Vandring

6 tips: Så hittar du rätt ryggsäck

På vandring mellan stugor eller med lätt tältpackning ska allt du behöver pulas ner i ryggsäcken. Här är checklistan du behöver inför ett köp.

Tre par kängor

10 tips: Hitta rätt känga

Bra kängor, som omsluter foten bekvämt, gör vandringen både trygg och rolig. I Utemagasinet nr 3 (i butik nu!) finns årets skotest med både lättare modeller för snabba steg och stadigare som klarar oländig terräng och tyngre packning. Här är en checklista med allt du ska tänka på inför ett köp.

Merrell Hiking Club inspirerar kvinnor att vandra

Vandringsintresset ökade mycket under pandemin, särskilt bland kvinnor. Nu vill företaget Merrell bryta ned de barriärer som är vanliga hos nya vandrare. Det ska vara enkelt att vandra – det är kärnan i det nya initiativet Merrell Hiking Club.

Vandra i Sverige – STF lanserar nya signaturleder

2019 utsåg Svenska Turistföreningen (STF) 12 signaturleder i Sverige för att underlätta klimatsmarta naturupplevelser och för att fler ska kunna uppleva vandring. Nu är signaturlederna uppdaterade och STF lanserar fem helt nya leder

Nya böcker om vandring: Till fots, Sarek och Bohuslän

3 nya böcker: Boosta ditt vandringssug

Det våras både här och var – bland annat i bokhyllorna. Behöver du vandringsinspiration? Här tipsar vi om tre nya titlar som blickar mot vandringssäsongen.

Vems är stigen– vandrarens eller cyklistens?

Vandrarna var först, helt klart. Men nu finns cyklisterna här – och vissa av dem älskar fjäll och skogar. Kan vi samsas om stigarna? Utemagasinet dyker ner i en rätt geggig konflikt och upptäcker att det redan finns lösningar.

Krönika: ”Som om de ägde skogen”

Vad gäller egentligen för vandrare när det vankas jakt? Vår krönikör Karin Fingal har fått sig en insikt: ”Gör inte som jag. Värna inte främst allemansrätten. Respektera istället markägarna. För det är faktiskt markägarna som gör allemansrätten möjlig.”

Ny led i Lofsdalen prisas

Härjedalens kommuns tillgänglighetspris 2021 går till Lofsdalsfjällens turistnäring ekonomisk förening (LTEF) – och skälet är den nya Panoramaleden som stod klar till sommaren 2021.