalill


-----------------------------------------------------

Kärlek, mums och gulliga chefer (onsdagen den 12 mars)


Ja det är temat för dagen i Åre, hur märkligt det än kan låta. Kärleken ja förutom att den ständigt finns närvarande, till fjällen, tidningen, och varann så har vi idag firat med ett gäng kärleksmums. ( Dom heter så på Åre Bageri, chokladrutor med kokosflingor på.) Vi firade ett husköp, Tobias gogglesbränna och att en cykelbilaga var färdigproducerad av Håkan Wike. Vi ( läs;jag) var grymt sötsugna efter lunchen på recept då vi träffat Håkan Nyström från Klättermusen, han hade kört stenhård proteindiet i tre veckor, var smal som en vandrande pinne och pratade oavbrutet om lösgodis. ( Själv har jag bantat en gång i livet, med Center, chokladrullar. Jag och en kompis åt inget annat i några dagar, man blev otroligt less så man åt ju allt mindre för var dag som gick. Så det funkade på ett sätt.)Bild 345806


Gulliga chefer, det handlar om mig förstås. Läste en artikel om att ju trevligare chefer man har desto friskare personal. Jag klippte ut den för säkerhets skull och klistrade upp den på min bokhylla så att ingen ska missa det faktum att deras chef är himla gullig.

-----------------------------------------------------

Måndagen den 3 mars

Bild 345750

Solen går ner. Klockan är halv sex och det är underbart mycket snö här i Åre. Över metern i terrängen. Men det blåser. Molnen blåser sönder i kanterna. Luften biter i huden. Den här veckan är det sportlov här och Patrik och Ingalill passar på att ta ledigt för att åka skidor med sina barn.

Bild 345807

Vi planerar för fullt inför Vildmarksmässan och skidtesten är på gång. Det står fullt med avlånga kartonger vid prylhyllorna. Kartonger som lätt rasar i dominomanér. Nu är ljuset blått ute, dags att släcka ner för dagen.


-----------------------------------------------------

Tisdag den 26 februari


Stormen har bedarrat. Idag får stockholmarna äntligen tillgång till hela Skutan efter att det blåst så hårt i några dagar att liftarna inte kunnat öppnas ända upp på toppen. De kom i lördags konstaterade vi årebor som gjorde ett försök med piståkning i helgen, mer kö än åkning. Vi fikade tre gånger bara på förmiddagen och med varm hand överlämnade vi sen backarna till de söderifrån komna gästerna. Vi vallar längd- och turskidor istället. I Trillevallen brukar spåren vara fina och man kan åka ut till Ytterstvallen, en liten samling gamla fäbodar på en öppen kulle med vidunderlig utsikt över fjällen och framförallt riktiga frasvåfflor, som gräddas i gamla jättetunga våffeljärn. Det är inte många sportlovsfirare som hittar hit, dessvärre, för det finns gott om plats.

Bild 345751

Annars är det som vanligt på kontoret. Mycket att göra för alla just nu, det är mässa om två veckor, och i samband med den firmafest i Stockholm med dresskod: mörk kostym.

”Det blir precis som vanligt, vi lantisar spökar ut oss i bästa konfirmationskostymerna, men det kan man ge sig tusan på att när man väl är på kalaset har stockholmarna jeans och t-shirts på sig. Dyra förstås, men det fattar ju inte vi.”

Så sa Kalle när vi läste inbjudan. Erika och jag log i mjugg för vi vill så gärna se Kalle i sin mintgröna kostym från konfirmationen.

-----------------------------------------------------


Torsdagen den 21 februari


Bild 345808


Det är vår! Det är så himla härligt och för första gången i år äter jag lunch på terrassen. Och i samma stund slår det dåliga klimatsamvetet till: Det är för tidigt. Det är så konstigt väder. Det är klimatförändringarna. Just innan jag tänkt tanken färdigt bestämmer jag mig för att nu är det ta mig tusan slut med dåligt klimatsamvete. Istället tänker jag ha gott klimatsamvete. När jag tar bussen eller cykeln istället för bilen. Varje gång jag sopsorterar och köper ekologiskt eller lokalt eller både och. När jag åker längd hemifrån min dörr istället för att ta bilen till gymmet. De gånger jag tar tåget istället för flyget till Stockholm. Det är samma förhållningssätt som till det halvfulla glaset snarare än till det halvtomma glaset. För våren är till för att njutas!

Med Gott Nytt Samvete!

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!