Vandring

Vandra längs historiska leder

Alla stigar och leder har förstås sin egen historia, men vissa ruvar på en extra rik ­berättelse som ger vandringsupplevelsen en ytter­ligare dimension. Vi har valt ut tre spännande turer i Sverige, som ger dig både natur- och kulturupplevelser.

So long Yosemite

Kilometerhöga granitväggar, skvalande vattenfall, uråldriga jätteträd och en kakafoni av djurläten. Utemagasinet checkar in i Yosemite nationalpark, Kalifornien, och genomför Plan C.

10 drömturer: Vandra runt ett berg

Berg. Fjäll. Pampiga massiv med hägrande toppar i skyn. Men, måste man alltid ta sig upp på dem? Satsa på en rundtur nästa gång, och njut av bergets alla sidor och nyanser. Här kommer tio utvalda tips, i Norden och Alperna.

Så firas vandringens dag

Imorgon, lördag den 9 september, är det dags för årets upplaga av Vandringens dag som Svenska Turistföreningen (STF) uppfann 2019. Syftet med dagen är att fånga upp det stora vandringsintresset, sätta fokus på vikten av tillgängliga lokala turer, aktiviteter och utflykter.

Ute testar: Kängor för sköna turer

Bra kängor, som omsluter foten bekvämt, gör vandringen både trygg och rolig. I detta skotest finns både lättare modeller för snabba steg och stadigare som klarar oländig terräng och tyngre packning. 

32 vandringar i Sverige

Hört talas om Gränsleden eller Finnskogsleden? Vårt land ruvar på tusentals preparerade mil för vandringssugna. På lördag firar vi Vandringens dag och här tipsar vi om ikoniska rutter och spännande doldisar, från norr till söder.

Med rullstol på S:t Olavsleden

I en veckas tid har Anders Andrae varit ute på pilgrimsleden S:t Olavsleden. I en vanlig rullstol med ett avtagbart extrahjul har han undersökt hur leden fungerar för människor med olika funktionsvariationer. Med sig på turen hade han Linus Palmquist, guide och instruktör inom friluftspedagogik.

Dags att fira vandringen

2019 instiftades Vandringens dag av Svenska Turistföreningen och i år är 9 september datumet som gäller. Från söder till norr arrangeras olika event – vi tipsar om tre.