Test – Underställ 2005-2006

Æ Material Välj material utifrån hur mycket det ska värma, hur det ska tvättas och om det ska vara ull, syntet eller blandat.

Æ Passform Stället ska sitta tajt men får inte strama när du rör dig.

Æ Skärning Förlängd rygg är särskilt viktigt om du paddlar och cyklar, men även tillräckligt långa ärmar och bekvämt skuren hals är väsentligt. Strumpor går ofta upp över bensluten, kanske räcker det med 3/4-långa kalsonger.

Æ Detaljer Polokrage är skönt i motvind. Extra bra är det med ventilationsöppning med dragkedja vars metall skiljs åt från huden med en tygklaff.

Æ Sömmar De flesta underställ har flatlocksömmar som är platta och därmed inte bildar någon skarp kant mot huden. Inga skavande sömmar får ligga an mot kroppen, särskilt inte där huden utsätts för friktion och tryck vid rörelse och från bärsystem/sele.

Æ Byxan Resåren ska vara bekväm, skönast är påsytt resårband istället för dragsko med resårbandet inuti. Det senare ger två lager extra tyg i midjan.

Æ Tvätt Ett underställ ska gå att tvätta i maskin i minst 40 grader. Det är den temperatur du själv håller när du är aktiv och svettas som bäst.

Æ Lukt Vissa material luktar illa redan efter första användningen. Det är svårt att avgöra i butiken men som regel får syntetmaterialen en obehaglig odör medan naturmaterial och blandmaterial bara luktar svagt av fuktigt får.

Vi har testat följande produkter:

Arcteryx Rho LTW

Craft Active Wool

Everest

Haglöfs Actives 020

Helly Hansen Hybrid

Klättermusen Jord

Lundhags Smart

Patagonia Midweight

Smartwool Midweight