Paddling

Boka med appen, lås upp och in och svettas – i nya Bastumat

Först kom Kayakomaten – nu kommer Bastumaten. Bastumat by Kayakomat är liksom sitt syskon en obemannad station med sjönära läge redo att bokas via en app, låsas upp och svettas i. Den första Bastumaten öppnar den 26 mars på vid Pampas Marina i Solna.

3 eventtips: Boka in en naturlig folkfest  i vår

Hur ser ditt äventyrsår ut? Fira friluftslivet genom att boka in några härliga utedagar med likasinnade. Kanske vill du förkovra dig i paddling eller buschcraft, utmana dig själv på fjället – eller bara insupa atmosfären på en festival i en hängmatta? Här är tre av vårvinterns friluftsiga folkfester. 

Uteliv: David paddlar till 5122 öar

När livet blev tufft väcktes en dröm om havet. Paddlingen blev läkande och nu vill David Sandberg Hjelm nå varje ö i Stockholms yttersta skärgård. Av 5122 har han 761 kvar.

8 hållbara friluftstips

Hållbart friluftsliv, vad innebär det? Någon klar mall finns inte men en del destinationer, arrangörer och varumärken har kommit längre än andra i sitt miljötänk. Här har vi samlat friluftstips som håller i längden – och förhoppningsvis ger ringar på vattnet.

Utforska en kanotled i oktober

Glid in i hösten på vackert inlandsvatten. Med kanot kan du tyst uppleva skogarnas och strändernas djurliv. En utstakad kanotled tar dig ofta förbi platser med stora naturvärden och intressant historia. Packa sovutrustning, god mat, kanske en god vän. Och glöm inte kikaren.

Friluftsbaba: ”Jag vill få fler att fundera”

Friluftslivet är en plats där relationer kan byggas – men idag är det inte öppet för alla. Det säger Vahid Demic, som för två år sedan blev @friluftsbaba på Instagram för att göra något år saken. Utemagasinet möter honom i ett regnigt Vättlefjäll.

Det flyter på rogen

Vissa vandrar, andra paddlar. Rogenområdet i sydvästra Härjedalen bjuder in till bådadera, med sin unika labyrint av sjöar och vattendrag. Men varför välja? Utemagasinet går på tur i Gränslandet med packrafts i ryggsäckarna.

Sveriges första HBTQIA-paddling

De två företagen Fjällkajakcenter och Fjällanda vill verka för mer mångfald och inkludering i friluftslivet. 16 juli på Ottsjön, strax utanför Åre, arrangerar man i den andan Sveriges första regnbågspaddling.

UTE testar: SUP-brädor för turpaddling

Att stå upp och paddla är mer populärt än någonsin i Sverige – och då menar vi inte bara lättsam strandlek. Utemagasinet har testat sex sup-brädor för turpaddling och de stora äventyren.