Stark på vilda bär

Nu fylls naturen av färgglada bär sprängfyllda av sötma, näring och fukt. Bärplockning är antingen själva syftet med turen eller så utgör bären extra njutning och näring på turen, ett läckert komplement till den övriga turmaten.

Skogens kyssar

Var Smultron är de allra godaste bären som smakar mest av sommar och sol. Smultronställen finns över hela landet – se till att skaffa ditt eget! Bären trivs där det är soligt och torrt. När Smultron finns hela sommaren, så fort det blir tillräckligt varmt. Hur Smultron är godast färska, helst uppträdda på ett grässtrå. Det är snudd på syndigt att frysa eller sylta dessa perfekta bär. Bra för Smultron ansågs förr vara bra mot gikt, munsår, halsont och blodbrist. De innehåller C-vitamin, järn, kalium, magnesium, fosfor, natrium och zink. Inom naturmedicinen används jordstam och rot mot diarré. Bladen utgör ett allmänt uppfriskande te.

Myrarnas guld

Stark på vilda bär

Var Hjortron, hjortebär, snotter, molter, jalbär och snåttron. Kärt barn har många namn, de fortsätter: skogens guld, skogsgull, myrarnas guld eller Nordens vinranka. Bären växer i mossar och kärr, och finns i hela landet utom längst i söder. När Bären mognar till en gyllene gulorange färg tidigast i slutet av juli, i norra landet senare. Blommorna är känsliga för frostnätter varför de riktigt bra hjortronåren är sällsynta – en fullmatad hjortronmyr är därför en ljuvlig syn. Hur Hjortron är bäst solmogna rätt in i munnen men används oftast till mylta eller sylt. De funkar även bra till likör. Många plockar kart och låter mogna hemma på en bricka, men då blir smak och konsistens betydligt sämre. Sylten kan lagras i ett par år vilket ger en mandelaktig och god smak. Bra för En av de mer C-vitaminrika frukterna. På 1700-talet ansågs de ”kyla och rena bloden” och vara ”i febrar, skjörbjugg och lungsot nyttige”.

Vitalitetens frukt

Stark på vilda bär

Var Någon har räknat ut att 17 procent av Sveriges yta täcks av blåbärsris och att vi bara plockar fem procent av alla blåbär. Särskilt bra trivs bären i granskogen och det är bara i delar av Skåne som de inte växer. När Bären mognar i juli-september. Hur Blåbär är bäst att äta färska och i paj, soppa, sylt, vin och diverse rätter och efterrätter. Bra för Innehåller mycket kalium, betakaroten och C-vitamin. De torkade bären är stoppande för magen. Bärsaften kan användas till gurgling vid inflammationer i mun och svalg och har i folkmedicinen använts utvärtes på sår och utslag. Men framför allt visar modern forskning att de dämpar vårt åldrande, är bra för minnet och synen.

Styrkebär

Var Lingon växer över hela landet utom i södra Skåne. De trivs bäst på hedar och i öppna skogar, även högt upp i fjällen, i Pite lappmark ända upp till 1 200 meters höjd. När Bären mognar i augusti-september. Hur Pektinstinna och sura bär som är bäst till sylt, dricka, gelé och sorbet. På turen: syrligt och gott i exempelvis en köttgryta. Frys in bären direkt efter plockningen och koka sylten i småsatser i mikron. Gärna med lite äpple och kanel. Bra för Bären innehåller konserverande bensoesyra och vitamin C. Ämnet kreatin – känt bland träningsfantaster för att det ger styrka, explosivitet och muskeltillväxt – ingår också. Inom naturmedicinen anses lingon vara desinficerande på urinvägarna och bra vid blåskatarr.

Jungfrubröst

Stark på vilda bär

Var Hallon växer i hela landet men är sällsynta på Gotland. De trivs i öppna och kväverika marker – på kalhyggen och i steniga partier. När Bären mognar i juli-augusti, senare där det är svalt. Hur Hallon är godast färska men går bra att frysa in med eller utan socker. Sylt, saft, vin, sås, kräm, paj, allt är ljuvligt. Blanda gärna med andra bär. Bra för Hallon är rika på A- och C-vitamin, och fosfor. Förr trodde man att bären skyddade mot missfall och stärkte hjärtat. Inom naturmedicinen används en blandning av björnbärs- och hallonblad som te mot diarré.

Ovanlig kustväxt

Stark på vilda bär

Var Björnbär finns i södra Sverige upp till Norra Svealand, oftast i kusttrakterna. Buskarna är långt ifrån lika vanliga som hallonens och bären kräver mycket sol och värme för att mogna. Därför krävs lite tur för att finna ett eget björnbärsställe. När Bären mognar i september och det gäller att plocka dem när de har exakt rätt mognad. De får inte vara för fasta, och inte så mogna att de lossnar vid minsta beröring, utan något mjuka samtidigt som de sitter någorlunda fast. Se upp med vassa taggar som vaktar bären. Hur Björnbär är goda färska, men går bra att frysa in. De används till saft, marmelad och gelé, gärna blandat med andra bär eller frukt. Bra för De färska bären innehåller mycket C-vitamin, men även kalcium och fosfor. Avkok på bladen är enligt naturmedicinen bra som gurgelvatten vid mun- och svalginflammationer.

Mer matnyttigt om bär

Stark på vilda bär

Familjens svamp & bärbok av Beate Slipher, Bokförlaget Semic, ISBN 91-552-3164-0.

Recepthjalpen.se kan du hitta näringsinnehåll och recepttips för många bär.

Av: Erika Willners

Stark på vilda bär Stark på vilda bär Stark på vilda bär

Stark på vilda bär Stark på vilda bär Stark på vilda bär