Turskidor

UTE testar: Turskidor

Hitta rätt turskida, som bär dig över vida fjäll och fluffig snö. Som biter på isiga skråbranter och ger spänst i steget. För att du ska hitta favoritskidorna för turåkning har vi testat tio modeller, anpassade för allt från lättare dagsturer till långturer med tung packning.

Ledkryssa – fem fina turer

Packa pulkan eller ryggsäcken och ta sikte på nästa kryss. Här tipsar vi om fina turer för äventyrare med tält och kök, liksom lyxlirare som föredrar fjällhotell. Bästa utrustningen är rejäl, vädertålig och hållbar.

GUIDE: Så väljer du rätt turskida

Bra turskidor är själfulla. När du låter dem glida över vidderna, trycker till och vinklar dem – då svarar de. Skärningen, uppbyggnaden och träet i kärnan ger skidorna liv. Ett tryck till, de svänger, framdelen lyfts upp och de flyter ovanpå snön. Här är en tipsig miniguide till hur du väljer rätt.

Njutarturer i Grövelsjön

Söker du en maffig naturupplevelse i välpreparerade spår, hellre än tokhöga toppar och branta åk? Då har vi platsen för dig. Häng med på njutarturer i Grövelsjön, med varannan fika i Norge och varannan i Sverige.

7 Stugturer i svenska fjäll

Omfamna vintern med turskidor på fötterna, termos i ryggsäcken och nästa stuga som hägrande delmål. Här listar vi sju favoritturer i svenska fjäll, från Rogen till Abisko.

5 fina turtips med turskidor

Packa pulkan eller ryggsäcken och ta sikte på nästa kryss. Här tipsar vi om fina turer för äventyrare med tält och kök, liksom lyxlirare som föredrar fjällhotell.

En frasig våffeltur på skidor

Säg våffelstuga och även den mest motvillige skidåkaren lär få fart på påkarna. Häng med Utemagasinet på en frasigt läcker tur till Vita Renen i Edsåsdalen. Av: Lena Hedman och Erika Enequist

6 tips: Så väljer du skidor för skog och fjäll

Hitta rätt turskida, som bär dig över vida fjäll och fluffig snö. Som biter på isiga skråbranter och ger spänst i steget. Skärningen, uppbyggnaden och träet i kärnan ger skidorna liv. Här är sex saker som du ska tänka på inför ett köp. AV: ERIKA ENEQUIST & LENA HEDMAN

8 charmiga vinterpärlor

Drömmer du också om snötyngda granar, vita vidder och blanka isar? Här tipsar vi om åtta resmål i Sverige, som förenar vintrig charm med magisk natur och häftiga äventyr. TEXT: ANTON FURULAND