Utrustning

Ute testar: alla väders skaljackor

När det blötsnöar eller regnar på tvärs behöver du en bra skaljacka. I detta test granskar vi sex lättpackade modeller för snabba turer – och lika många kraftigare, anpassade för utdragna oväder. 

Guide: Så hittar du rätt tält

Väderskydd, ventilation och vikt – där har du de tre v:na, som är viktigast att checka av när du väljer tält för friluftsliv.

SCARPA lanserar pjäxa i återvunnet material

Scarpa lanserar nu pjäxan ”Maestrale Re-Made” som helt och hållet består av återvunnet material. Det återvunna restmaterialet började man lagra och katalogisera redan år 1995.

UTE testar: tre trailskor

Skog, fjäll, grus – och asfalt. Vi har testat tre snabba trailskor för att se hur väl de presterar på olika underlag: Saucony Peregrine 12, Merrell MTL MQM och On Running Cloudvista.

Outdoor buddies: ”vi var för tidigt ute”

Hyra friluftskläder? Är inte det äckligt? Emelie och Magnus Sellberg har kämpat i uppförsbacke i många år – men idag är deras affärsidé stekhet. Utemagasinet hälsar på hos Outdoor Buddies i Åre.

Forsberg släpper utekollektion

Tidigare skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg slår ett slag för föreningsidrotten i ett samarbete med Ullmax. I september lanserades MF by Ullmax, hennes egen klädkollektion med fokus på uteliv.

UTE testar: Smidigt tält för fyra

Att tälta som småbarnsfamilj är sällan en lätt historia – sett till utrustningens vikt. Eller? Vi gav oss ut på äventyr med ett kupoltältet Blacktail 4 från Big Agnes.

UTE testar: Impregnering för skalplagg

Dagens skalplagg är mer miljösnälla än förr, men kräver kärlek och omsorg för att stå pall mot väder och vind. Vi har testat tio impregneringar för hemmabruk: wash-in, sprej och vax – och valt ut en favorit.

”Det är bättre att laga än slänga”

Älskade friluftsplagg kan få nytt liv – och det är inte ens så svårt som du kanske tror. På Utefest kunde deltagarna svänga förbi Patagonias Worn Wear-team och få hjälp med trasiga dragkedjor, revor – och allt däremellan. Här är teamets bästa tips för hur du själv lagar dina friluftskläder.