De väger lätt, lagas enkelt och fyller snabbt på energinivåerna på turen. Men hur goda är de, egentligen? Vi har testat frystorkad friluftsmat från nio tillverkare, och utsett ett par favoriter.
Av: Henrika Lavonius Wike och Håkan Wike
Frystorkad friluftsmat minskar packningen om du ska gå långt. Den blir färdig på några minuter och du behöver bara ett litet friluftskök för att värma vatten. Du kan till och med använda hett vatten från termos (men då får du å andra sidan bära mer). Och, viktigast av allt: du får i dig en varm, ofta välsmakande måltid med bra näringsvärde.
Samtidigt kostar rätterna en slant. Frystorkat för några dagars vandring – frukost, lunch och middag – landar på en bit över tusenlappen, om inte mer. Dessutom är det lätt att tröttna på konsistens och smak om du är ute länge. Men som snabbmat i hårt väder, och när du verkligen ska pressa packvikten, är de färdiga rätterna oslagbara.
Och numera ganska goda, faktiskt. Åtminstone om du lägger lite tid på att hitta en meny som passar dig.

Mycket att välja på
Det finns en hel rad varumärken att välja på och nya dyker upp undan för undan. En säljare i en XXL-butik berättade att han som tidigare militär ätit frystorkat från ett 40-tal tillverkare från olika länder. Riktigt så många finns inte i svenska friluftsbutiker, men väl ett tiotal. Flera varumärken har testats tidigare i Utemagasinet – som Real Turmat, Blå Band, Trek’n Eat och Adventure Food – men deras sortiment utvecklas och även recepten. Vi gör också ett par nya bekantskaper i Tactical Foodpack från Estland, och Grainly Food som är svenskt men tillverkas i Litauen. Det sistnämnda sticker av i stil från övriga varumärken med enbart växtbaserade måltider och komposterbara förpackningar med ”handtecknad” design.
Vego på frammarsch
Något som är tydligt och roligt är att vegetariskt är på stark frammarsch bland påsmaten, precis som i samhället generellt. Det är svårt att hitta övergripande statistik, men enligt Marcel van der Schild på Adventure Food består runt 36 procent av företagets försäljning i Nederländerna av vegetariska rätter. Även antalet veganska måltider ökar.
Skillnaden är stor mot för 10–15 år sedan, då vandrande vegetarianer fick nöja sig med ett begränsat sortiment och ofta torka maten själv (vilket många även idag föredrar, av olika skäl – se tips i slutet av detta test).
Färre E-nummer än förr
En annan sak som gläder testpatrullen är att intresset för ”ren mat” också sipprat ner i recepten. Vi väntade oss att hitta mer konsistensgivare, smakförstärkare, konserveringsmedel och E-nummer, som vi vant oss vid under tidigare års intag av frystorkat. Vi överraskades av att flera tillverkare nu deklarerar ”inga tillsatser”, och att de som faktiskt inkluderar stabiliserings- och konserveringsmedel begränsar sig till ett fåtal kända och okontroversiella. På kuppen är smakerna bättre.
Samtidigt ska sägas att testet inte fokuserar specifikt på tillsatser och översikten gör ingen djupanalys av de som används (vi har utgått från sajten Äkta Vara, aktavara.org/enummer). De flesta äter frystorkade färdigrätter enbart under ett fåtal dagar per år, och då spelar det kanske inte så stor roll om du också får i dig maltodextrin eller E392 (rosmarinextrakt). I testet har smak och konsistens varit i fokus – så att du faktiskt kan njuta av maten och vill äta upp. Annars är det ju svårt att få i sig den näring som behövs för långa turdagar.
Fågel, fisk och mittemellan
Vi har valt att testa en växtbaserad och en kött-/kyckling-/fiskbaserad rätt från varje tillverkare. I några fall är det liknande rätter från flera varumärken, men vi har inte prioriterat att bedöma hur olika tillverkare lyckas med en typisk rätt.
Istället har vi testat olika typer av rätter, från klassiska pastarecept till mer exotiska anrättningar. Det är roligt att se hur världens kök inspirerat tillverkarna och några av testfavoriterna finns också bland de kryddigare rätterna.
Att du tycker samma sak som testpanelen är inte givet, eftersom smaken som bekant skiljer sig från person till person. Vårt bästa råd inför nästa proviantering, särskilt om du ska vara ute en längre period, är därför att du provar ett antal rätter som du tycker verka passa dig och din smak (och din mage, om du brukar vara känslig). Ja, det kostar en slant. Men du slipper sitta ute i fält och brotta ner mat som får dina smaklökar att krulla sig.

SÅ GICK TESTET TILL
Alla rätter har i omgångar testats inomhus för mer objektiv jämförbarhet och kontroll över vattenmängd, tidsåtgång och -hantering. Smakpanelen har bedömt smak, konsistens och hanterbarhet – om det är enkelt att tolka och följa instruk-tioner, -exempelvis. En del måltider har även testats på vandring och vid övernattning utomhus.
Totalt har 18 rätter testats, två från varje varumärke – en med kött/fågel/fisk och en vegetarisk.
För fullständig förteckning av ingredienser och näringsvärden se tillverkarnas hemsidor. Uppgifter om gluten- eller laktosfritt kommer från tillverkarna. Pris är rekommenderat butikspris, eller i något fall de lägsta vi hittat i näthandel.

LADDA RÄTT PÅ TUREN
En något aktiv kvinna på 65 kilo med stillasittande arbete gör av med cirka 1800 kilokalorier (kcal) per dag. Siffran för motsvarande man på 75 kilo är ungefär 2 300 kcal per dag. På en lång vandring med tung, veckopackad ryggsäck kan samma kvinna behöva över 4 000 kcal per dag, och mannen cirka 5 000, räknat på 8 timmars aktiv tid*. Fler uppförsbackar och mer muskelmassa/vikt betyder högre energiförbrukning. Du kommer förmodligen märka att du är hungrigare i början på en lång vandring än i slutet. Kroppen vänjer sig och använder bränslet mer effektivt allt eftersom dagarna och milen avverkas.
Förbränningen ökar med ansträngning och muskelmassa/vikt, men oavsett individuell variation kan vi konstatera att tre påsar frystorkat à 500 kcal inte räcker för att tillgodose energibehovet under en dag. Se till att kontinuerligt fylla på med extra energi mellan målen: torkad frukt, nötter, energibars, chips eller kolhydratdryck (pulver som blandas ut) exempelvis. Extra olja i maten och en kaka till kaffet är inte heller fel. En vandring är inte rätt tillfälle att spara in på godsakerna. Det slutar bara med att du tappar kraft. Det är hur som helst svårt att få i sig samma mängd energi som du gör av med på ansträngande vandring. En del tas från dina reserver i form av kroppsfett.
*behov beräknat bland annat med kaloriräknare på iform.se.

Checklista INFÖR PROVIANTERING
1. Blandat är gott
Variation är nyckeln till rolig mathålling, så även på tur. Även en favoriträtt blir trist i längden. Blanda mat från olika tillverkare. En varm dag slinker salta rätter lätt ner. På kalla turer passar het kryddning extra bra.
2. Ta med kniv
Inte alla förpackningar låter sig öppnas -enkelt vid de avsedda markeringarna. En liten fickkniv lirkar upp när fingrar går bet.
3. Ta ur lilla påsen
Glöm inte att ta ur den syreabsorberande lilla påsen som finns i många frystorkade rätter. Den vill du inte äta.
4. Luckra upp torrvaran
Skaka och vänd lite på torrvaran, så att innehållet blandas och släpper från för-packningens hörn innan du häller i vatten.
5. Håll ut och håll varmt
Även vid vrålhunger är det vits att vänta ut tillagningstiden. I kallt väder kan du stoppa (en väl tillsluten) matpåse under jackan för varmhållning, eller i isolerande värmepåse.
6. Pimpa med pumpa
Konsistensen på frystorkade rätter är ofrånkomligen ganska homogen. Komplettera med frökex eller strössla med pumpakärnor eller nötter för extra struktur.
7. Ta med skräpet
Med frystorkade färdigrätter slipper du disk – men inte skräp. Matrester kan grävas ner, men förpackning stoppas i skräppåse och tas med tillbaka till bebyggda trakter. Det gäller även komposterbara påsar, eftersom nedbrytning kan ta mycket lång tid i mager jordmån och vid lägre -temperaturer.

Att torka egen mat är prisvärt jämfört med att köpa färdiga rätter, och du kan själv välja exakt vad maten ska innehålla. Vissa gillar också pysslet i köket veckorna innan turen – det som andra köper färdigmat för att slippa. Här kommer några tips till dig som vill prova att torka själv.
1. Lär dig grunderna
Boken Torka mat av Eric Tornblad är en av Calazos bästsäljande klassiker. Med den som guide kan du tryggt laborera hemma i köket med den ugn du har eller en speciell torkugn. Tornblad driver även webbutiken torkamat.se där ugnar och annat relaterat säljs. Där finns också guiden ”Kom igång med att torka mat” att ladda ner gratis.
2. Köp lite färdigtorkat
För den som vill ha torkade ingredienser men inte göra allt jobbet själv finns färdigtorkad grönsaksmix, potatis, lök, ägg- och mjölkpulver med mera att köpa online och hos vissa återförsäljare. Skafferimat.se med bas i Uppsala har ett stort utbud från egna varumärkena Skafferimat och Friluftsmat, allt utan konstgjorda tillsatser.
3. Låt dig inspireras
Det finns förstås många kreativa mattorkare där ute, kända och okända, som laborerar fram nya recept och tricks. Kolla till exempel in gruppen Friluftsmeny på Facebook eller @vegohajk på Instagram (den senare uppdateras sällan, men du hittar massor av smarta vegotips i tidigare inlägg).

REAL TURMAT
TACOGRYTA + THAI RED CURRY (VEGAN)
Pris 109/109 kronor
Torrvikt 111/113 gram
Näringsvärde 528/481 kcal/påse,
475/426 kcal/100 gram
Tillagningstid 8/8 minuter
Köpinfo realoutdoorfood.com
Beskrivning
Klassisk tacogryta med nötkött och bland annat tomat, bönor, paprika, babymajs och kryddor. Thaigrytan är vegansk och inne-håller bland annat ris, sojaprotein, kokosmjölk, kikärtor och kryddor. Båda rätterna är gluten- och laktosfria.
Tillagning/hantering
Tydliga anvisningar i grafik och läsvänlig textstorlek. Tillagning på 70–100-gradigt vatten. Ingredienslista i mindre text är svårläst mot orange bakgrund som också är lite bucklig på grund av vakuum. Vi gillar tydlighet kring avfallshantering (som brännbart).
Kommentar
Jättegod och kryddstark köttgryta med tydligt mexikanska vibbar. Konsistensen är lagom blöt och lite mosig med köttbitar och bönor som ger tuggmotstånd. Fin sälta och kryddning, möjligen för het för känsliga. Innehåller stabiliseringsmedel (E451, E450) och antioxidant (E301, E392).
Thaigrytan är god och smakrik med aptitretande orangeröd färg. Konsistensen är trevligt krämig med kikärter och sojabitar som ger variation i textur. Testpatrullen anar en ton av paprika, men kryddningen ger inga självklara thailändska associationer. Höga smakpoäng bortsett från rubricering.

TREK’N EAT
SPICY BEEF CASSEROLE WITH NOODLES + QUINOA MEXICAN STYLE (VEGAN)
Pris 100/100 kronor
Torrvikt 160/140 gram
Näringsvärde 582/441 kcal/påse,
364/315 kcal/100 gram
Tillagningstid 5/8 minuter
Köpinfo trekneat.com
Beskrivning
Beef Casserole är en köttgryta med nudlar, skysås, tomat och kryddor. Den mexikanska quinoan innehåller bland annat kidneybönor, potatis, tomat, majs och selleri.
Tillagning/hantering
Bred påse som står stadigt, kanske lite onödigt stor eftersom en rejäl bit rivs av innan måltid. Liten text i tillagningsinstruktioner och de grafiska illustrationerna är inte helt självklara att tolka. Fem års hållbarhet.
Kommentar
Spicy beef bjuder på skruvformade makaroner i välsmakande buljongsås med små bitar av tomat och paprika. Lagom mjuk pasta och bra balans i smaker med liten chilihetta. Konsistensen är ganska blöt men rätten tjocknar om den får stå till sig lite. Plus för att den inte är så stabbig, man blir mätt utan att känna sig ”tung i gumpen”.
Quinoa-rätten var svår att få till. Efter angiven tillagningstid var varken quinoa eller bönor färdiga. Fem minuter till hjälpte något, men helst ska rätten svälla i uppåt 20 minuter för att vätskan ska tas upp helt. Trevligt utseende med fina färger från alla grönsaker. Tydlig, nästan frän, smak av torkad tomat och rätten är i saltaste laget. Näringsvärdet är bland de lägre i testet.

SUMMIT TO EAT
SALMON AND BROCCOLI PASTA + 5 BEAN CASSOULET (VEGAN)
Pris 8,80/8,80 EUR (cirka 101 kronor)
Torrvikt 117/102 gram
Näringsvärde 608/601 kcal/påse,
520/589 kcal/100 gram
Tillagningstid 8/8 minuter
Köpinfo summittoeat.com (ej produktinfo)
Beskrivning
Klassisk pastarätt med bitar av lax och broccoli i gräddsås med majsmjöl. 5 bean cassoulet är en böngryta med bland annat morötter, vitlök, tomatpuré, majsmjöl och kryddor (gluten- och laktosfri).
Tillagning/hantering
Lätthanterlig, stadig förpackning. Tydliga grafiska instruktioner kompletteras av text som är aningen finstilt. Det finns mätstreck inuti påsen men man behöver ta del av text för att veta vilket som gäller.
Kommentar
Laxpastan är en trevlig anrättning med mild, god smak. Lätt gräddsås med små bitar av lax – lite för få och små, enligt en testare – och grönt. Konsistensen är ganska rinnig, men det gör rätten lätt att äta och den känns mindre stabbig. Laxen på gränsen till ofärdig, ett par minuter extra tillagningstid kan hjälpa. Addera gärna en nypa salt.
Den veganska böngrytan är testets gröna favorit, precis lagom kryddstark för att ha sting utan att slå ut smaklökar. God och aromatisk med potatis-mosig konsistens. Bitar av grönsaker ger färg och textur, men lägg gärna på ett par minuter i tillagningstid för att alla grönsaker ska bli helt färdiga. Skulle kunna ätas till vardags, tyckte någon.

Firepot food
KYCKLING KEEMA CURRY + MAC N’GREEN (VEGAN)
Pris 128/119 NOK (cirka 132/122 kronor)
Torrvikt 130/165 gram
Näringsvärde 550/575 kcal/påse,
440/426 kcal/100 gram
Tillagningstid 15/15 minuter
Köpinfo firepotfood.no
Beskrivning
Långkokad kyckling med ris i indisk currysås (gluten- och laktosfri). Mac n’greens är en vegansk pasta- och grönsaksgryta med bland annat tomat, grönkål, flageoletbönor, selleri och paprika (laktosfri).
Tillagning/hantering
Hög påse som kräver lång sked för att röra om och äta. Instruktioner enbart i text. Mätstreck på utsidan av förpackningen. Tillagningstiden på 15 minuter hör till de längsta i testet.
Kommentar
Första intrycket av kycklinggrytan är inte så aptitligt: vätskan har inte tagits upp helt så den ser lite vattnig ut. Konsistensen är grynig och påminner om en blötare svensk risotto. Tydlig hönssmak med lagom sälta, inslag av tomat och pepprig eftersmak. Beskrivs som traditionell indisk curryrätt men kryddningen är mild och mer åt det mesigt nordiska hållet.
Mac n’green för tankarna till ostig klassiker men det här är en tomatbaserad grönsaksgryta med makaroner. Rätten är lagom salt och har en tydlig smak av bönor och pepprig, närmast lite besk, bismak. Pastabitarna är trasiga, men konsistensen är lagom blöt och föredras jämfört med stabbigare rätter.

ADVENTURE FOOD
BOBOTIE + QUINOA À LA MEXICANA (VEGETARISK)
Pris 89/79 kronor
Torrvikt 148/150 gram
Näringsvärde 600/600 kcal/påse,
410/398 kcal/100 gram
Tillagningstid 8/10 minuter
Köpinfo adventurefood.com
Beskrivning
Bobotie är en afrikansk kötträtt med ris, russin, äpple, lök och kryddor. Mexikansk quinoa är en vegetarisk rätt med bland annat svarta bönor, sötpotatis, majs, tomat och kryddor.
Tillagning/hantering
Bred plastförpackning som står stadigt. Enkla tillagningsinstruktioner i både text och grafik. Markeringslinje för tillsatt vätska finns både på utsida och insida av förpackning.
Kommentar
Vår testvinnare Bobotie är en riktigt god gryta med ris, grönsaker och små bitar av nötkött som försvinner lite bland övriga ingredienser. Sötma från russin och äpple bryter av på ett trevligt sätt. Kryddningen är mild och aromatisk med en tydlig ton av kanel. Lagom sälta och härligt krämig konsistens gör rätten lätt att äta.
Den vegetariska quinoan är aningen anonym för sitt mexikanska anslag. En generös portion med bitar av grönsaker som ger färg och tuggmotstånd. Konsistensen är annars åt det grötiga hållet. Bönorna inte helt färdiga, så rätten kan gärna dra några minuter extra – då kommer också kryddningen fram bättre. Lite tråkig tyckte någon, men en nypa salt gör susen.

Grainly foods
KOKOSNÖTSCURRY OCH RIS (VEGAN) + PUMPA MED POTASTISMOS (VEGAN)
Pris 119/119 kronor
Torrvikt 141/148 gram
Näringsvärde 600/601 kcal/påse,
426/406 kcal/100 gram
Tillagningstid 10–12/11 minuter
Köpinfo grainlyfoods.com
Beskrivning
Kokosnötscurry med basmatiris, svart ris, kokosmjölkspulver, morot, tomat, ärtor och kryddor. Potatismos med kokosmjölk, morötter, pumpabitar, gröna bönor, hampafrö och kryddor. Inga tillsatser, men listan på potentiella allergener är lång.
Tillagning/hantering
Hög, smal papperspåse som kräver lång sked och blir lite vinglig. Laminering i sidan släpper under tillagning men påsen håller tätt. ”Två små koppar vatten” är otydlig instruktion. Komposterbar påse är bra, men kan feltolkas som ”kan slängas i naturen.”
Kommentar
Kokosnötscurryn är märkt med tre chilifrukter och rejält kryddstark. Utseendet är trevligt med svarta riskorn, gröna ärtor och morot. Inte helt färdig efter angiven tillagningstid, grönsakerna lite sega. Smaken är okej, men rätten skulle behöva mer salt och kanske även något sött mot beskan.
Pumpa- och potatismoset har aptitlig färg av grönsaker. Smaken är dock ganska intetsägande och närmast lite söt, så en nypa salt kan vara på sin plats. Konsistensen är lite stabbig med visst tuggmotstånd från morötter och bönor. Stor portion – kanske kan mätta två, med någon salsa till?

BLÅ BAND OUTDOOR MEAL
INDISK KYCKLINGGRYTA + MACARONI POMODORI (VEGAN)
Pris 95/95 kronor
Torrvikt 146/148 gram
Näringsvärde 645/610 kcal/påse,
442/412 kcal/100 gram
Tillagningstid 10/10 minuter
Köpinfo outdoormeal.se
Beskrivning
Kycklinggryta med ris, tomat, gröna bönor, paprika, äpple, ananas och kryddor (gluten- och laktosfri). Pastaskruvar i vegansk tomatsås med sojafärs, ärtprotein och kryddor (laktosfri). Rätterna innehåller palmfett.
Tillagning/hantering
Låg och bred plastförpackning som står stadigt. Tydliga instruktioner och förtryckta mätstreck inuti påsen. Trots perforering är påsen svåröppnad, vi fick skära av toppen med en kniv.
Kommentar
Smakrik och currydoftande gryta med fina färger från paprika och gröna bönor. Rätten är inte helt färdig efter 10 minuter, grönsakerna fortfarande lite sega. Bitar av äpple och ananas ger sötma och det är gott och kryddigt med lagom chilihetta. Konsistensen är okej, lite mosig men grönsakerna ger tuggmotstånd.
Macaroni pomodoro är en ”tomatig” bekantskap med pastaskruvar i fyllig sås med sojafärs som ger textur. Bra konsistens, rätten håller ihop och är varken för rinnig eller för stabbig. Lagom sälta och välbalanserad kryddning.

TACTICAL FOODPACK
MEXICAN HOT POT AND BEEF + MOROCCAN LENTILS POT (VEGAN)
Pris 9,95/9,95 euro (cirka 114 kronor)
Torrvikt 115/110 gram
Näringsvärde 508/480 kcal/påse,
442/436 kcal/100 gram
Tillagningstid 9/8 minuter
Köpinfo tacticalfoodpack.com
Beskrivning
Mexikansk gryta med bland annat nötkött, ris, tomat, kidneybönor, vitlök och kryddor. Den marockanska linsgrytan innehåller bland annat ris, sötpotatis, morot, paprika, spenat och kryddor (glutenfri). Inga tillsatser.
Tillagning/hantering
Stor, bred förpackning som står stadigt. Tillagning på 70–100-gradigt vatten (även kallt, men tar längre tid). Ingen förtryckt mätlinje för vatten – ”300 milliliter eller tills du blir nöjd”. Minst 8 års hållbarhet. Låg torrvikt.
Kommentar
Mexican hotpot är en kryddstark och god köttfärsgryta med ris. Utseendet är lite tråkigt, risdominerat och blekt brunt med kidneybönor som bryter av. Men konsistensen är trevlig och smaken fyllig med precis lagom chilihetta. Behöver lite mer vatten än angivna 300 milliliter.
Linsgrytan doftar tydligt av rökt paprikapulver. Bitar av paprika och morot sticker ut i en mellanbrun röra. Smaken är aromatisk, på gränsen till intensiv, med klar chilihetta. Konsistensen är lite stabbig, så tillsätt gärna mer vatten. Delat smakbetyg – en av test-deltagarna inte kompis med röksmaken.

LEADER OUTDOOR
PASTA CARBONARA + CHILI SIN CARNE (VEGAN)
Pris 69/69 kronor
Torrvikt 130/165 gram
Näringsvärde 581/634 kcal/påse,
447/380 gram/100 gram (egen beräkning)
Tillagningstid 15/15 minuter
Köpinfo leader.fi (enbart på finska)
Beskrivning
Italiensk klassiker med pasta, bacon, tomat, ostpulver, mjölk och kryddor. Bönchiligryta med bland annat ris, vegetabiliskt fettpulver, paprika, lök, ärtprotein, grönsaker och kryddor (gluten- och laktosfri). Innehåller konserverings- och antioxidationsmedel (rosmarinextrakt, alfa-tokoferol och kaliumsorbat).
Tillagning/hantering
Ganska hög påse, kräver lång sked för att röra. Otydligt kring vätska, den mängd som anges i text överensstämmer inte med mätstrecken på påsens insida. En av de längre tillagningstiderna.
Kommentar
Pastaskruvar med bitar av rökt bacon och tomat i mild, gräddig sås. Konsistensen är blöt, så soppskeden åkte fram. En av testpersonerna tyckte den var besk och menlös, en annan att den var riktigt god.
Chiligrytan är risdominerad och milt röd i färgen. Lagom sälta, men smaken är aningen besk och något intetsägande för att vara en chiligryta. Även här blev konsistensen blöt när vi följde de invändiga mätstrecken, troligen ska vätskemängden minskas till det som står angivet i text på förpackningen.