Krönika

Ledare: ”Alla ägg på en topp”

I nya Utemagasinet skriver chefredaktör Marie Kjellnäs om att man inte ska skoja bort en tur på Sveriges högsta berg: ”Men att bestiga Kebnekaise är inte bara lyckorus och v-tecken, som det kan se ut på Instagram. Särskilt inte om toppglaciären är täckt av slask och din sistfödda struttar runt i gummistövlar.”

Ledare: ”Myggoljan tog priset”

Tegelstensromaner och jeans i ryggsäcken på en vandring? I den senaste ledaren skriver chefredaktör Marie Kjellnäs om fjällturernas mest onödiga prylar.

Bild på Niclas Sjögren ute på isen.

Krönika: ”Sikta mot grantoppen”

Vår krönikör Niclas Sjögren funderar på sambandet mellan lyckad och lycklig: ”Borde jag kanske satsat på att bli popstjärna eller tennisproffs istället för outdoor-wannabe?”.

Chefredaktör Marie Kjellnäs

Ledare: ”Här finns inte en käft!”

Chefredaktör Marie Kjellnäs skriver om jag-tror-jag-dånar-vyer över fjälltoppar och 129 999 selfie-turister som köar: ”Vi som får klåda gör bäst i att satsa på att bli friluftsoriginal, hellre än bleka kopior”.

Krönika: ”Som om de ägde skogen”

Vad gäller egentligen för vandrare när det vankas jakt? Vår krönikör Karin Fingal har fått sig en insikt: ”Gör inte som jag. Värna inte främst allemansrätten. Respektera istället markägarna. För det är faktiskt markägarna som gör allemansrätten möjlig.”

Krönika: ”Gå på tur i soffan”

Vår krönikör Karin Fingal skriver om samtalen som sker på vandringsleden och ställer sig frågan – varför kan vi inte prata på det här viset även hemma?

Josefin Olevik: ”Ännu ett mellanrum”

Det krävs mellanrum i livet för att kombinera natur, träning och barn, konstaterar vår krönikör Josefin Olevik. I denna krönika skriver hon om när det där mellanrummet blir hopplöst trångt.

”Så smakar fruktan”

Vår könikör Niclas Sjögren tycker att det går inflation i begreppet äventyr: ”Men oss emellan: är en höghöjdsbana en ”äventyrsbana”? Är bodyflight, att köra sportbil, surfa på elsurfbräda eller takvandra verkligen exempel på äventyr?”