Krönika

Krönika: ”I nästa liv: klättrare

Utemagasinets krönikör Kugge ansåg klättring vara stentråkigt – tills något hände: ”Klättring hade blivit friluftsliv – med de tre inledande bokstäverna understrukna.”

Ledare: ”Din tröst i krisen”

Kriserna har ju duggat tätt den senaste tiden, och varje gång en ny tornar upp sig sänder chefredaktör Marie Kjellnäs en tacksamhetens tanke till sitt friluftsliv. Här skriver hon om hur ett grundmurat friluftsintresse får henne att glida på räkmacka genom kris efter kris.

Ledare: ”Missa inte detaljerna”

Chefredaktör Marie Kjellnäs inser att hon sällan ser träden för all skog, bokstavligen. Men det är skillnad på skog och skog: ”Det är häftigt att kliva in i en riktigt gammal skog. Den är som den är, allt blir som det blir. Dofterna är skarpare, lugnet lugnare, viltet vildare. Här syns inga arméer av raka stammar som står på knä och inväntar avverkning”.

Krönika: ”Så less på köttfärs”

Josefin Olevik skriver om de olika roller som man intar under en tur. Någon är den som bär tyngst, en annan badar i alla bäckar och en vaknar tidigt. Själv har hon en mindre angenäm roll – en som hon helst skulle slippa.

Ledare: ”Smaka på naturen”

Chefredaktören Marie Kjellnäs skriver om friluftsaktiviteten som förenar oss alla, oavsett kunskap, ålder, kultur och ambitioner: ” Jag syftar förstås på att äta. Helst runt en lägereld, som Homo erectus föreslog redan för 1,5 miljoner år sedan.”

Krönika: ”Jo, åldern är på riktigt”

Vår krönikör Niclas Sjögren skriver om varför åldern inte kan skämtas bort: ” Åldersförnekandet frodas inte minst i outdoorkretsar, där hurtiga åldringar låtsas som om tidens tand inte existerar.”

Chefredaktör Marie Kjellnäs står vid vattnet.

Ledare: ”Fjällspring, det är lätt”

Kanske är detta sommaren då Utemagasinets chefredaktör Marie Kjellnäs äntligen blir en fjällöpare: ” En sån där som inte bara snackar eller dagdrömmer om att springa på stugtur i västra Jämtland eller runda Mont Blanc i löparskor”.

Ledare: ”Alla ägg på en topp”

I nya Utemagasinet skriver chefredaktör Marie Kjellnäs om att man inte ska skoja bort en tur på Sveriges högsta berg: ”Men att bestiga Kebnekaise är inte bara lyckorus och v-tecken, som det kan se ut på Instagram. Särskilt inte om toppglaciären är täckt av slask och din sistfödda struttar runt i gummistövlar.”

Ledare: ”Myggoljan tog priset”

Tegelstensromaner och jeans i ryggsäcken på en vandring? I den senaste ledaren skriver chefredaktör Marie Kjellnäs om fjällturernas mest onödiga prylar.