Trailrunning

Icebug West Coast Trail firar 10 år – ett lopp för både löpare och vandrare

Mellan den 1-3 september samlas nästan tusen deltagare i Bohuslän och tillryggalägger 7,5 mil tillsammans. I år firar omtyckta Icebug West Coast Trail 10 år och det väntas löpare och vandrare från hela världen. Den som inte vill få upp flåset kan ägna sig åt bland annat utomhusbio på stranden, musik, kids camp med krabbfiske och food trucks.

UTE testar: tre trailskor

Skog, fjäll, grus – och asfalt. Vi har testat tre snabba trailskor för att se hur väl de presterar på olika underlag: Saucony Peregrine 12, Merrell MTL MQM och On Running Cloudvista.

Lätta steg runt Rogen

Rogenområdet i Härjedalen bjuder på både knixig blocksten och lokal playa med kristallklart vatten. Utemagasinets Linus Meyer med sambo drog på sig trailskorna och sprang från stuga till stuga. 

3 utmaningar: Öka pulsen i mars

I genomsnitt har svenskens veckodos av ansträngande aktivitet minskat rejält under pandemin. Därtill sitter vi på rumpan 40 minuter mer varje dag. Så, vad passar bättre än att möta mars i löparskor? Uteliv och flås, två flugor i en smäll.

UTE testar: Lätta pannlampor för löpning

Kompakt mörker? Med en lätt och pålitlig pannlampa kan du springa stig, åka längd eller gå i skogen även efter klockan 16. Vi har testat fyra lampor i den populära mellanklassen, med ljusstyrkor på mellan 400 och 750 lumen.

Test: Lätta skor för vandring och löpning

Vandra eller springa? Är packningen nätt och terrängen rätt, kan du med fördel välja lätta skor för vårens och sommarens äventyr. Vi har testat tolv tåliga modeller och korat hela tre vinnare. AV: FREDRIK ÖLMQVIST, FOTO: MATTIAS FREDRIKSSON

Pylguide: Öka pulsen i kylan

Spring genom snöfall, över is och slask, med smart och tålig utrustning. Det mesta funkar lika bra i längdspåret och på skridskoisen.

Fråga UTE: Träning inför trailresan?

Jag, min fru och vår 17-årige son har bokat in oss på en trailrunning-resa i augusti, vi ska springa med en grupp på Mallorca i fem dagar. Vi har alla sprungit på motionsnivå i många år och även deltagit i några lopp (asfalt, upp till halvmaraton). Vad ska vi tänka på i träningen framöver för att komma så förberedda som möjligt till bergen? /Stefan