Längdskidor

Drömspår – Sveriges härligaste skidåkning

Idag lanseras ”Drömspår”, en inspirationsbok som visar vägen till Sveriges finaste längdskidåkning. Bakom boken står Roger Borgelid, fotograf och mångårig medarbetare på Utemagasinet. Vi tog oss en pratstund och fick veta vad ett drömspår faktiskt är – och vilket spår han älskar allra mest.

3 eventtips: Boka in en naturlig folkfest  i vår

Hur ser ditt äventyrsår ut? Fira friluftslivet genom att boka in några härliga utedagar med likasinnade. Kanske vill du förkovra dig i paddling eller buschcraft, utmana dig själv på fjället – eller bara insupa atmosfären på en festival i en hängmatta? Här är tre av vårvinterns friluftsiga folkfester. 

Njutarturer i Grövelsjön

Söker du en maffig naturupplevelse i välpreparerade spår, hellre än tokhöga toppar och branta åk? Då har vi platsen för dig. Häng med på njutarturer i Grövelsjön, med varannan fika i Norge och varannan i Sverige.

5 skäl att boka Skida med UTE!

28–30 januari är det dags igen för Skida med Ute – den här gången i samarbete med Storhogna Högfjällshotell & Spa i Vemdalen. Den perfekta kickstarten på 2023, för både nybörjare och halvproffs.

Mer prestation än miljötänk

Personer som tränar längdskidåkning och kanotslalom i artificiella skidspår och forsar är idag mer fokuserade på prestation än på miljöfrågor, visar ny forskning. En utveckling som behöver vändas för att gynna idrottens hållbarhetsarbete.

På rätt spår – Skida med Ute

Tre coacher som tagit OS-guld, ett välrenommerat fjällhotell, sex mil natursköna skidspår och 30 taggade deltagare. Utemagasinets längdläger Skida med Ute intog Storhogna, Vemdalen i januari 2022 – och snart är det dags igen.

5 fantastiska resmål för längdskidor

Längdskidåkning, det är solitärens utesport. Och skönhetens. Och folkfesternas. Här tipsar vi om resmålen där de bästa spåren dras. TEXT: UTEREDAKTIONEN, FOTO: MATTIAS FREDRIKSSON

8 höjdare på längden

Milsvida fjällspår med magiska vyer, mysiga slingor i trollskog och krävande tävlingsspår. Utemagasinets längdfantast Roger Borgelid har valt ut åtta svenska längddestinationer du inte bör missa. TEXT OCH FOTO: ROGER BORGELID