Paddling

8 hållbara friluftstips

Hållbart friluftsliv, vad innebär det? Någon klar mall finns inte men en del destinationer, arrangörer och varumärken har kommit längre än andra i sitt miljötänk. Här har vi samlat friluftstips som håller i längden – och förhoppningsvis ger ringar på vattnet.

Utforska en kanotled i oktober

Glid in i hösten på vackert inlandsvatten. Med kanot kan du tyst uppleva skogarnas och strändernas djurliv. En utstakad kanotled tar dig ofta förbi platser med stora naturvärden och intressant historia. Packa sovutrustning, god mat, kanske en god vän. Och glöm inte kikaren.

Friluftsbaba: ”Jag vill få fler att fundera”

Friluftslivet är en plats där relationer kan byggas – men idag är det inte öppet för alla. Det säger Vahid Demic, som för två år sedan blev @friluftsbaba på Instagram för att göra något år saken. Utemagasinet möter honom i ett regnigt Vättlefjäll.

Det flyter på rogen

Vissa vandrar, andra paddlar. Rogenområdet i sydvästra Härjedalen bjuder in till bådadera, med sin unika labyrint av sjöar och vattendrag. Men varför välja? Utemagasinet går på tur i Gränslandet med packrafts i ryggsäckarna.

Sveriges första HBTQIA-paddling

De två företagen Fjällkajakcenter och Fjällanda vill verka för mer mångfald och inkludering i friluftslivet. 16 juli på Ottsjön, strax utanför Åre, arrangerar man i den andan Sveriges första regnbågspaddling.

UTE testar: SUP-brädor för turpaddling

Att stå upp och paddla är mer populärt än någonsin i Sverige – och då menar vi inte bara lättsam strandlek. Utemagasinet har testat sex sup-brädor för turpaddling och de stora äventyren.

3 paddeläventyr i sommar

Att ”sommaren är kort” är en minst sagt sliten svensk fras, men också väldigt sann. Ha detta i åtanke när du de kommande månaderna tar varje paddlingschans du får, från korta spontana dagsturer till längre äventyr i älvar och skärgårdar.

23 äventyrliga resmål i Sverige

Trampa, paddla, vandra, rid och åla – sommarsverige kryllar av spännande äventyr för den som vill utforska naturen. Här är 23 förslag som passar hela familjen.

5 fina höstturer för paddlare

Semesterdagar kvar? Förlägg en höstweekend i nya paddelvatten, med egen eller hyrd kajak. Här kommer fem förslag som inte gör dig besviken.