Segelelit i uthållighetstävling

Segelelit i uthållighetstävling

Den franska duon Eric Proust och Romain Motteau, Team Kalix, leder Archipelago Raid sedan första dagen. Men svenskarna Martin Strandberg och Johan Örtendahl, Team Thule, ligger tätt inpå och allt står på spel med knappa tre dagar kvar till målgång. På tävlingens fjärde dag är deltagarna tillbaka i Ålands skärgård och seglar i fina förhållanden i vindar runt 5-7 meter/sekund. Fredagen den 13 juni startade tävlingen Archipelago Raid. Det är en uthållighetskappsegling med start i Stockholm. Tävlingen pågår i sex dagar och fem nätter, alltså 13-18 juni, och de tävlande färdas på mycket snabba 18-fots katamaraner.

Seglingen kommer att ske främst i Stockholm, Åland och Finlands skärgård. 22 lag från 10 länder är med i årets tävling, där det är två personer i varje lag. Det är många etablerade seglare med i tävlingen, som t.ex världens snabbaste kvinnliga seglare, Ellen MacArthur.

- Jag ser fram emot att ge mig ut där igen och delta i Archipelago Raid, fastän jag vet från tidigare erfarenhet från 2003 att vi kommer att vara helt slut när det är över, sa MacArthur i ett pressmeddelande innan tävlingen.

Dagens pressmeddelande lyder:

Stockholm, den 13 juni, 2008 I tät klunga tog de 22 små katamaranerna starten utanför Junibacken på Djurgården i hjärtat av Stockholm idag klockan 11.00.

Det blåste 4 meter/sekund och småduggade när de tappra deltagarna i Archipelago Raid sköt över startlinjen utanför Djurgården för en sex dygn lång utmaning i Stockholm, Åland och Finlands skärgård. I seglingsvärlden har Archipelago Raid blivit ett måste bland de äventyrliga proffsen och det var ett blandat startfält utanför Djurgården i morse. Kända och okända ansikten från storbåtssegling, match racing, solosegling, jollesegling och flerskrovssegling fanns på plats. Både internationella stjärnor samt lokala talanger och entusiaster från olika delar av Sverige.


Det franska laget Team Kalix med Hobie Cat-specialisten Eric Proust vid rodret var först över startlinjen, tätt följt av resten av fältet.

Fram till och med målgången på onsdag nästa vecka ska lagen passera ett antal delsträckor som innefattar ett flertal kontrollpunkter per delsträcka. Resultatet bygger på ett poängsystem fördelat på rangordningen efter varje delsträcka samt bonuspoäng för förste lag vid varje enskild kontrollpunkt.

Idag seglar deltagarna från Djurgården till Lidö i Stockholms nordöstra skärgård. Två delsträckor ska avverkas med flera kontrollpunkter per sträcka. Matchracingseglarna Martin Strandberg och Johan Örtendal, Team Thule, gick om fransmännen på Team Kalix till andra kontrollen och var sedan förste båt till Grinda, målet för första delsträckan, och vann därmed tävlingens första etapp.

Ikväll blir det ett kort nattstopp på Lidö med förhoppningsvis ett par timmars sömn för seglarna. Omstart går imorgon bitti kl. 03.00 för att därefter korsa Ålands hav och styra in mot Ålands skärgård.


Ställning de 12 första båtarna efter den första delsträckan dag 1

1. Team Thule, Martin Strandberg & Johan Örtendahl - Swe

2. Team Kalix, Eric Proust & Romain Motteau - Fra

3. X-Leisure, William Sunnucks & Simon Farren - UK

4. Sundvalls Bygg, Fredrik Ekman & Gustav Tempelman - Swe

5. RBSC Huysman, Patrick Demesmaeker & Michel Proot - Bel

6. Team Garmin, John Bäck & Gustav Morin - Swe

7. SWE 558, Ola Person & Tomas Westergren - Swe

8. Team BLUE Oceans, Conrad Humphries & Ryan Crawford - UK

9. HH-Marin, Thomas Ekefalk & Carl Johan Söder - Swe

10. One Design Center, Martin Hållsten & Malcom Hanes - Swe

11. N-Group, Matti Nieminen & Mikko Nieminen - Fin

12. BT, Ellen MacArthur & Greg Homann - UK/Aus

  • Få utemagasinet.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!