Utrustning

Jörgen Johansson: ”Jag är ingen gramjägare”

Han bär hellre 10 kilo än 25 på ryggen när han vandrar – vilket för många är oerhört provocerande. Utemagasinets chefredaktör går på tur med Jörgen ”Fjäderlätt” Johansson, som vädrar morgonluft efter 15 års lättviktskamp.

UTE testar: Stekhällar

Att laga mat på stekhäll har aldrig varit hetare. Den klassiska muurikkan har fått konkurrens i friluftsbutikerna av både liknande och helt andra hällar – vi har hårdtestat sex olika modeller.

Vinn friluftsgrillen Skotti!

Tänk att du är ute på tur – till fots, på cykel, i kajak eller på skidor – och så känner du för att grilla en härlig middag i det fria. Precis detta hände friluftsfantasten Christian Battel från Tyskland. Han bestämde sig för att själv uppfinna den ultimata grillen. Utemagasinet har tre Skotti-grillar som vi nu tävlar ut till hungriga läsare.

UTE testar: Turskidor

Hitta rätt turskida, som bär dig över vida fjäll och fluffig snö. Som biter på isiga skråbranter och ger spänst i steget. För att du ska hitta favoritskidorna för turåkning har vi testat tio modeller, anpassade för allt från lättare dagsturer till långturer med tung packning.

Patagonias Worn Wear Repair Tour – i Tännäs imorgon

På fredag den 17 februari anländer Patagonias Worn Wear Repair-turné till Tännäs för att sedan fortsätta söderut i Sverige. Teamet kommer att erbjuda gratis reparationer av allt från trasiga dragkedjor till knappar – på alla klädmärken. Initiativet uppmuntrar kunder att förlänga livslängden på sina plagg.

GUIDE: Så väljer du rätt turskida

Bra turskidor är själfulla. När du låter dem glida över vidderna, trycker till och vinklar dem – då svarar de. Skärningen, uppbyggnaden och träet i kärnan ger skidorna liv. Ett tryck till, de svänger, framdelen lyfts upp och de flyter ovanpå snön. Här är en tipsig miniguide till hur du väljer rätt.

Utemagasinets mest lästa artiklar 2022

2022 års topplista visar att ni allra helst läste om äventyrliga katter och vandring. Populära var också våra olika pryltester och recept, särskilt en vildmarksburgare från norr och tacopiroger att ta med på turen.

Ute testar: Lykta från Primus

En liten lykta som både värmer och lyser mörka kvällar – kan det vara något för vinterns lägerliv? Vi gav oss ut på äventyr med Primus Mimer Lantern Duo.

Mer uteliv för pengarna

Bistrare tider är på gång. Vi säger bara: inflation, elräkning, bränslepriser, matsmocka. Att dra ner på friluftslivet är förstås inte aktuellt – så här kommer tipsen som kan rädda din vinterbudget.