Krönika

Ledare: ”Den bästa dagsturen”

Chefredaktör Marie Kjellnäs slår ett slag för dagsturen och minns ett äventyr på Romsdals­eggen. Hon bjussar även på ett knep: hur man lockar (mutar) med sig motvilliga tonåringar.

Krönika: ”Ute är inne på snapchat”

Vår krönikör Niclas Sjögren har sedan 1992 tragglat med att entusiasmera sin avkomma för ett aktivt uteliv. Han har mött visst motstånd hos sin 12-åriga dotter – ända tills snapchat förändrade allt.

Ledare: ”Vad har du i ryggan?”

En tur med Stockholms tunnelbana visar sig bli en ny upplevelse när skidorna är med. I nya ledaren skriver chefredaktören Marie Kjellnäs om utrustning – och om att den bjuder in till samtal: ”Det kan vara frestande att peka finger åt den som valt en annan prylstrategi än en själv. Men tro inte slentrianmässigt att alla skulle göra som du, bara de visste bättre”.

Krönika: ”Åka skidor går ju ändå”

Vår krönikör Josefin Olevik drömmer mardrömmar om att bli blind – men livet har gett henne kbt genom uteaktiviteter: ”Det går nästan bättre att blunda och följa berget och snön. Andra sinnen tar över, förtröstan är den enda rimliga hållningen”.

Ledare: ”Braka inte in i väggen”

I det sprillans nya Utemagasinet kan du bland annat läsa om utmattning – och om den läkande naturen. I numrets ledare vrider och vänder chefredaktör Marie Kjellnäs på vår tids ­galopperande ohälsa.

Ledare: ”Äntligen smällkallt”

Ett sprillans nytt nummer av Utemagasinet dyker i dagarna upp i brevlådor och butikshyllor. I månadens ledare skriver chefredaktör Marie Kjellnäs om den värsta känslan hon vet – och om hur den ändå kan få henne att känna sig odödlig och stark.

Krönika: ”Stackars Olas barn”

”På väg mot Kebnekaise trillar jag över Ola Skinnarmos självbiografi Isbiten: mina expeditioner i polarvärlden (skriven av Johan Tell). Äventyrshjärtat har börjat picka, snart väntar slit och svett och nya dalar i hög fjälluft. Jag fastnar i boken. Äventyren är större än något jag varit i närheten av, men han berättar levande, och is är is. Den känner jag igen.”

Utemagasinets mest lästa artiklar 2022

2022 års topplista visar att ni allra helst läste om äventyrliga katter och vandring. Populära var också våra olika pryltester och recept, särskilt en vildmarksburgare från norr och tacopiroger att ta med på turen.

Ledare: ”Dags att fylla 2023”

Hur kan man maxa friluftsåret 2023? Chefredaktör Marie Kjellnäs vet: ”Är du ute efter att boosta din hälsa med frilufts­liv, må bättre fysiskt och psykiskt? Då är det de här korta men täta dagsturerna som är viktigast att få till. Du blir liksom inte starkare, piggare, lugnare, gladare och skarpare genom att sitta hemma och planera en långtur du tänkt göra 2025, även om det förstås kan ge andra vinster.”

Krönika: ”I nästa liv: klättrare

Utemagasinets krönikör Kugge ansåg klättring vara stentråkigt – tills något hände: ”Klättring hade blivit friluftsliv – med de tre inledande bokstäverna understrukna.”